{month}
{day}

Vilics Hanna sakk világbajnokságokra készül

Vilics Hanna Petra, a látássérült sportolók számára 2022. június 27. és július 8. között, Macedóniában megrendezendő 2022 IBCA Csapatsakk Világbajnokságon és a 2022. július 10-17. között, Franciaországban megrendezendő 11. IBCA Vakok és Gyengénlátók Ifjúsági Egyéni Sakk Világbajnokságán is képviseli hazánkat. 


Ismerjétek meg a FODISZ és a Magyar Sakkszövetség delegálásában versenyző fiatal sporttehetséget! 




"A nevem Vilics Hanna Petra. Szombathelyen születtem, itt is élek és a helyi Boldog Brenner János Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium 8. osztályos tanulója vagyok. Ami a tanulmányi eredményeimet illeti, mindvégig „színötös” tanuló voltam és vagyok. Ennek és sport eredményeimnek köszönhetően egyszer már elnyertem az Emberi Erőforrások Minisztériumától a „Magyarország jó tanulója, jó sportolója” címet, amire az idei évben is jó esélyem van.


A sakkal elsős koromban véletlenül ismerkedtem meg. Iskolai szakkört kellett választani és az döntött a sakkszakkör javára, hogy ez volt a legmegfelelőbb időpontban. Szerencsés véletlen volt, hogy iskolám a szombathelyi utánpótlásképzés egyik központja, köszönhetően FM Ruck Tamásnak, akinek edzéseire a kezdetektől fogva mind a mai napig járok.


Néhány év után átkerültem a Haladás VSE sakkcsapatához, ahol szakosztály vezető FM Pergel László. Nagy könnyebbséget jelent nekem, hogy a Haladásos edzések is az iskolámban vannak a tanórák után megtartva, mivel látássérültként nehézséget okozna, ha a Haladás Sportkomplexumba kellene rendszeresen edzésre járni.


Az évek alatt nagyon megszerettem a sakkot, köszönhetően annak, hogy szépen sorba jöttek az eredmények is. 2015-ben vettem részt az első tehetségkutató sakkversenyen. 2016-ban az Országos Csapat Diákolimpiai döntőt az iskolánkban rendezték, ahol akkor még nézőként vehettem részt, de végzetesen megfertőzött a verseny hangulata és arról ábrándoztam, hogy egyszer majd talán én is bekerülök az iskolai csapatba. A csoda már a következő évben megtörtént betettek az alsós fiúcsapatba, akikkel 8. helyen végeztünk. Ettől kezdve nem volt megállás…


11 éves koromban győzelemmel mutatkoztam be a Haladás VSE NB2-es csapatában, ahol azóta is rendszeresen szerepelek. A bajnoki mérkőzések és edzések mellet fontosnak tartom, hogy az úgynevezett amatőr versenyeken is részt vegyek, hiszen úgy gondolom, hogy ezek is sokat segítenek fejlődésemben. 2019-ben például 40 versenyen vettem részt.


Fontosabb eredményeim és díjaim:


Ami a látássérült sakkot illeti, számomra ez egy teljesen új terület és egy új kihívás, ami további lökést adhat a sakkban."