{month}
{day}

"Te is meglépheted" - FODISZ sakkprogram a Világsakkfesztiválon

A 2018. október 13-i Világsakkfesztiválon, a FODISZ "Te is meglépheted!" programjának delegáltjaiként Szabó László, a FODISZ és az MPB elnöke, valamint Strenner Hajnal Csillag 13 éves, vak ifjúsági sakkozó is Polgár Judit partnere lehetett a délután kezdődő szimultánjátékban. 


A Polgár Judit nevével fémjelzett  Világsakkfesztiválon (Global Chess Festival), a FODISZ "Te is meglépheted!" programja keretében az érdeklődők megtudhatták miben különbözik a látás- és hallássérültek sakkozása, sakkeszközei az épekétől, sőt bárki ki is próbálhatta magát a játékban, a speciális táblákon.


Voján István a hagyományos és innovatív vaksakk táblákat mutatta be, Szilágyi Sámuel Attila pedig a mechanikus és digitális, "beszélő" sakkórákról mesélt a közönségnek.


A hallássérültek sakkjátékával egy jelnyelvi nyílt sakkedzés formájában ismerkedhetett meg a közönség, melyet Bokros István tartott, Matuska Miklós jelnyelvi tolmács segítségével. Érdekesség volt, hogy az edzésen bemutatott játszma lépéseit a jelenlévő látássérült játékosok több táblán - a lépések hangos bemondásával - lekövették. 


Az eseményen a látogatók megismerkedhettek a drezdai I. Fogyatékos Sakkcsapat Világbajnokságra induló magyar csapat tagjaival is, Cseke Viktóriával, Kajtár Dórával, Voján Istvánnal és Szilágyi Sámuellel, valamint a csapatkapitánnyal Popovics Ádám nemzetközi mesterrel is. A magyar csapatot erősíti még Rév Miklós is, aki a Világsakkfesztiválon személyesen nem tudott jelen lenni, de az október 14-21. között Drezdában zajló Világbajnokságon  természetesen ő is a magyar színeket képviseli.


A sajtónyilvános eseményeken Szabó László, a FODISZ és a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Kapás Róbert, a FODISZ országos versenyigazgatója, a "Te is meglépheted!" program szervezője is természetesen jelen volt.


Medvegy Zoltán, nemzetközi nagymester is meglátogatta az eseményt kislányával Marcsival, aki nagy élvezettel játszott partikat  Voján István látássérült sakktanítványaival.


Érdekes bemutatónak is részesei lehettek a jelenlévők, amikor Gledura Benjámin, és Erdős Viktor nemzetközi nagymesterek, a sakktáblának háttal ülve fejben játszottak egymással. Lépéseiket két látássérült játékos, Nemes György és Kiss Zoltán tette a közönség számára is láthatóvá a kihelyezett vaksakk-táblán. A partit Gledura Benjámin nyerte. A játszma végén a játékosok és az érdeklődők közösen átbeszélték a játék fordulópontjait, érdekességeit, tanulságait.


Igazán értékes és érdekes program valósult meg, mely fogyatékossággal élők és épek számára egyaránt élményt adott!

FODISZ - Több, mint sport!


Szöveg: Koós-Lukács Tímea

Fotó: Szabóné Betty Alexandra


Galéria