{month}
{day}

Edzőtábor Tatán fiatal tehetséges sportolóknak


A FODISZ Versenysport Szövetsége május 6-8. között a Tatai Olimpiai Központban edzőtábort tartott fiatal fogyatékossággal élő sporttehetségeknek. A 10 fiatal sportoló Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom és Veszprém megyéből érkezett, köztük a FODISZ színeiben 2022. június 27. és július 4. között, Finnországban megrendezésre kerülő Európai Ifjúsági ParaJátékokra kiutazó sportolók. Atlétika sportágban Kis Ramón és Pente Kevin, asztalitenisz sportágban Kolompár Adrián és Szabó Krisztián vett részt a felkészítő edzéseken.

 

Az asztalitenisz edzésekhez a Tatai Atlétikai Club biztosította tornacsarnokát és a sporteszközöket. Az edzéseken a kezdő és záró napon Varga Bence, a TAC asztalitenisz szakosztályának lelkes ifjúsági sportolója volt segítségünkre.

Szombaton, a fő napon pedig Szendi János, többszörös szervátültetett aszteliteniszező, kézilabdázó, röplabdázóval edzhettek a diákok és sajátíthattak el tőle technikákat.

Az atléták edzését Hodunov Edvárd, a FOVESZ versenysportért felelős sportigazgatója irányította.

 

 

Az Európai Ifjúsági Parajátékokról

2022 júniusában a legjobb ifjúsági európai parasportolók Pajulahtiba, Finnországba gyűlnek össze, hogy megküzdjenek az EPYG bajnoki címekért!

 

A 2022. június 27 és július 4. között megrendezésre kerülő Európai Ifjúsági Parajátékok a fogyatékkal élő sportolók számára szervezett nemzetközi, több sportágat felölelő verseny, amely a legmagasabb szintű sportolói kiválóságot, a paralimpiai értékeket és a sokszínűséget tükrözi. Az ifjúsági regionális program célja, hogy izgalmas és inspiráló eseményeket biztosítson, valamint, hogy segítse a paralimpiai mozgalom fejlődését és a fiatalabb sportolókat a paralimpiai sportolásra ösztönözze, hogy versenyszerű kiválóságot érjenek el, miközben a nézők szórakoztatásával is szórakoztatják őket.

A játékokra sokan úgy tekintenek, mint az egyik első lépésre az új sportolók számára a profi sportolói karrier felé vezető úton, és nem meglepő, hogy az EYPG-ben részt vevő sportolók jelentős része más nemzetközi eseményeken képviseli hazáját.

A viszonylag új parasportolók és a paralimpiai mozgalom már befutott, feltörekvő csillagainak ez a kombinációja teszi az EYPG-ket izgalmas versenynek a versenyzők és a nézők számára egyaránt.

Az EPYG 2022 sportágai: az atlétika, az úszás, a boccia, az asztalitenisz, a goalball, a kerekesszékes kosárlabda, a judo, az ülő röplabda és a showdown. Az ülő röplabda új sportág a 2019-es EPYG-hez képest.

 

A várakozások szerint 2022-ben az összes résztvevő száma 800 fölé emelkedik, a résztvevő országok száma több mint 25 lesz, és több mint 500 sportoló verseng majd egymással. A 2019-es - szintén Pajulahtiban rendezett - EPYG-n 600 résztvevő volt, ebből 350 sportoló.

 

 

A FODISZ-OS MAGYAR RÉSZTVEVŐK

 

A Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) delegálásában Magyarországot az alábbi sportolók képviselik a 2022. évi Európai Ifjúsági Parajátékokon:

 

Grünfelder Bence, úszás

 

Kis Ramón, atlétika

Pente Kevin, atlétika

 

Kolompár Adrián, asztalitenisz

Szabó Krisztián, asztalitenisz

 


Az Európai Ifjúsági Parajátékokon résztvevő fiatal FODISZ-os sportolók felkészülésébe az alábbi videó nyújt bepillantást. 


 

Galéria