{month}
{day}

Országos LÉLEKMOZGATÓ programnyitó sajtótájékoztató Győrben

2019. január 30-án, a Győri Műszaki Szakképzési Centrum, Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tornacsarnokában megtartotta országos sajtótájékoztatóját a Magyar Parasport Napja alkalmából életre hívott, Lélekmozgató program.

Mivel az idei Magyar Parasport Napjának Magyarország óvodái is a megszólítottjai, a sajtótájékoztatón is megjelentek e korosztály képviselői és az esemény nyitásaként a Győri Sün Balázs Óvoda Benedek Elek Tagintézményeinek óvodásai 3D Variálható Sportlétra bemutatót tartottak, megmutatva a sporteszköz integrált használhatóságának lehetőségeit is.

A sajtótájékoztatón Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége elnöke megosztotta a jelenlévőkkel a Magyar Parasport Napjának létrejöttének történetét és eddigi eseményeit: „Az Országgyűlés a 2017. december 12-i ülésén egyhangúlag megszavazta a Kulturális Bizottság ötpárti kezdeményezését. Hivatalosan is országos napja lett a magyar sportnak, a magyar parasportnak, a magyar diáksportnak, és a módosító javaslat megszavazása után, a magyar siketsportnak. A Magyar Parasport Napját ezentúl minden évben február 22-én ünnepeljük, a dátum választása szimbolikus, hiszen ezen a napon, 1970. február 22-èn alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja, a Mozgásjavító Intézmény falai között. A mai magyar parasport kialakulásában döntő jelentőségű volt, hogy az első, intézményesített sportszervezetet megalakították olyan legendák, mint Tauber Zoltán, hazánk első paralimpiai bajnoka, Fejes András, aki az első magyar paralimpiai érmet nyerte, és a Mozgásjavító tanárai, diákjai.A klub a névválasztásával a legendás vízilabdázó és úszó előtt tisztelget, aki lábamputáltként az épek között lett olimpiai bajnok 1932-ben és 1936-ban.

Fejes András (bronz, 1972, Heidelberg), Tauber Zoltán (arany, 1976, Toronto) és Oláh József (bronz, 1976, Toronto) nyerték hazánk első paralimpiai érmeit. Példájuk olyan legendás paralimpiai bajnok magyar sportolóknak mutatott utat, mint Jeszenszky Attila, Dukai Géza, Szekeres Pál, Becsey János, Vereczkei Zsolt, Pásztory Dóra vagy Sors Tamás.

A tavalyi, nagysikerű rendezvényhez közel 500 oktatási intézmény csatlakozott, és rendezett február 22-én érzékenyítő, LÉLEKMOZGATÓ interaktív osztályfőnöki órát, rendhagyó testnevelés órát. Nemzetközi konferenciával és gálavacsorával tisztelegtünk a hazai fogyatékkal élő sportolók, és az őket segítő sportszervezetek, sportszakemberek munkája előtt.

Idén, 2019-ben ismételten a fogyatékkal élő sportolók megünneplésére készülünk: együttműködésre, megemlékezésre hívtuk az ország összes köznevelési intézményét!

A tavalyi évben beérkező javaslatokat figyelembe véve, 2019. február 22-én nem csak az általános és középiskolás gyermekeket szeretnénk bevonni, hanem minél szélesebb körben az óvodás korosztályt is, szakmai anyagokkal segítve az intézményeket abban, hogy Magyar Parasport Napján programokat szervezzenek. Az iskolai és óvodai programokat idén is a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségének koordinálásában és együttműködésével szervezzük.

Felhívást intéztünk minden magyar közoktatási intézményhez, hogy csatlakozzanak a „Lélekmozgató” névre elkeresztelt programsorozatunkhoz. A programsorozat lényege, hogy a pedagógusok ezen a napon, a testnevelés órák keretében, a különböző életkorú diákokkal kipróbálják a fogyatékos sportok csapatsportágait. Hiszünk abban, hogy a sport nyelvezetével, a parasportok kipróbálásával közelebb kerül majd egymáshoz az épek többségi és a fogyatékosok kisebbségi társadalma.

