{month}
{day}

Magyar Parasport Nap a GYSZC Sport és Kreatív Technikumban

Lezajlott a Magyar Parasport Napja 2023. február 22-én országos szinten. Intézmények, szakképzési centrumok, civil szervezetek, és önkormányzatok országosan kapcsolódtak a programhoz. Sőt, az idén a határon túli magyarnyelvű iskolákat is megszólítottuk - sikeresen. A résztvevők folyamatosan küldik élménybeszámolóikat a parasport nappal kapcsolatban. 
Ezúton osztjuk meg a GYSZC Sport és Kreatív Technikum kiemelt programját.

"Több száz ép és fogyatékossággal élő fiatal gyűlt össze szerdán a GYSZC Sport és Kreatív Technikumban, hogy egy lélekmozgató program keretében aktívan ünnepeljék meg a magyar parasportot és hazánk fogyatékossággal élő sportolóit, hiszen 2017 óta február 22-e a Magyar Parasport Napja.

Az esemény reggel nyitóceremóniával vette kezdetét, amin Győr polgármestere is részt vett. „Amikor nem átéljük, de látjuk azt, hogy tényleg vannak olyan emberek, akiket nagyon komoly tragédia, óriási testi-lelki sérülés ért, akkor eltörpülnek a hétköznapi problémák. Itt van például Patkás Tomi példája, akit nagyon szeretek, és amikor elmegy, és átússza az Alcatraz-öblöt – amit edzett bűnözők nem tudnak átúszni két lábbal – akkor olyan példát mutat, hogy a lehetetlent is meg lehet csinálni” – hangsúlyozta dr. Dézsi Csaba András.

A rendezvényt méltatta Győr sportért is felelős alpolgármestere. Radnóti Ákos szerint remek helyszínéül szolgál a rangos eseménynek a körzetében található iskola. Adyváros, Győr legsportosabb városrészeként örömmel fogadta be a programot.

Az intézmény aulájában speciális játékokat próbálhattak ki épek és fogyatékkal élők, miközben a tornateremben olyan parasportágak rejtelmeibe tekinthettek be a fiatalok, mint a para asztalitenisz, ülőröplabda, boccia, vagy épp a vakfutás.

„Igazi ünnepe a parasportnak ez a rendezvény, ami évről évre tovább fejlődik” – mondta az esemény egyik főszervezője, Kertész Tamás. A Sport és Kreatív Technikum diákjain kívül Győrből a Bárczi iskolások, a Szabóky Adolf szakiskola tanulói vettek részt az eseményen, de Iváncról is érkeztek vendégek. A Vas vármegyei településen található az ország legnagyobb fogyatékosokkal foglalkozó intézménye, ahol több speciális olimpikon és világbajnok is pallérozódott. A sportos programok mellett érzékenyítő előadások hangoztak el hiteles emberek tolmácsolásában.

A nap során Patkás Tamás, Győr parasport nagykövete, nyíltvízi paraúszó is felszólalt, s fontos üzenetet közvetített a fiataloknak. „Azt szeretném üzenni, hogy legalább ilyenkor helyezzük előtérbe az elfogadást! Emellett kiemelném, hogy mindenkinek kell egy cél, amit kitűzünk magunk elé, és ezt meg kell próbálni elérni, akár a magánéletben, akár a tanulás, akár a munka területén!” – hangsúlyozta a kiváló parasportoló.

Alaposan felkészültek a házigazdák az eseményre, az iskola diákjai pedig örömmel nyújtottak segítséget a szép számú vendégseregnek, amit Csengeri Mária, a Sport és Kreatív Technikum igazgatója is megerősített. A Magyar Parasport Napja Győrben ismét nagyot szólt. A résztvevők egyetértettek abban, hogy jó lenne, ha jövőben nem csak egy napra korlátozódna a fogyatékkal élőkre való odafigyelés. 

Az eredeti cikk itt olvasható: https://www.gyorplusz.hu/gyor/magyar-parasport-nap-gyorben-a-lehetetlent-is-meg-lehet-csinalni/