{month}
{day}

II. Szabó Szonja ParaBoccia Verseny, ParaKépzőművészeti Biennálé

Művészet, sport, emlékezés, tehetség, példamutatás - ezekkel a címszavakkal lehetne jellemezni a hétvégi  duális eseményt.


2019. május 18-án, Tatán, a Güntner Aréna Városi Sportcsarnokban került megrendezésre a II. SZABÓ SZONJA PARA BOCCIA EMLÉKVERSENY és II. SZABÓ SZONJA PARAKÉPZŐMŰVÉSZETI BIENNÁLÉ.

A szervezők - a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ), Tata Város Önkormányzata és a Humanitás SE - idén második alkalommal emlékeztek meg Szabó Szonjáról, a sportot és a művészetet összekapcsoló olyan duális rendezvénnyel, ahol a két terület egymással karöltve, de önállóan is értékesen mutatkozott  meg.


Az esemény fővédnöke: Michl József, Tata város polgármestere volt.


Szabó Szonjáról: a 2016-ban, 38 évesen elhunyt súlyosan mozgássérült tatai képzőművész saját stílust teremtve alkotott. Tagja volt a Szájjal és Lábbal Festők Nemzetközi Szervezetének. Gyermekként több hazai és nemzetközi díjat nyert. 2013-ban Komárom-Esztergom Megye Príma Díjasa lett. Alapítója és aktív játékosa volt a Tatabányai Humanitás SE Boccia Szakosztályának. Több dobogós helyezése mellett 2011-ben Magyar Bajnok volt. A szervezők a névnapjához közeli rendezvénnyel kívántak emléket állítani, Szonja mindannyiunk számára példaértékű életének.


A II. SZABÓ SZONJA PARAKÉPZŐMŰVÉSZETI BIENNÁLÉ és PARA BOCCIA EMLÉKVERSENY közös megnyitójára, május 18-án, 10 órakor került sor.


A Megnyitón megjelent vendégek:

Bencsik János, országgyűlési képviselő

Michl József, Tata város polgármestere, a rendezvények fővédnöke

Toponári Gábor, a FODISZ ügyvezető elnöke

Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára

Lévai Ádám, grafikusművész

Szabó Helga, Szabó Szonja édesanyja

Baranya Lilla, a Humanitás SE elnöke

Koós-Lukács Tímea, a FODISZ kommunikációs igazgatója


A II. Szabó Szonja ParaKépzőművészeti Biennálé pályázati felhívására 167 alkotás érkezett be az ország minden tájáról, különböző sérültségben érintett alkotóktól. A beküldött alkotásokból 52 kiemelkedő, előzsűrizett kép került kiválasztásra, ezeket a műveket tekintheti meg a közönség az eseményen. A II. Szabó Szonja ParaKépzőművészeti Biennálé célja: megmutatni a fogyatékkal élők körében rejtőzködő tehetségeket, elismerést adni nekik és példát, értékeket felmutatni az ép társadalom számára. 

A kiállításon megjelenő alkotásokat értékelve, a támogatók, együttműködő partnerek felajánlásának köszönhetően 10 KÜLÖNDÍJ került átadásra. A díjak együttes összértéke: 500 000 Ft.


A díjazásról döntő zsűri tagjai voltak:

Szabó László, a FODISZ és a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke

Toponári Gábor, a FODISZ ügyvezető elnöke

Michl József, Tata város polgármestere

Baranya Lilla, a Humanitas SE elnöke

Szabó Helga, Szabó Szonja édesanyja

Lévai Ádám, grafikusművész

Szigetvári Krisztina, grafikus iparművész


Díjfelajánlók: Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége, Tata Város Önkormányzata, Magyar Paralimpiai Bizottság, Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke, Magyar Művészellátó.


Díjazottak:

Bartók Andrásné Gyöngyvér, hallássérült alkotó (Leányfalu)

Díjfelajánló: FODISZ

Díj: 50.000 Ft értékű Magyar Művészellátó utalvány


Gaálné Beregszászi Tünde, mozgássérült alkotó (Budapest)

Díjfelajánló: Kovács Ágnes, MEOSZ Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke

Díj: 50.000 Ft értékű Magyar Művészellátó utalvány


Kádár József Lászlóné, látássérült alkotó (Pécs)

Díjfelajánló: Tata Város Önkormányzata

Díj: Üdülés a tatai Fényes Fürdő Kempingben


Nagy Zita, mozgássérült alkotó (Győr)

Díjfelajánló: Magyar Paralimpiai Bizottság

Díj: 50.000 Ft értékű Magyar Művészellátó utalvány


Papp Eszter Andrea, hallássérült alkotó (Verőce)

