{month}
{day}

Tehetségek az Egri Sportmúzeumban

2018. március 21-én az NTP-KTK-17-B kódszámú, „A hazai kettős vagy többszörös különlegességű tehetségeket segítő tehetséggondozó programok támogatása” címmel kiírt pályázat keretében, a Velünk mozdulj DSE gondozásában, Egerbe látogattak a tehetséges diákok. A volt megyei börtön falai között megbújó egri Sportmúzeum 1993 óta várja a sport iránt érdeklődő látogatóit. Egyedülálló gyűjteményével unikális feladatot lát el Magyarországon. Akik ide betérnek időutazást tehetnek – három emeleten és 12 termen át –  a helyi, a magyar- és az egyetemes sporttörténetben. Megcsodálhatják azt a gyűjteményt, amit dr. Székely Ferenc a múzeum megálmodója gyűjtött össze haláláig. A kiállított emlékek, kiadványok, fotók és egyéb dokumentumok által megidézték a tanulók a közeli és távoli múlt ismert és sikeres sportolóit; úszók, vízilabdázók, küzdősportolók, labdajátékosok eredményeit.

Ízelítőt kaptak a diákok arról is, hogy milyen érmet kapott Hajós Alfréd az első újkori olimpián; követték az olimpiai öltözékek, serlegek, érmek divattrendjét, felidézték a magyar futball fénykorát Puskás Ferenc labdájánál. Megcsodálhatták Erdei Zsolt, „Madár” arany színben pompázó bokszkesztyűjét, Kovács Katalin-Janics Natasa kiállított kajakját. Megismerkedtek a résztvevők a kajak és a kenu közötti különbséggel. Megcsodálták az olimpikonok falát, és az olimpiai fáklyákat. Ez utóbbiakat kezükbe is vehették. A börtönből kialakított múzeumban csodálkoztak a sok olimpiai érem, kupa, és sporteszközök láttán a tehetséges diákok, miközben vizionáltak, így elképzelve önmagukat is sikeres, dobogón álló sportolóként.

A látogatás interaktív volt, műhelymunka keretében a látottak alapján rögzült ismereteik beépüléséről számot is adhattak. A múzeumi látogatás után megcsodálhatták a résztvevők az Egri Várat is. Késő este fáradtan, de sok élménnyel telve ért haza a kis csapat.

Az előadás a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és az EMMI támogatásával valósult meg.