{month}
{day}

A Kosztolányi Dezső Gimnázium különleges labdarúgótornája


Immár 22 éve rendezi meg az I. kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium rendhagyó labdarúgó tornáját, melynek időtartama mindig annyi percig tart – megállás nélkül!  – amilyen évet írunk, így idén 2 napon keresztül 2019 percig tartott. A tornára híres,  ismert személyeket, csapatokat hívnak vendégül úgy, mint a Judo válogatott, a Rendőr válogatott, vagy éppen a Művész és Színész válogatottat.

A gimnáziumban tavaly, a FODISZ által szervezett „Együtt a pályán!” érzékenyítő nap után az intézmény egyik testnevelője megkereste a szövetséget, jelezve, hogy nagyon örültek a programnak, és szeretnének több érzékenyítést tartani, valamint egyéb, a fogyatékosok „ügyével” kapcsolatos sporteseményt megtekinteni, azokon részt venni.  Jelezték, hogy a 2019. január 11-i, rendhagyó labdarúgó tornájukon  valamilyen sérülésspecifikumot szeretnének bevonni.

- Ekkor felsoroltam nekik a lehetőségeket, illetve javasoltam, hogy a „vakfoci” elég látványos, és ennek alapjait már láthatták, kipróbálhatták az érzékenyítő programon is. Ekkor a torna rendezője megkért, hogy segítsek neki megszervezni a speciális mérkőzést. – nyilatkozta az együttműködésről Vajtó Richárd, a FODISZ gazdasági vezetője.

Majd így folytatta: - A Tornára a LÁSS vakfoci csapattagjai, Forgács Szabolcs, Berei Benjamin és Tóth Gábor látogattak el. Amikor a média képviselői megtudták, hogy a vakfoci csapat is részt vesz az eseményen, azonnal jelezték a szervezőnek, hogy ők erre az eseményre szeretnének jönni. A torna speciális körülményire tekintettel csak részben tudtuk adaptálni a „vakfoci” szabályait, ezért  kétszer 3+1 ember feszült egymásnak, melyet 3 fő mezőnyjátékos, és egy fő guide alkotott.  A LÁSS csapatához csatlakozott az iskola egy tanulója guide-ként. A vakfoci szabályrendszerét az esemény előtt megküldtem a csapatnak, így ők már elkezdhették korábban a szabályok betanulását. A mérkőzés előtt két órával korábban kilátogattunk a csapattal, és  újra átvettük a szabályokat, egyeztettük a speciális mérkőzés szabályait, illetve egy kicsit gyakoroltunk. 


Vajtó Rihárd a mérkőzés előtt, a résztvevőknek néhány mondatban bemutatta a FODISZ tevékenységét, illetve ismertette a szabályokat. A mérkőzés a többi folyamatos 30 perces játék idejével ellentétben 2 x 15 percig tartott egy perc pihenőidővel, melyet az Iskola szemmaszkban játszó csapata nyert 6-5 arányban. A gólokat elképesztő ováció övezte, felemelő volt megtapasztalni, hogy a játékosok mennyire izgulnak, a szurkolók pedig milyen lelkesen bíztatják a versenyzőket.

Igazi win-win program volt ez, hiszen az együttműködés a felek számára csak pozitív hozadékkal bírt. A mérkőzést követő rövid beszélgetésen az iskola vezetősége kifejezte háláját a FODISZ-nak a szervezésért, újra megerősítve, hogy több érzékenyítést szeretnének tartani köznevelési intézményükben, továbbá mostantól kezdve a labdarúgó tornákon rendszeresen szeretnék a „vakfoci” csapatot, illetve egyéb sérülésspecifikumok labdarúgó csapatait vendégül látni!

A FODISZ számára is abszolút pozitív élményt jelentett, hogy ilyen jó fogadtatásra talált kezdeményezése. Vajtó Richárd, az érzékenyítő program FODISZ koordinátora így összegezte a tapasztaltakat: „Sok sporteseményen jártam már, de ez csapat-összetartás, mind a LÁSS, mind pedig az iskola részéről elképesztő volt, illetve csodálatos volt látni, mennyire hálás mind a két fél a szereplésért!”


Az eseményről a SPORT TV-n futó negyedéves FODISZ Magazin és a Hegyvidék TV is beszámol.


FODISZ - Több, mint sport!


Galéria