{month}
{day}

Tavaszi zsongás a fogyatékos diákok sportjában

A hét végén három nap leforgása alatt, három helyszínen több mint 360 fogyatékos diáknak nyílt lehetősége aktív sporttevékenységet végezni versenykeretek között.



A FODISZ égisze alatt megrendezett XVI. Medves Téli Sporttalálkozó nagy sikerrel ért véget Salgóbányán, ahol ebben az évben 110 tanulásban akadályozott diáksportoló tehette próbára a tudását 4 sportágban. 



Az eseményen idén 8 oktatási intézmény vett részt, és Erdélyből is érkezett egy iskola. A gyönyörű természeti környezetben megrendezett sporteseményen labdarúgásban, rönkfutásban, dartsban és ergométeres evezésben versengtek a diákok.



Szombaton délelőtt került megrendezésre Debrecenben a magyarországi fogyatékos diákok országos úszó diákolimpiai döntője és nyílt tehetségkutató versenye, ahol újabb részvételi rekord dőlt meg, hiszen a versenyen 195 diák vett részt.



Az országos diákolimpia megnyitóját Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, Komolay Szabolcs, Debrecen város alpolgármestere, valamint Szabó László, a FODISZ elnöke tartotta.



Az esemény sikere abban is megnyilvánult, hogy az országos döntőre minden sérülés specifikumból képviseltette magát diáksportoló, így a versenyen mozgássérült, autista, szervátültetett, értelmi fogyatékos, látás- és hallássérült diákok egyaránt a medencébe ugorhattak. A 195 versenyző 6 korcsoportban, 16 sérültségi kategóriában és négy versenyszámban (25 és 50 méteres távokon mellúszás, valamint szabadon választott úszás) tette próbára tudását. 



A FODISZ vezetői örömmel nyugtázták azt is, hogy a versenyre több mint 35 iskolából érkeztek a diákok az ország számos pontjáról, ami azt jelzi, hogy a szövetség legfontosabb célkitűzése - miszerint minél több fogyatékos diák számára tegye lehetővé az egészségmegőrző mozgást és sportolást – egyre több, a szövetség szervezésében megrendezésre kerülő eseményen és rendezvényen valósul meg.



Szombaton délután a Mozgásjavító Általános Iskolában bonyolították le a FODISZ támogatása mellett a VII. Mozgásjavító Mini Boccia Kupa második fordulóját. 



Az őszi jó hangulatú verseny után a 2016-os első eseményen is nagyon színvonalas párharcokat láthattunk mind a csapat, mind pedig az egyéni verseny során, ahol 61 mozgássérült diák tette próbára a boccia tudását. Az eredményesen szereplő versenyzők díjait Szabó László, a FODISZ elnöke adta át.