{month}
{day}

Látássérültek IX. Sakk Csapatvilágbajnoksága

Macedóniában megkezdődött a Látássérültek IX. Sakk Csapatvilágbajnoksága, melyre az elmúlt évi Sakkolimpián elért eredménye alapján a FODISZ Versenysport Szövetsége sakk válogatottja is meghívást kapott.

A csapat tagjai: Zámbó Zoltán, Györkös Lajos, Kovács Apolló, Szilágyi Sámuel, Voján István és az ifjúsági korú Vilics Hanna.

A csapat 2 napi buszút után érkezett meg június 27-én Ohridba. Az első forduló, ami a bolgárok ellen zajlott június 28-án volt.


VERSENYBESZÁMOLÓK


1. NAP 

Június 28-án, Popovics Ádám sakkmester irányításával, sikeresen mutatkozott be csatunk a bolgárokkal szembeni 3:1 arányú győzelmével. A magyar csapat az alap összeállításban ült asztalhoz az első fordulóban.

Az éltáblán Zámbó Zoltán a játszma végéig nagy nyomás alatt tartotta ellenfelét, aki a kölcsönös időzavarban végül döntetlennel megmenekült. Györkös Lajos fokozatosan ledolgozta kis megnyitásbeli hátrányát, majd előnyét nyerésig fokozta. Kovács Apolló a megnyitás után nagy előnybe került, majd a fordulatos játszma végén győzni tudott. Szilágyi Samu szép játékkal hozott ki nagy előnyt, de a játszma végül döntetlennel zárult.

Végeredmény: 3-1.


2. NAP

A második fordulóban Szlovénia ellen játszottunk, ezúttal Vilics Hanna kapott játéklehetőséget a negyedik táblán.

Zámbó Zoli ötletes gyalogáldozata után az ellenfél tisztet nézett el, majd gyorsan mattot kapott.

Györkös Lajos egységes játszmában szintén győzni tudott.

Kovács Apolló sajnos nem talált jó tervet a közel egyenlő állásban, és végül vesztett.

Vilics Hanna végig jobban állt, de az ellenfél a cserék után képes volt tartani az állást, így a játszma döntetlen lett.

Végeredmény: 2,5-1,5.

3. NAP

A harmadik fordulóban,  június 30-án, Franciaország csapat volt az ellenfél, most Voján István játszott az utolsó táblán. 

Zámbó Zoli a játszma első felében nagy előnyre tett szert, de a csökkenő idő szorításában inkább döntetlenre adta a játszmát.

Györkös Lajos sokáig jobban állt, de végül döntetlenre egyszerűsödött az állás.

Kovács Apolló szépen nyerésig fokozta a megnyitásban szerzett előnyét.

Voján István a kezdeti nehézségek után nagy bonyodalmakba került, amelyek végén az egész pontot begyűjtötte.

Végeredmény: 3-1.


4. NAP

Július 1-én, a negyedik fordulóban az alapcsapat az első helyen kiemelt lengyelekkel mérkőzött. 
Az éltáblán Zámbó Zoli a nyugodt megnyitás után a tisztek cseréjével fokozatosan került rosszabb helyzetbe, és végül nem tudta tartani az állását.
Györkös Lajos az egál nyitás után a középjátékban eltévedt, majd vesztett.
Kovács Apolló a megnyitás után nagy hátrányba került, de szívós játékkal majdnem fordítani tudott, végül a kölcsönös időzavarban döntetlenre adták.
Szilágyi Samu a nyitás után nagyon szépen túljátszotta ellenfelét, azonban egy számítási hiba miatt a nyerő pozícióból vesztő végjátékba került.
Végeredmény: 0,5-3,5.

 

5. NAP

 

Az ötödik fordulóban Románia volt az ellenfél.

Az első táblán Zámbó Zoli nem kockáztatott, a középjátékban döntetlenre adta az egyenlő állást.

Györkös Lajos viszonylag hamar tisztelőnyre tett szert, de sajnos mattba lépett.

Kovács Apolló a megnyitás után gyalogelőnye tett szert, amit érvényesíteni tudott.

Voján István egységes partiban tudott másodjára is győzni.


Végeredmény: 2,5-1,5.


6. NAP

Július 3-án, a hatodik fordulóban az alapcsapat Ukrajnával vívott sorsdöntő küzdelmet.
Az éltáblán Zámbó Zoli fokozatosan dolgozta le kis hátrányát majd szép kombinációval győzött.
Györkös Lajos nyugodt pozíciós játszmában került hátrányba, amit végül nem tudott tartani.
Kovács Apolló jól felkészült a megnyitásból, majd szép támadásvezetéssel győzött.
Szilágyi Samu az előnyösebb megnyitás után bonyolult állásban eltévedt és vesztett.
Végeredmény: 2-2.

7. NAP
A hetedik fordulóban Koszovó csapatával játszottunk.
Zámbó Zoli, Kovács Apolló, Voján István és Vilics Hanna mind gyorsan anyagi előnyt szereztek, és egységes játszmában győzték le az ellenfelüket.
Végeredmény: 4-0.