Díjfelajánló: FODISZ

Díj: 50.000 Ft értékű Magyar Művészellátó utalvány


Szolnoki Dávid, autista alkotó (Sopron)

Díjfelajánló: Tata Város Önkormányzata

Díj: Üdülés a tatai Fényes Fürdő Kempingben


Triebl Ferenc, hallássérült alkotó (Tatabánya)

Díjfelajánló: Magyar Művészellátó

Díj: 50.000 Ft értékű Magyar Művészellátó utalvány


Varga Gábor, látássérült alkotó (Hajdúhadház)

Díjfelajánló: Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

Díj: 50.000 Ft értékű Magyar Művészellátó utalvány


Zalubel István, hallássérült alkotó (Vác)

Díjfelajánló: FODISZ

Díj: 50.000 Ft értékű Magyar Művészellátó utalvány


Zsoldos Irén, mozgássérült alkotó (Budapest)

Díjfelajánló: FODISZ

Díj: 50.000 Ft értékű Magyar Művészellátó utalvány


A kiállításon megjelenő képek alkotóinak névsora: Abai Anita, Antal Tamás -Takács Tibor, Bán Zsolt,  Bartók Andrásné Gyöngyvér, Birkásné Szalisznyó Edit,  Doszkocs Zsuzsa,  Egervári Krisztina,  Fekete Balázs,  Gaálné Beregszászi Tünde, Kádár József Lászlóné, Köpör István, Kristóf László, Lőrincz Ádám, Lőrincz Dorottya, Lőrincz Viktória, Márián Dóra, Nagy Zita, Papp Eszter Andrea, Rontó Ferenc,  Szolnoki Dávid, Tóth Roland, Triebl Ferenc, Varga Gábor,  Vass Józsefné, Zalubel István,  Zborai Luca, Zsoldos Irén,  a Vadaskert Általános Iskola alkotócsoportja:  Bánóczki-Koncz Ákos, Görögh Levente, Hankó Máté Olivér Rab Ferenc Levente, Ujvári Máté.


Gratulálunk a kiállításra kiválasztott képek alkotóinak és a díjazottaknak! 


A kiállítás anyaga a megnyitót követően átkerült az ÚJ KAJAKHÁZ ÖKOTURISZTIKAI KÖZPONT akadálymentesített épületébe, ahol 2019. május 20. és június 20. között tekinthető meg díjmentesen. Cím: Tata, Tópart sétány 2.


A II. Szabó Szonja Para Boccia versenyen 54 fogyatékossággal élő játékos mérte össze tudását egyéni versenyben, sérültségi besorolásuk szerinti 6 kategóriában.

A sportágról: a boccia sportághoz súlyosan mozgáskorlátozott emberek által is elsajátítható, magas szintű képességekre van szükség.

A boccia-t 1984-ben az angliai Stoke mandevill-i városkában megrendezett, a paralimpia elődjének számító VII. Fáklyajátékokon vezették be először új sportágként. Magyarországon 1985-ben a „Sportolj Velünk Gyermekverseny” keretében stukklabdás boccia-verseny került megrendezésre. Azóta a sportág folyamatosan fejlődik és egyre népszerűbb hazánkban. A sportolók az ország különböző területein sportolnak egyesületekben (Szegeden, Budapesten, Tatabányán, Tiszakürtön, Kunszentmiklóson, Nagyatádon, Kaposváron, Dunaújvárosban, Kecskeméten, Pécsett, Szombathelyen) szabadidősport és profi sport szinten. 

A boccia sportágat 6 piros és 6 kék bőrlabdával, valamint 1 fehér céllabdával játsszák. A játékosok – lehetőségeik szerint - dobják, gurítják, rúgják, illetve valamilyen egyéb segédeszközzel és segítő személy közreműködésével játsszák meg a labdát. A játékosnak különösen ügyesnek kell lennie a labda elhelyezésében és annak finom, pontos mozgatásban. A cél: a kék/piros labdákat a lehető legközelebb gurítani a fehér labdához. 

A játékot játszhatják egyéniben, párosban vagy csapatban is, a tatai Emlékversenyen egyéniben folyt a versengés.


A szombati napon, a sportverseny résztvevői - Tata város felajánlásának köszönhetően - kisvonattal városnéző kiránduláson vehették részt, megcsodálva a gyönyörű, folyamatosan fejlődő város nevezetességeit. A szabadidős program nagy sikert aratott a sportolók körében!


A kétnapos eseményt, május 19-én ünnepélyes eredményhirdetés zárta. A díjakat Michl József, Tata város polgármestere és Szabó Helga adta át. 


