{month}
{day}

FODISZ Úszó Diákolimpia - 33. Cházár András Emlékverseny Vácon

December 7-én, 33. alkalommal került megrendezésre, a hallássérült és beszédfogyatékos általános iskolások országos úszóversenye a FODISZ támogatásával.

 

Mint arról a felkészítő testnevelők beszámoltak, a versenyre egész tanév során szorgalmasan és nagy izgalommal készülnek a diákok. A verseny előtti este lehetőségük nyílik a diákoknak, hogy a hosszú évek alatt kialakult barátságokat megerősítsék. A testnevelők pedig szakmai konzultáció keretében cserélhetnek véleményt a sportágat és a versenyt illetőleg.

Az idei versenyre Budapestről három iskolából érkeztek sportolók egy 10, egy 9 és egy 6 fős csapattal. Debrecen csapata 5 fővel nevezett, Szegedről 13 úszó érkezett. Megtisztelte a sporteseményt Kolozsváriak 5 főt számláló delegációja is. A házigazda Cházár csapat 15 fős, a Simon Tagintézmény 17 fős volt. Így idén 80 SNI-s diák mérhette össze tudását a vízben.

A megnyitón, a rendezők nevében köszöntőt mondott Ványi Lászlóné, a Cházár András EGYMI megbízott intézményvezetője. Utána Kiss Zsolt alpolgármester köszöntötte a sportolókat a város nevében. Kiss Zsolt kihangsúlyozta, hogy a többségi társadalomnak példát mutatnak a verseny résztvevői.

Majd Nagy Norbert a DECATHLON dunakeszi áruház vezetője biztatta a jelenlévőket, aki úszószemüveggel és úszósapkával ajándékozta meg a sportolókat.

A versenyt a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségének (FODISZ) ügyvezető elnöke Toponári Gábor nyitotta meg, hiszen a szervezet beemelte diákolimpiai versenynaptárába a nagy múltú úszóeseményt és évek óta anyagilag is jelentősen támogatja a sportrendezvény megvalósítását.

 

Az eseményt támogatta még a DDC Váci Cementgyára, Bíró György, a Vác Város Környezetvédelméért Alapítvány elnöke, a Váci Vízilabda Sportegyesület is.

Az úszók – 25 és 50 méteres távon pillangó, hát, mell és gyors úszásban (fiú-lány); 100 méter vegyes úszásban, 4×25 méteres gyorsváltóban és „MIX” váltóban – mérkőztek meg. 

Eredmények: 

A hét intézmény csapatversenyében, az I. helyezést a váci Cházár András EGYMI csapata nyerte meg. II. helyezést ért el a budapesti Hallássérültek Tanintézete. III.  helyezést ért el a fővárosi Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, EGYMI, és Kollégium csapata.

A legjobb fiú versenyző címet, Kerekes Máté, a váci Cházár András EGYMI úszója érte el.

A legjobb leány versenyző Rudi Diána lett, ő a Dr. Török Béla EGYMI sportolója.

A legjobb váci fiú versenyző Kerekes Máté és a legjobb váci leány versenyző Raibl Anna.

Az összesítés eredményeként a „MIX váltóverseny” első helyezettjének járó Vándor Kupát és a Csomó Józsefnének emléket állító Vándor Kupát, mely „A Legjobb Csapat” nevet viseli szintén a Cházár András EGYMI intézménye hozhatta el.

 

Szöveg: Váci Napló - FODISZ


Az esemény részletes BESZÁMOLÓJA ide kattintva tölthető le.


EREDMÉNYEK


ISKOLÁK CSAPAT VERSENYE VÉGEREDMÉNY


A ESTV híradójában az úszóverseny-beszámoló a 13 perctől látható: 

http://estv.hu/download.php?view.2810

 

Galéria