A rendhagyó testnevelés órák szervezési segédleteként készítettünk egy kiadványt, amely letölthető és elérhető a Magyar Paralimpiai Bizottság Köztestület (MPB), a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ), weboldaláról. A kiadványt a Magyar Paralimpiai Bizottság Köztestület (MPB), a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ), a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) és a Magyar Szervátültetettek Sportszövetsége (MSZSSZ) közösen állította össze. A kiadványban bemutatjuk a fogyatékosok egyes sportágait, útmutatást adunk egy izgalmas testnevelés órához, vagy a szabadidő eltöltéshez.

Szintén a pedagógusok és az oktatási intézmények figyelmébe ajánlottuk és tesszük letölthetővé a „Csodafedezet” c. dokumentumfilmet, amely Vitéz Halassy Olivér, az amputált lábú, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó életét mutatja be. A filmet a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, dr. Kiss Gergely jegyzi, mint producer. Bízunk benne, az osztályfőnöki óra keretében megnézhető film sok beszélgetést és közös gondolkodást indikál majd a tanórákon.

Az óvodák számára is összeállítottunk egy segédletet, mely e korosztály számára tartalmaz javaslatokat, ötleteket a Lélekmozgató foglalkozások megtartásához. A programhoz Bartos Erika: Őrangyal című mesekönyvét ajánljuk, mely mesék a speciális igényű gyerekek mindennapjairól szólnak, az ő útjukon keresztül pedig az elfogadásról, az együttélésről.

A 4 mesét tartalmazó Őrangyal mesekönyv, Örömtánc című meséjét - Bartos Erika hozzájárulásának köszönhetően -, ingyenesen hozzáférhetővé tesszük a www.fodisz.hu oldalon. Bartos Erika a kötet meséit illusztráló 5 színezhető rajzot is elérhetővé tesz a programon résztvevő óvodák számára. Az első 50 regisztráló óvodának ajándékba elküldjük magát a mesekönyvet.

A köznevelési intézmények a www.fodisz.hu oldalon tudnak regisztrálni: 2019. február 21-ig.

Bízunk benne, hogy idén, még több köznevelési intézmény csatlakozik Lélekmozgató programunkhoz!”


Győr volt a tavalyi év egyik legaktívabb Lélekmozgató megyéje, így nem véletlen, hogy itt került megrendezésre a 2019. év programindító sajtótájékoztatója. Panker Mihály, Győr Megye Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Humánszolgáltatási Főosztály főosztályvezetője tolmácsolta Borkai Zsolt, polgármester úr jókívánságait, üdvözletét. A főosztályvezető nagy örömmel fogadta, hogy idén már az óvodások is megszólított célcsoportot jelentenek a Lélekmozgató programban és biztosította a hallgatóságot, hogy Győr városában és a megyében idén is nagy lelkesedéssel csatlakoznak az eseményhez és szerveznek programokat a február 22-én a Magyar Parasport Napján.


Németh Zsolt, a Győri Műszaki Szakképzési Centrum, Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája igazgatója, mint a nap házigazdája szintén köszöntötte a vendégeket, elmondta, hogy a Lélekmozgató program egyik kiemelt köznevelési intézményeként nagy örömmel várják a február 22-ét, amikor mind Lélekmozgató osztályfőnöki óra, mind Lélekmozgató testnevelés óra keretében az egész iskolában megemlékeznek a Magyar Parasport Napjáról.


