{month}
{day}

Medves Kupa Beszámoló


Medves Kupa Beszámoló 

Egyesületünk hagyománnyá vált téli sportprogramja – az immáron XII. Medves Kupa Téli Diáksport Találkozó – a zord időjárás miatt az eredeti kiírásnál egy héttel később került megrendezésre. A meghívott társintézmények csapatai határon innen (Dunavecse, Kiskőrös, Siklós, Pécs, Szolnok, Győr 3 csapattal is képviseltette magát) és túlról (Oltszem-Erdély) érkeztek. 



A rendezvény helyszínének a Salgóbányán lévőMedves Hoteladott otthont, mely páratlan szépségű természeti környezetben, a Karancs Medves Tájvédelmi Körzet szomszédságában, a Medves fennsík lábánál helyezkedik el. A találkozó résztvevőinek száma –tanulásban és értelmileg akadályozott gyermekek és fiatalok kísérőikkel együtt – mintegy 90 főt számlált.

A résztvevők java – a szakadatlan hóesés ellenére – a szerda délutáni illetve esti órákban megérkezett. Csütörtök délelőtt befutott a többi csapat is. Az időjárási viszonyok (az előző napi havazás és hóátfúvások) miatt sajnos két csapat (Hajduhadház és Pásztó) az utolsó pillanatban lemondta a részvételt.

Az első versenynap a technikai értekezlettel vette kezdetét, melyenBarna Péter–egyesületünk oszlopos tagja, Fogyatékkal Élők Nógrád Megyei Sportbizottságának elnöke – tájékoztatta a kísérő pedagógusokat a tervezett programról, illetve ismertette a versenyszámokat. Ezt követően a megnyitó ünnepségen Fenyvesi Gábor Salgótarján Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, a szervezők részéről pedig Barna Péter. A megnyitón részt vett Szoboszlai Csaba a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének elnöke.

A megnyitó után szikrázó napsütésben indult el a vidám, lelkes társaság a Salgói vár lábánál lévő parkolóig: az első versenyszám – a szánkóhúzás - rajtjáig. Az időjárás igazán kegyes volt hozzánk, hisz gyönyörű időben a téli erdő páratlan szépsége tárult gyermek és felnőtt elé egyaránt. Bár a terep egy kicsit nehéz volt –hisz az előző napi havazás miatt az utat nekünk kellett kitaposni -, de a táj és a mozgás öröme mindezért kárpótolt minket. A szánkóhúzásban tizenegy 3 fős csapat mérte össze erejét és gyorsaságát. A cél a Dornyai menedékház volt, ahol a beérkező csapatokat forró tea és zsíros kenyér várta. Egy kis melegedő és pihenő után következett a második versenyszám: a fólián való lesiklás. Ez igazi bátorság próba volt. Miután sikerült „bejáratni” a pályát igazán belelendültek a csapatok, emlékezetes pillanatokat szerezve a nézőnek, no meg persze maradandónyomot saját maguknak. A délutáni programot – a gyermekek nagy örömére – lovaglás is színesítette, 3 lovas vezetésével minden érdeklődő kipróbálhatta, hogyan fest lóháton.

Az első versenynap után jól eső fáradtsággal indultunk vissza a szálláshelyre. Vacsora után benti szabadidős és sportfoglalkozások várták az érdeklődőket: futball, asztalitenisz, csocsó, uszoda, szauna.

A második versenynap folyamán a tél másik arcát mutatta, sűrű hóesésben indultunk a váltófutás rajtjáig. 4 fős csapatok vágtak neki a távnak, mely a Salgói vár lábánál lévő parkolótól Kotyasz puszta érintésével érkeztek meg a célig: a Dornyai menedékháznál lévő lesiklópályáig. A fáradt versenyzőket egy kis enni és innivaló várta, no meg persze a népszerű lovaglás. A pihenő után következett az utolsó versenyszám: az egyéni szánkólesiklás. A pálya igencsak próbára tette a versenyzőket, akiknek elszántságát és kitartását még a sok borulás sem szegte el.

A második versenynap után megszületett az összesített eredmény, mely alapján a négy versenyszám első hat helyezettje oklevelet, az első három e mellé tárgyjutalmat kapott.

A XII. Medves Kupa Téli Diáksport Találkozó a tanulásban és értelmében akadályozott gyermekek és fiatalok számára rendezett programok sorában a maga nemében egyedülálló, hisz egyszerre ad teret a szabadidő hasznos eltöltésének; az egészséges, környezettudatos életmód formálódását célozza s nem utolsó sorban a fiatalok személyiségfejlődésére mérhetetlen pozitív hatással bír.

Bár a mai gazdasági helyzetben egyre nehezebb a rendezvényhez szükséges anyagi kondíciók előteremtése, mi hisszük és valljuk, hogy a fogyatékkal élő, sérült fiatalok társadalmi integrációja szempontjából szükség van ilyen impulzusokra.

Salgótarján, 2012. február 21.

Huszárné Antal Andrea

elnök