{month}
{day}

Látássérültek Ifjúsági és Női Sakkvilágbajnoksága Vilics Hannával




Franciaországban, a július 10 és 17. közötti, Látássérültek Ifjúsági és Női Sakkvilágbajnokságán Magyarországot Vilics Hanna képviseli, a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége, valamint a Magyar Sakkszövetség delegálásában.


A VILÁGBAJNOKSÁG HÍREI, ESEMÉNYEI: 


1-3. FORDULÓ

A Castelnaudary városában zajló versenyen Hanna az első három mérkőzése után még veretlen. A mezőny legfiatalabb résztvevőjeként ő a hatodik legerősebb játékos.

Az első fordulóban az indonéz ellenfél ellen a sötét szint kapta. A skandináv védelem egyik rendkívül kockázatos változatát választotta a világossal játszó indonéz hölgy. Hanna türelmesen hárította a fenyegetéseket és az ellenfél gyalog gyengeségeit a bástya végjátékban kihasználva győzelemmel kezdett. A második játéknapon két forduló várt a játékosokra. A feszített menetrend miatt sem készülni sem pihenni nem marad sok idő. A belga ellenfél váratlan védelmet választott, de pár lépés után érződött, hogy nem találta a figurák helyét, és Hanna hamar előnybe került. Az ellenfél elkeseredett támadását higgadtan hárítva a második győzelem is megszületett. A harmadik fordulóban a mezőny harmadik legerősebb fiatal lengyel játékosa következett sötéttel. Ismét a skandináv védelem került terítékre. Az agresszívan támadó lengyel játékosnak nem sikerült áttörnie Hanna védelmét és egy háromesélyes bonyolult állás alakult ki. Közel négy órás küzdelem után az időzavarban kitört a béke és a játszma döntetlennel zárult. Hanna következő ellenfele az ötös kiemelt másik fiatal lengyel játékos lesz.


4. ÉS 5. FORDULÓ

A negyedik forduló váratlan fordulattal kezdődött, hiszen a kanadai játékos pozitív covid tesztje miatt, minden játékosnak maszkot kellett venni és így is kell a versenyt végigjátszani. A látássérült versenyeken a lépés német nyelven történő bemondása kötelező. Gyakori a félreértésekből adódó kisebb vita és a hotel étterméből beszűrődő retró slágerek, a maszkkal kiegészítve nem könnyítik meg a játékosok számára a koncentrációt.

Hanna nagyon jó versenyzői alkattal rendelkezik és teljes mértékben sikerült a játszmára koncentrálnia. Világossal a katalán megnyitást választotta és az ötös kiemelt lengyel játékos ellen kényelmes kedvező állást sikerült elérnie. A lengyel lány érezve a fokozatosan ránehezedő nyomást egy rendkívül kockázatos és kétes tervet választott. Sajnos Hanna rosszul reagált az ellenfél váratlan és vakmerő tervére és jelentős hátrányba került. A hosszas küzdelem és a szívós védekezés azonban meghozta a gyümölcsét, hiszen sikerült a fél pontot megmenteni és a játszma döntetlennel zárult.

A délutáni ötödik fordulóban ismét egy indonéz hölgy következett. Hanna sötéttel a változatosság kedvéért az eddig is jól bevált skandináv védelem mellett döntött. A folyamatos cserék által egyre kedvezőbb végjáték bontakozott ki, s az ellenfél egyre gyengébbeket húzott Ahogy az első lehetőség adódott Hanna átvette a kezdeményezést és sebészi pontossággal szerezte meg harmadik győzelmét. Jelenleg a negyedik helyen állva egy szabadnap következik. Utána pedig a jelenleg is vezető többszörös világbajnok ukrán Zsiltzova lesz az ellenfél.


6. ÉS 7. FORDULÓ

Balszerencsésen alakult az utolsó előtti játéknap Hanna számára. Délelőtt a többszörös ukrán világbajnoknő nagyon ráérzett, hogy mi a helyes játékmód Hanna ellen és egy teljesen váratlan megnyitással lepte meg a magyar kislányt. Hanna nem találta a figurák megfelelő helyét és hamar hátrányba került. Az ukrán világbajnoknő élt a lehetőséggel és győzelmével már egy egész pont előnnyel vezeti a mezőnyt. A rövid ebédszünet után ismételten egy indonéz hölgy következett. A készülés során érződött, hogy ő erősebb társainál, de Hanna lelkesen és harcra készen ült a táblához. Az ellenfél - nagyon erősen játszott a skandináv védelem ellen, és egy-két felületes lépés után Hanna jelentős hátrányba került, amit ezúttal sajnos nem sikerült visszahozni.

Az utolsó két forduló előtt Hanna a hetedik helyen áll. Két győzelemmel még szép helyezést lehet elérni.

8. ÉS 9. FORDULÓ 
Izgalmakban bővelkedett az utolsó játéknap Franciaországban. Hanna délelőtt világossal igyekezett meglepni a negyedik indonéz ellenfelét, de nehezen találta a figurák optimális helyét, és a középjátékban már hátrányban volt. A hosszas küzdelem során az ellenfél több lehetőséget is kihagyott, így sikerült a játszmát döntetlenre menteni.
Az utolsó fordulóban a bolgár hölgy következett sötéttel. Hanna a vezércselt választotta és hosszú partiban tervezte megverni az ellenfél London rendszerét. A kedvezően alakuló nyitást követően, egy-két biztosító lépés után, az ellenfél egyszercsak veszélyes támadáshoz jutott. A bonyolult állásban a bolgár hölgy döntő hibát követett el, és Hanna a kevés gondolkodási idő ellenére is pontos lépésekkel biztosította győzelmét.
Hanna hatodik helyen végzett élete első egyéni világbajnokságán a mezőny legfiatalabbjaként. További szorgalmas munkával szép sikerek várnak rá.

GRATULÁLUNK AZ ELÉRT EREDMÉNYHEZ!


(A beszámolókat Zámbó Zoltán készítette.)

 

Vilics Hanna bemutatkozó oldala:

https://fodisz.hu/hirek/Vilics_Hanna_sakk_vilagbajnoksagokra_keszul.html


Galéria