{month}
{day}

A szív, a sport és a hétköznapok bajnokai egy mezőnyben!

Az idén 10. éves Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) már 5. alkalommal vesz részt a SPAR Budapest Maraton® Fesztiválon, október 6-án, szombaton.

A FODISZ és a Budapest Sportiroda az eseményen külön futam keretein belül biztosít lehetőséget a fogyatékossággal élő gyermekeknek, hogy ép társaikhoz hasonlóan átélhessék a versenyzés örömeit, izgalmait, hogy részesei lehessenek a futófesztiválnak, éremmel a nyakukban célba érkezve. 

A FODISZ Esélyegyenlőségi Futam 500 méteres távján, minden eddigi létszámrekordot megdöntve, 500-an állnak rajthoz, köztük látás-, hallássérült, értelmükben vagy mozgásukban akadályozott, szervátültetett vagy éppen szívbeteg gyermekek.

A szervezők természetesen nem csak fogyatékossággal élők jelentkezését várták, hanem azokét is, akik szolidaritást vállalnak, akik fontosnak tartják kiállni a fogyatékossággal élők mellett, erősítve, elősegítve a társadalmi integráció megvalósulását, és akik segítik a futam fogyatékossággal élő résztvevőket a futásban.


A futamhoz idén csatlakoztak  „A szív bajnokai” - szívbeteg kisgyermekek és hozzátartozóik -,  Beck Monika, Magyarország Szív Futónagykövete irányításával, és ahogy minden évben, most is rajthoz állnak a Suhanj! Alapítvány, a Mozgásjavító DSE, a Pető Intézet és a Pető DSE, a Csalogány DSE, a TRAPPANCS Egyesület és a LÁSS Egyesület fiataljai, valamint számos köznevelési intézmény csapata az ország minden tájáról, budapesti intézmények mellett, többek között Szolnokról, Gyöngyösről, Hatvanból és Nyíregyházáról.

A fogyatékossággal élők iránti szolidaritásukat kifejezve 10 fővel rajthoz állnak az Egyenlő Bánásmód Hatósága munkatársai, valamint a Pesti Magyar Színház kollégái is. A színházból indul a futamon Juhász Tamás, látássérült zenész, aki a Pesti Magyar Színházban gitáron játszik több musicalban is,  Takács Erika, jelnyelvi tolmács, aki számos színházi előadást akadálymentesített már a siketek és nagyothallóknak és Tóth Cecília, társadalmi felelősségvállalási referens, audionarrátor is.

 

„Hab a FODISZ 10. születésnapi tortáján”, hogy 10 neves sportoló is csatlakozik a mezőnyhöz! A FODISZ Esélyegyenlőségi Futamon ott lesz Lengyel Zsófia látássérült parasportoló, Boronkay Péter, kétszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok magyar paratriatlonista és Suba Róbert paralimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok magyar kajakozó.

„A szív bajnokai” hívására a gyerekeket kíséri Drávucz Rita, világ- és Európa-bajnok magyar vízilabdázónő, Kisteleki Dóra, válogatott magyar vízilabdázónő, egy egész kajak-kenu különítmény: Szabó Szilvia, örökös bajnok, kajakos, Havasi Levente Gergely kajakos,Csontos Zsolt Márk, magyar bajnok kajakozó, Kulifai Tamás, világbajnok, olimpiai ezüstérmes kajakozó, az atlétika sportág képviseletében pedig: Kiss Dániel, Európa-bajnoki bronzérmes magyar gátfutó.

Egy megható pillanatnak is tanúi lehetnek a résztvevők: Lukoviczki Réka (RobotGirl), aki 4 évvel ezelőtt egy baleset miatt lett mozgássérült, múlt héten Bécsben kapta meg a futólábát, mellyel életében először az október 6-i, FODISZ Esélyegyenlőségi Futamon fog futni!

 

Elmondhatjuk: a szív, a sport és a hétköznapok bajnokai egy mezőnyben futnak a FODISZ Esélyegyenlőségi Futamon!

 

A FODISZ Esélyegyenlőségi Futam résztvevői az 53-as számú FODISZ sátor előtt gyülekeznek 9.00 órától és egy közös zenés bemelegítéssel (9.30 órakor) rákészülve a futásra, sétálnak át közösen a 10.15 órás rajthoz.


Helyszín: Budapest, XI. kerület, Pázmány Péter sétány - ELTE Lágymányosi Campus épületei előtt lévő terület.


TÉRKÉP: