{month}
{day}

Iola Pamela is részt vesz a Magyar Parasport Napján

2019. február 22-én, a Magyar Parasport Napja alkalmából a Somogy Megyei Duráczky EGYMI-ben az iskola meghívására Iola Pamela, a Pécsi Tüke SE egyesület tagja, a magyar hallássérült asztalitenisz válogatottja tart előadást a siket sport világáról és természetesen saját történetéről.


Ismerjék meg Önök is kicsit Pamelát az alábbi riporton keresztül!Iola Pamela 14 esztendős, Pécsen él és Kaposváron Speciális Iskolában tanul, veleszületett hallássérülése van, de nem érzi, hogy ettől ő más lenne, csupán egy kicsivel több odafigyelésre van szükség a kommunikációnál.


- Mit szóltál a Magyar Parasport Napja kapcsán a meghíváshoz?

- Örömmel fogadtam el Duráczky EGYMI felkérését. Ezen a napon mesélek a tanulóknak és a tanároknak jelnyelvi tolmács segítségével a siketsport világáról, néhány videofelvétellel fűszerezve bemutatom a történetet és az eredményeit.

Anyanyelvem a jelnyelv, jelnyelvvel kommunikálok. Ha hallóval találkozom, mindig megkérem őt, hogy lassabban beszéljen, hogy nekem könnyebb legyen a szájról-olvasás. Jól olvasok szájról, de sajnos a megértés attól is függ, hogy kinek milyen a szájról-olvasási képe. Segítség számomra, ha a beszélő türelmes és lassan, szépen artikulálva kommunikál. Testbeszéd és a mimika számomra fontos és könnyen érthető. Ha valaki ezeket nem használja, az sokszor félreértésre ad okot.

Mi siketek ugyanúgy élünk, tanulunk, dolgozunk, sportolunk, edzünk, versenyzünk, mint a halló emberek. Tudok beszélni, de más a kiejtésem, más a hangom. Van, aki megérti és van olyan ember is, aki nem.

- Mióta sportolsz?

- 8 éves korom óta sportolok.

- Ki vette észre, hogy tehetséges vagy?

- A Pécsi Tüke Asztalitenisz SE-ben az első edző SzuhanyikJózsef figyelt fel a nagyon jó labdaérzékemre.

- Mennyi versenyed van?

- Sokat utazgatok. Hétvégéim gyakran nincsenek, hiszen NB1 meccseim vannak, őszi/tavaszi szezonban havi két-háromszor. Országos, regionális és megyei bajnokságokon veszek részt. Hallássérültek versenyekre évente háromszor-négyszer szoktam ott lenni.

- Melyik versenyeidre emlékszel szívesen?

- Idén már több versenyen sikeresen szerepeltem. 2017 júliusában Siketlimpián, a hallássérültek világjátékán Törökországban a magyar csapat tagjaként 7. lettem.  Ausztriában, Badenben tavaly júniusban Nemzetközi Hallássérült asztalitenisz versenyen magyar csapat tagjaként kilenc ország vett részt a tornán elsők lettünk, női párosban második lettem. Négyszeres Országos Bajnokság Hallássérültek Ifjúsági asztalitenisz bajnok lettem.

- Probálkoztál-e más sporttal vagy azonnal megtaláltad a ping-pongot?

- Gyerekkoromban az úszással kezdtem a sportot, de a labdajátékokat jobban szerettem. Sportágat váltottam és csak egyéni sportág jöhetett számításba.


- Milyen a hangulat az egyesületben? Hogyan segítenek Neked?

- A Pécsi Tüke SE-ben és a Kaposvári Asztalitenisz AC-ban nagyon jó a társaság, elfogadnak engem, mint hallássérült embert. Tanulnak jelelni, nagyon tetszik nekik a jelnyelv. Nagyon örülök neki és jól esik.

Én nem hallom a pattogó labda hangot, csak külső szemmel figyelem. Edzőimmel nagyon jó a kapcsolatom. Többször bemutatják a gyakorlatokat, így vizuálisan egyszerűbb értelmezni.

- Van-e különbség siket és a halló emberek között az asztalitenisz elsajátításában?

- A mozgás és a koordináció irányításában, összehangolásában mi hallássérültek nem vagyunk mások, csak több időre van szükségünk, késve koordinálunk. Ez olyan sportág, ahol értéke van a hallásnak. Ugyanis több fajta ütésvariáció létezik, példaként a pörgetés. Ugyanis a lassú íves pörgetés megütésekor szinte nincs is hang, vékonyan találja el a játékos, de erőteljesebb pörgetésnél, vagy sima ütésnél már hallható az ütés. Ez nagy nehézség egy siket számára, ugyanis ez az előny elveszik. A tanulási folyamat is más, mert ugyanis a szóbeli közlés elmarad, vagyis nehezebb javítani a hibás mozdulatokat. Az edzőre itt sokkal nehezebb feladat hárul, mert folyamatosan be kell mutatni a játékosnak a mozdulatot, hogy megfigyelje. A játékoson is végre kell hajtani a mozdulatot, hogy érezze.

- Hogyan alakul a halló edző és a hallássérült sportoló kapcsolata?

- Az edző és játékos közötti kapcsolat nagyon fontos. A kommunikáció - mivel siket edző hivatalosan nincs a sportágunkban - másképpen zajlik. Itt fontos, hogy játékos és edző kialakítson magának egy olyan kommunikációs rendszert, amit mindketten megértenek. Ugyanis az edzőnek időbe telne megtanulni a jelnyelvet, a játékos pedig nem tud folyton szájról olvasni. Különösen nehéz, ha az edző szájrólolvasási képe olyan, amit nehéz leolvasni. Akarat kérdése, hogy mennyire vevők az edzők erre a másfajta kommunikációra. Ha fontos a közös munka, akkor megoldják.

- Vannak-e olyan szempontok, amiket feltétlenül figyelembe kell venni a közös munka során?

- Fontos szempont a szakmaiság. Versenyző és az edző kapcsolatában fontos, hogy az edzőt példaképként lássuk. Fontos a megértés, a jól működő kommunikáció. Ezek a dolgok halló versenyző és az edző kapcsolatában is fontosak. Lényeges a kölcsönös szimpátia, az elfogadás, az empátia (főleg siketségre, de más fogyatékosságra is igaz). A másik fontos dolog a pszichológia. Tudni kell bánni a játékossal, ismerni kell a személyiségét, a határait. Ha ez nincs meg, nem működik az összhang, nem érdemes erőltetni, mert az eredményesség rovására mehet. Versenyző érdekében nagyon fontos a megfelelő edző kiválasztása. Fontos, hogy az edzőim támogatnak, mivel ők ismerik legjobban a helyzetemet és jó irányban vezetik a pingpong sportágat.A riport végén Körmendi Orsolyát, a Kaposvári AC NB1 edzőjét kértük mondjon pár szót ő is a fiatal sportolóról.

- Iola Pamela 2018 nyarától az NBI-es női csapat állandó tagja. Ez a sport iránti szeretetét és kitartását is tükrözi. A csapat tagjai örömmel fogadták Pamelát. Sikerült beilleszkednie, az edzések jó hangulatban teltek.  Amikor Pamelának lehetősége nyílik rá, edzőmérkőzéseket játszik az egyesület férfi csapatának tagjaival. Szeptembertől megkezdődött a női NBI Nyugati csoportjának őszi fordulója.  Sokat fejlődött, egyéni és páros mérkőzést is tudott nyerni az ősz folyamán. A meccseket minden alkalommal végig küzdötte, sosem adta fel. A tavaszi forduló újabb lehetőség lesz a számára, hogy tovább fejlődjön, és több versenytapasztalatot szerezzen, az esetleges kritikus helyzetekben is nyerni tudjon. A csapat a jövő évben is számít Pamelára. Szükségünk van a tehetséges és fiatal utánpótlás korú játékosra!


Duráczky EGYMI