{month}
{day}

Országos Komplex Horgászverseny Somogyváron


                                     Országos Komplex Horgászverseny Somogyváron


Az idén V. alakalommal rendezték meg az Országos Komplex Horgászversenyt és IX. alkalommal a Regionális Komplex Horgászversenyt. Ezen az országos megmérettetésen már nemcsak a dunántúli régió csapatai indulhatnak, hanem Barna Péter barátom önzetlen segítségének köszönhetően a Tiszántúlról is érkeznek csapatok az Országos Komplex Versenyre. 





A Somogy Megyei Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon, mint állami gondozott gyermekeket és fiatalokat ellátó intézmény 12 éve biztosított először lehetőséget arra, hogy saját kezdeményezésemet megvalósítsam. 

A kezdeményezés célja hogy az állami gondoskodásban élő és értelmileg sérült fiatalok számára olyan szabadidős tevékenységet biztosítsunk, amely „nemcsak sport”, hanem szemlélet is. A komplex horgászversenyek a környezetvédelem, halélettan, horgászati módszerek, eszközök, valamint a halfogás témakörben kerülnek megrendezésre, drogprevenciós céllal is. 2012 – ben a Bakony Balaton Horgász Szövetség kezelésében lévő várpalotai „S II. Horgász Tavak” adtak otthont a versenynek.

A május 19. – én (szombaton) 9 órakor kezdődő versenyen 8 csapat vett részt.
A versenyzők, kísérők és rendezők létszáma összesen 60 fő volt.
A jó hangulatú rendezvényen reggelivel vártak mindenkit a házigazdák. 9 órakor került sor az ünnepélyes megnyitóra, amelyen a versenyzőkön kívül részt vett az „(S II. Horgász Tavak)” ügyvezetője Török János úr, valamint Kovács Lajos úr a Balzer Hungária Kft. ügyvezető igazgatója és Tóth István úr a Balzer Hungária Kereskedelmi igazgatója, ők a kezdetektől fogva támogatják programjainkat. 

Az eseményeket a Fishing and Hunting tv csatorna egész nap rögzítette és előre láthatóan június hónapban kerül adásba, ahol megnézhetik az érdeklődök.
A verseny halfogással kezdődött a megnyitót követő sorsolás után. A versenyzők 4 méteres keszegező bottal horgásztak a tó halaira. Az első fordulóban nagyon nagy szórás volt az eredményekben. Volt csapat, amely 3,5 kg apróhalat és volt, akiknek 0,5 kg- ot sikerült fogni. 

A halfogást az elméleti verseny követte, ahol a résztvevők a tavak körül elhelyezett 7 állomáson a csapósügér és a paduc életéről, szaporodásáról, horgászatáról, számoltak be váltakozó sikerrel. Az elméleti verseny indítása előtt még bőséges tízórait kaptak a résztvevők.

Az elméleti verseny 12.30 – kor ért véget. A rendezők ezután tálalták fel a bográcsban készített vaddisznó pörköltet, majd a barackos – diós és a mákos – meggyes kalácsot kaptak a résztvevők.
A bőséges ebédet követte a nap záró versenyszáma a halfogás második fordulója. Minden csapat fogott több- kevesebb halat, váltakozó összetételben kerültek szákba küszök, keszegek és kárászok.
A mérlegelést követően a helyezési számok összesítése után alakult ki a verseny végleges eredménye. Azonos helyezési szám esetén a több fogott hal döntette el a rangsort.

A IV. Országos Komplex Horgászverseny (Várpalota 2012. 05. 19.) végeredménye:
Helyezés Csapat neve Elméleti verseny Halfogás Halfogásban elért helyezés Helyezési számmal
I. Somogyvár 165,4 pont 1020 g II. 3.
II. Mohács Dürgencs 125 pont 760 g V. 7
III. Bajai Harcsázók 133,5 pont 340 g V. 7.
IV. Ceredi potykák 119,5 pont 380 g IV. 9.
V. Pásztói csukák 85,5 pont 1280 g I. 9.
VI. Zomba 133 pont 220 g VII. 10.
VII. Salgótarjáni törpeharcsák 116 pont 280 g VI. 12.
VIII. Bajai viza 115,5 pont 220 g VII. 14. 

Amíg a bizottság az eredményeket összesítette, addig a versenyzők az uzsonnát, fogyasztották el, ami kuglóf, jégkrém és pogácsa volt. Mindenki választhatott az ízlésének megfelelően, de lehetőség volt minden finomság megkóstolására is.

A verseny nagyon jó időben és jó hangulatban zajlott. A résztvevők uzsonna után az ünnepélyes eredményhirdetésre sorakoztak fel, és minden résztvevő átvette a tárgyjutalmakat, a helyezettek pedig a jól megérdemelt serlegeket és érmeket a tárgyjutalmakon kívül. Minden résztvevő egyetértett abban, hogy 2013 – ban is megrendezzük a versenyeket, amihez kérni fogjuk a FODISZ támogatását, amit ezután is még egyszer köszönünk minden résztvevő nevében.

Somogyvár, 2012. május 30. 

Hosszú György