{month}
{day}

Szabadidősport

Az elmúlt évek tapasztalatai egyértelművé tették, hogy a FODISZ-nak óriási szerepe és felelőssége van abban, hogy azt a közel 800 000 fogyatékkal élő embert, valamint hátrányos helyzetű társadalmi csoportot megszólítsa, akik számára szinte a FODISZ és tagszervezetei által szervezett, megvalósított sportesemények, sportolási ehetőség jelenti az egyetlen kitörési pontot, és a társadalmi felzárkózás lehetőségét.

A FODISZ látja el a fogyatékos felnőttek szabadidősportjának szervezését, közel 22 000 ember számára! Szervezetünk évente 220 szabadidősport rendezvényt szervez, ahol értelmi fogyatékosok, hallás-, látás és mozgássérültek egyaránt részt vehetnek, ezeken az eseményeken kizárólag az önfeledt mozgáson és egészségmegőrző sportoláson van a hangsúly.  

Bizonyos kiemelt szabadidősport rendezvényeket a FODISZ Központi Irodája szervez, vagy valamely más kezdeményezéshez, szervezőkhöz csatlakozva, vagy teljesen önálló módon, sajátszervezésű rendezvényként. Szabadidősport rendezvények nem csak a fővárosban zajlanak, hanem a FODISZ megyei tagszervezeteinek köszönhetően országosan. Ez megyénként évente, 2-4 szabadidősport esemény megszervezését, valamint több országos és regionális integrált szabadidősport eseményt jelent.

Szabadidősport rendezvényeinknél különösen igaz a FODISZ „TÖBB MINT SPORT!” szlogenje - a sportkultúra, művészet bekapcsolása -, hiszen ezen a területen különösen fontos, hogy a fogyatékkal élő gyermekek, felnőttek és hátrányos helyzetű társadalmi csoportok egészséges életmódra nevelését és a testmozgás iránti igény viselkedéskultúrába való beépülését elősegítsük. Elsősorban életmód sportágakra épülő, szabadban szervezhető programok megszervezése a cél, és a művészet, a kultúra, a nevelés, az előremutató témák - környezetvédelem, egészségvédelem és prevenció - témák hozzákapcsolása a sporttevekénységekhez, programokhoz. Hiszen a sporttal együtt, a sporthoz kapcsolódva más világokat is megnyitunk előttük!


Néhány kiemelt szabadidősport rendezvényünk az elmúlt évekből:

- WINNER’S DAY – Angolszász sportágak integrált szabadidősport fesztiválja.

- SPAR MARATON – FODISZ Esélyegyenlőségi Futam.

- FODISZ SPORT TÉR a Bazilikánál – Rehab Critical Mass kísérőprogramjaként.

- SZIGET FESZTIVÁL – FODISZ sportsziget az Ability Parkban.

- MEDVES KUPA – téli szabadidősport rendezvény fogyatékossággal élőknek.