A csapat a csoport 3. helyéről várja a szabadnap utáni folytatást az összetett 5-8. helyért.

8. NAP
A végső helyezéseket eldöntő fordulók első napján - 8. forduló - a magyar csapatot meglátogatta dr. Dux László, hazánk macedóniai nagykövete és felesége. Akik, egy jó hangulatú beszélgetést követően, részesei és szurkolói lettek az Izrael elleni mérkőzés első izgalmas perceinek. Ezt követően még több, mint egy órát tudtunk beszélgetni, a látássérültek sakk sportján keresztül, a hazai parasport és szövetségünk helyzetéről, eredményeiről, nehézségeiről, távlati lehetőségeiről. Köszönjük nagykövet úr látogatását, és bízunk benne, hogy új feladatellátási helyén is figyelemmel tudja majd kísérni munkánkat.
A játékteremben közben nagy csata zajlott a tovább jutásért. A fekete bábukat vezetve Györkös Lajos és Voján István hozta a kötelezőt, mindketten döntetlent játszottak. Sajnos az Első táblán Zámbó Zoltánt már a nyitásnál meglepte ellenfele. Bár Zoli sokáig tartotta az állásokat, végül el kellett fogadnia, hogy ma az ellenfelének volt erősebb a játéka. A harmadik táblán Kovács Apolló, aki eddig is remek formában játszott, fehérrel egyre nehezebb helyzetbe hozta ellenfelét, és újra győztesként állt fel. Nagy szükségünk volt erre a pontra, hiszen a 2:2-s végeredmény azt jelentette, hogy a magyar csapat jutott tovább, és mi játszhatunk az 5. helyért.

9. NAP
TÖRTÉNELMI SIKER A LÁTÁSSÉRÜLTEK CSAPATVILÁGBAJNOKSÁGÁN!
Jó hangulattal kezdődött a nap, bár tudtuk, hogy egy jó eredménnyel a magyar látássérült sakk, minden idők legjobb eredményét érhetjük el. Ha volt is, senkin sem látszott a feszültség, pedig ellenfelünk a „mumus” India volt, akik az elmúlt évi sakkolimpiához képest, teljesen új csapattal érkeztek. Popovics Ádám szövetségi kapitány a Zámbó Zoltán, Kovács Apolló, Szilágyi Sámuel, Vilics Hanna összeállítású csapatot küldte asztalhoz.

Mindkét csapat játékosai biztonságra törekedtek, így hamar patt helyzet alakult ki a táblákon, majd nem sokkal később minden játkosnak elfogadható lett a döntetlen eredmény. Magyarország – India 2:2! Ez azt jelentette, hogy sakkválogatottunk az 5. helyen végezve minden idők legjobb eredményét érte el!

ÖSSZEGZÉS
Csapatunk tábla sorrendben: Zámbó Zoltán, Györkös Lajos, Kovács Apolló, Szilágyi Sámuel, Voján István, Vilics Hanna. Szövetségi kapitány és edző, Popovics Ádám, játékosedzők Varga Zoltán, Mészáros András, Ruck Tamás és Horváth József voltak.

A táblák szerinti egyéni eredmények is kiválóak voltak. Kovács Apolló a 3. táblán 5 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség eredményekkel a 4. legjobb játékosa a világbajnokságnak. A 4. táblán Voján István 3 győzelemmel 1 verseséggel jelzett eredménye is kiváló. A csapat újonca, a 14 éves Vilics Hanna veretlenül, 1 győzelemmel és 2 döntetlennel járult hozzá a sikerhez. Talán segítettük felkészülést, hiszen rá még komoly feladat vár a jövő hét elején kezdődő franciaországi Ifjúsági és Női Világbajnokságon.

Természetesen a többi versenyzőnk is mindent megtett azért, hogy ez a kitűnő eredmény megszülethessen, köszönöm, hogy velünk voltak.

Öt évvel ezelőtt éppen itt Ochridban a Sakkolimpián a 18. helyen végeztünk. Néhány nemzetközi szereplést beiktatva, 2021. évi világbajnokságon a 9. helyen végeztünk. Ma elmondhatjuk, hogy látássérültek sakkvilágában ott vagyunk a legjobbak között. A ranglista szerint az 5. helyen.

Köszönjük a Magyar Sakkszövetségnek, szakembereinek a támogató együttműködését. Külön köszönöm Kapás Róbertnek, a Sakkszövetség főtitkárának a baráti együtt gondolkodást, a jó hangulatú munkát és azt, hogy még FODISZ „színekben” elindította a látássérült sakk fejlesztési programját, és mai napig fontos számára ez a szolgálat.

Azt gondoljuk, ez az együttműködés is bizonyítja, hogy van lehetőség a fogyatékosok sportjában is a hasznos, egymás munkáját erősítő, őszinte együttműködésnek. Ha beszélünk egymással, ha megbízunk egymásban, ha nem szenvedünk „hegylakó” szindrómában, ha azért dolgozunk ami a feladatunk. 

Toponári Gábor, a FODISZ ügyvezető elnöke


Galéria