Tavaly a Lélekmozgató testnevelés óra egyik legnépszerűbb sportága az ülőröplabda volt, melyet a sajtótájékoztatón részt vevő Raska Gyula, az MBP ülőröplabda szakágvezetője, szövetségi kapitánya örömmel konstatált. A szövetségi kapitány reményét fejezte ki, hogy 2019-ben sem lesz ez másképp, annál is inkább, mert idén – 2019. július 13- 21. között – Ülőröplabda EB-t rendez Magyarország, melynek apropóján még inkább ráirányul a figyelem a sportágra. A szakágvezető elmondta, hogy a játékosokkal rendszeresen vesznek részt érzékenyítő, sportprogramokon, teszik ezt nagy örömmel és elhivatottsággal, hiszen fontos, hogy minél többen megismerjék az ülőröplabdát és testközelből szerezzenek sportági tapasztalatokat, így természetesen a Magyar Parasport Napján zajló megemlékezésekbe, rendezvényekbe is aktívan bekapcsolódnak.


A CMB Cargo-UNI Győr Női Kosárlabda Klub játékosai is aktívan részt vesznek a február 22-i iskolai megemlékezésekben és a Lélekmozgató testnevelés órákon együtt sportolnak a gyerekkel, mondta el Fűzy András, a klub elnöke.

„Az hiszem, ennél példamutatóbb érzékenyítő megnyilvánulást nehezen lehet elképzelni, mint amikor a versenysport sztársportolói elmennek iskolákban és a diákokkal együtt próbálnak ki parasportágakat! – fűzte hozzá Koós-Lukács Tímea, a FODISZ kommunikációs igazgatója, a sajtótájékoztató moderátora.

 

Szabó Tamás, a Győri Audi ETO KC kommunikációs igazgatója két játékossal, Puhalák Szidóniával és Jana Knedlikovával érkezett a helyszínre, akik bekapcsolódtak a sajtótájékoztató sportos aktivitásaiba.  A Győri Audi ETO KC játékosaira február 22-én is számíthatnak a szervezők, hiszen a Lélekmozgató testnevelés órákon szintén nagy örömmel vesznek részt, mivel nagyon fontosnak, támogatandónak tartják a Magyar Parasport Napját és az érzékenyítő programot – mondta Szabó Tamás.

A sajtótájékoztató szóbeli tájékoztatását követően Kertész Tamás, a FODISZ győri tagszervezetének, az EMBERsÉG DSE titkárának szervezésében a diákok ízelítőt adtak a LÉLEKMOZGATÓ testnevelés órából: ülőröplabda-bemutatót és kerekesszékes kosárlabda bemutatót tartva.

Az aktivitáson részt vett Szabó Zita és Kertész Róbert a magyar ülőröplabda válogatott tagjai, valamint Raska Gyula, szövetségi kapitány és az említett Győri Audi ETO KC játékosai, Puhalák Szidónia és Jana Knedlikova, akik a diákokkal közösen ülőröplabdáztak.

Benei László „multisportember” is a sajtótájékoztató vendége volt, László 1989-ben egy munkahelyi balesett következtében került kerekesszékbe, de ez igazából nem korlátozza, szenvedélyesen űzi a legkülönbözőbb sportágakat. Kerekesszékes kosárlabdázó magyar bajnok, országos bajnok evezésben, emellett rendszeresen íjászkodik, másik kedves sportága a légpuskalövészet, szívesen vitorlázik, minden évben jetski verseny résztvevője Magyarországon, több mint 5 éve szerezte meg búvár képesítését és azt is megtudhattuk, hogy a lovaglást is kipróbálta már. Személye igazi példaként szolgálhat mind sorstársai, mind pedig az ép társadalom számára.

Benei László a Győri Műszaki Szakképzési Centrum, Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakgimnáziuma és Szakközépiskola diákjaival a kerekesszékes kosárlabda sportágat próbáltatta ki.


A Lélekmozgató óvodai, iskolai programról további információ itt található: https://fodisz.hu/info/MPN2019-Lelekmozgato_ovodai_iskolai_program.html


Fotó: Baranyai Erika

 


Galéria