{month}
{day}

Színfalak mögött - A FODISZ 1%-os kampányának megható pillanatai

2023 februárjában elstartolt a FODISZ 1%-os kampánya, amely a fogyatékossággal élő és ép diákok közös, integrált sportolását mutatja be videókon és grafikákon keresztül. A kampány célja, hogy a FODISZ az országszerte felajánlott adó 1%-okból befolyó összegekből finanszírozza és fejlessze a diákolimpiai és szabadidősport rendszerét. Ezáltal mozgási lehetőséget teremtsen a Budapesten és a vármegyékben tanuló, fogyatékossággal élő diákok számára.


A forgatások különleges hangulatban teltek, hiszen az együtt sportoló fogyatékossággal élő és ép fiatalok egymás képességeit kiegészítve küzdöttek a győzelemért.


A FODISZ népszerűsítése mellett az érzékenyítésnek is szántunk szerepet. Megszólítottunk minden olyan ép diákot és felnőttet, akik nyitottak az integrált sportok iránt. Vagyis szívesen játszanak egy csapatban fogyatékossággal élőkkel.

Így volt ez azokkal az ép diákokkal is, akik kerekesszékbe ültek annak kedvéért, hogy együtt játszhassanak a mozgássérült fiatalokkal. Igaz, a kosárra dobás így, ülve, már nem volt olyan egyszerű feladat a számukra.

A látássérült asztalitenisz is tartogatott kellemes meglepetéseket. A látássérült diákok ösztönösen helyezkedtek el a speciális asztal felett, hogy hallják a labda mozgását. Míg az ép fiatalok csak a szemeik eltakarása után hagyatkoztak a hallásukra, és keresték a megfelelő játékpozíciót. Szakemberként számomra is tanulságosak voltak a forgatás napjai, hogy a játék élménye mennyire elmossa az egyes különbözőségeket. " - Számolt be a FODISZ marketing referense, aki a forgatások megszervezéséért felelt.

A videofelvételhez szükséges helyszíneket speciális oktatási partnerintézményeink biztosították, továbbá segítő kezet nyújtottak a fogyatékossággal élő diákok szereplésre való felkérésével kapcsolatban.

A boccia és a kerekesszékes kosárlabda a Mozgásjavító EGYMI, a látássérült sakk és a látássérült asztalitenisz a Vakok Intézete, a röplabda a Hallássérültek Intézete épületében zajlott. Míg a frame runningot a Feneketlen-tó körüli futópályán kaptuk lencsevégre, a Pető Intézet közreműködésével.


A különféle parasportágak megismerése az önkéntes ép diákok számára is izgalmas programnak bizonyult. Megkértük őket, hogy pár gondolatban foglalják össze tapasztalatikat és élményeiket.


A forgatást a frame runninggal kezdtük. A mozgássérült sportoló futóbiciklin, azaz kerekek között lévő nyergen ül. Az elülső kerék kormány segítségével elfordítható és irányítható. Pedálok nincsenek, ehelyett a versenyző a talajon futva, lábbal löki előre magát az eszközzel. Kifejezetten cerebrális parézissal élők számára rendeznek világversenyeket ebben a sportágban, hisz kiváló eszköz a térdízület kilazítására, nyújtására.


A munkát a hallássérült röplabdával folytattuk.


Majd a boccia következett, amely gyökereit a francia „petanque” gurítós labdajátékból eredeztetik. 6 piros, 6 kék, és 1 fehér labdával, 6x12,5 méteres pályán játsszák. A játék célja, hogy a színes labdákkal eltalálják a célgolyót. A sportágat súlyosan mozgássérültek űzik egyéniben, párosban, vagy csapatban.


Később a kerekesszékes kosárlabda volt porondon, ami az egyik legnépszerűbb sportág a mozgássérült sportolók körében külföldön, és egyben a legnagyobb érdeklődéssel kísért paralimpiai verseny. Eredetileg az Amerikai Egyesült Államokban alakult ki a II. világháború alatt. A korábban profi bajnokságban játszó, azonban a háborúban megrokkant kosarazók nem tudtak lemondani az általuk imádott játékról ezért kerekesszékben is folytatták.


"Szerencsések voltunk, mert kaptunk lehetőséget arra, hogy ellátogassunk a Mexikói úton lévő Gyógypedagógiai Intézetbe és egy kicsit belepillanthattunk a kerekesszékes gyermekek kosárlabdázásába. Jó volt látni, hogy a hátrányos helyzetük ellenére, mekkora lelkesedéssel és ügyességgel űzik a sportot. Az elején kicsit zavarban voltunk, mert nem tudtuk, hogy hogyan kezeljük a helyzetet, de mindenki nagyon kedves volt velünk, ezért gyorsan fel tudtunk oldódni. Jó volt együtt dobálni, de miután mi is kaptunk egy-egy kerekesszéket, egészen más perspektívából láttuk a játékot és rá kellett jönnünk, hogy igen csak nehezebb, mint ahogy arra számítottunk. Az ott eltöltött, kicsivel több mint egy óra rendkívüli élmény és tapasztalat is volt egyben, ami kicsit átformálta a látásmódunkat és nagyon sokáig fogunk emlékezni rá." - Fogalmazták meg az ép önkéntesek.


Majd a látássérült asztalitenisz került előtérbe, ahol a játékosok a labda gurulásának és koppanásának hangja alapján tájékozódnak, és mozognak a speciális asztal körül.


"Nagyon jó volt velük együtt dolgozni. Örültünk a lehetőségnek. Új játékokat is megismerhettünk, amiket ki is próbáltunk, mint például a csörgő labdás asztalitenisz, amit a vakok és gyengén látók ellen játszottunk. Először kicsit meg voltunk szeppenve, de hamar belejöttünk. Majd kaptunk egy védő kesztyűt, és egy speciális szemüveget, amivel már nem láttuk a körülöttünk zajló eseményeket, ez megnehezítette számunkra a játékot. Volt, amiben sokkal jobbak voltak nálunk, volt amiben viszont mi is kiemelkedően teljesítettünk ellenük. Minden elismerésünk azoké, akik hátrányos helyzetük ellenére sportolnak, és kihozzák magukból a maximumot." - Mondta a BKSZC Pogány Frigyes Technikum tanulója.


AJÁNLD FEL TE IS ADÓD 1%-át!

Galéria