EREDMÉNYEK:


BC 1-2 kategóriában:

1. helyezett: Tos Zoltán

2. helyezett: Pálinkás Zoltán

3. helyezett: Pálinkás László

4. helyezett: Langauer Katinka

5. helyezett: Németh István


BC 3 kategóriában:

1. helyezett: Szőke Ádám

2. helyezett: Marian Márk

3. helyezett: Do Emese

4. helyezett: Béres Gabriella

5. helyezett: Schalhammer Ádám

5. helyezett: Szegedi László


BC 4 kategóriában:

1. helyezett: Hegedűs László

2. helyezett: Nausch Ákos

3. helyezett: Kéri Zsanett

4. helyezett: Wittenberger Melinda


Hazai 1 kategóriában:

1. helyezett: Gilicze Zsolt

2. helyezett: Koleszár Gréta

3. helyezett: Sáling Hanna

4. helyezett: Tukszár Mónika

5. helyezett: Gintli Dóra

6. helyezett: Rózsa István


Hazai 2. kategóriában:

1. helyezett: Kovács Katalin

2. helyezett: Sipos András

3. helyezett: Kiss András

4. helyezett: Bors Attila

5. helyezett: Pál Sándorné

6. helyezett: Virág Attiláné


Gratulálunk minden sportolónak a helytállásért, a díjazottaknak pedig az eredményes szereplésért!


A II. Szabó Szonja Boccia Emlékverseny alkalmat adott arra is, hogy ráirányítsuk a figyelmet: a boccia kortalan sport. Aki egyszer megismeri, megkedveli és sokáig űzi, hiszen jó elfoglaltság, közösségépítő kikapcsolódás. Ezért  ismerte el a Humanitás SE az 50 évnél idősebb játékosok bocciához való hűségét, elért eredményeit. Sokan most is bizonyították, hogy a dobogós helyekről sem  lehet őket letaszítani. Kupát kapott Szegedről: Hegedűs László és Antal Andor, Kecskemétről: Bors Atilla, Pál Sándorné, Bitó Ferenc, Miskolcról: Lénárt György, Budapestről MÁI SE: Hopka Katalin, Pécsről: Virág Atilláné, Kolossa Ferenc, Rózsa István, Stier Lászlóné, Tatabányáról: Tos Zoltán, Nagy Antal Csaba és Szabó Istvánné.

A tatabányai Humanitás SE márciusban ünnepelte megalakulásának 15. évfordulóját, ezért  díjazták azokat, akik már az első versenyen is ott voltak, így Pécsről: Szappanos Zoltán, Miskolcról: Gyurkota József, Sivák Gábor, Langauer  Katinka, Balabás  Gábor, Tatabányáról: Homai Zsolt és Kiss András kapott elismerést. A szervezők logóval díszített ajándék bort adtak a bíróknak és a két főbírónak Novák Gara Katalinnak és Köhler Gábornak.

Az országos versenyen búcsúzott hivatalosan a Humanitás SE edzője, Nagy Antal Csaba. Munkáját Tata Város és az országos versenyen résztvevő csapatok  vezetői által aláírt Oklevéllel köszönték meg, melyet Michl József Tata Város polgármestere adott át részére.    


Fantasztikus hangulatú hétvégén vagyunk túl! 

Minden résztvevő elégedetten, élményékkel gazdagon térhetett haza!


Köszönettel tartozunk az események megvalósítását segítőknek:

 • Szabó Istvánné Helgának, Szabó Szonja édesanyjának
 • Michl Józsefnek, Tata város polgármesterének
 • Tálasné Rozsnyinszky Ritának, a Güntner Aréna Városi Sportcsarnok igazgatójának és a Sportcsarnok minden segítőkész munkatársának
 • a Városgazda Kht.-nak
 • Berczelly Attilának, a a Városkapu Közhasznú Zrt. vezérigazgatójának
 • az Új Kajakház Ökoturisztikai Központ minden segítőkész munkatársának
 • a Nemzeti Sportközpontok – Tatai Edzőtábor minden segítőkész munkatársának
 • Tompa Andornak
 • a rendezvényt, versenyt megvalósítását segítő minden kollégának, közreműködőnek, önkéntesnek és a kiváló munkát végző versenybíróknak!

 • Köszönet a versenyt támogató Magyar Paralimpiai Bizottság Köztestületnek és a Magyar Para Boccia Szövetségnek!

 • Köszönet a kiállítást támogató szervezeteknek, személyeknek a díjfelajánlásokért, a  zsűrinek lelkiismeretes munkájáért, díszvendégeinknek pedig köszönjük a megjelenést és a köszöntő szavakat!

 • Köszönet a média munkatársainak a megjelenésért, híradásért!

 

KÖSZÖNJÜK, HOGY VELÜNK VOLTAK, VELÜNK VOLTATOK SZABÓ SZONJÁRA MÉLTÓKÉPP EMLÉKEZVE!


FODISZ – Több, mint sport!

Galéria