{month}
{day}

"FODISZ 10" Jubileumi Vacsora - Jubileumi FODISZ Díjak átadása

A Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége 10. születésnapja apropóján, 2018. szeptember 21-én, 10 kategóriában adott át Jubileumi FODISZ Díjakat a Budapesti Olimpiai Központban, elismerve azokat a kiváló sportolókat, sportszakembereket, sportszervezeteket, partnereket, akik kiemelkedően fontosak a FODISZ életében.


A díjátadóval egybekötött FODISZ 10 Jubileumi Vacsoraest védnökei: Dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára, valamint Szekeres Pál, olimpikon, paralimpiai bajnok voltak.


A jó hangulatú születésnapi eseményen Toponári Gábor, a FODISZ ügyvezető elnöke köszöntötte és foglalta össze az elmúlt 10 év jelentősebb momentumait, az est zárásaként pedig Szabó László, a FODISZ elnöke mondta el megható, személyes hangvételű, ünnepi köszöntő beszédét.


Szabó László elnök úr és Toponári Gábor ügyvezető elnök úr mellett a Jubileumi FODISZ Díjak átadásában közreműködött Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest Főváros főpolgármester-helyettese, Csisztu Zsuzsa, a FODISZ mentora, Suba Róbert, a FODISZ elnökségi tagja és Dr. Szőke László, az Országos Fogyatékosságügyi Tanácsának titkára.


Íme a 10 kategória és a díjazottak bemutatása.


SPORTTEHETSÉG kategória

A díjat olyan sportoló kaphatja, aki a FODISZ diákolimpiai versenyeken, vagy a szövetség által is támogatott diáksport versenyeken elért sikerei után a versenysportban is eredményes lett, és mind sportolói, mind emberi tulajdonságai alapján példaként állítható a fiatalok elé.


Díjazottak: Csontos Piroska, Biacsi Bernadett és Biacsi Ilona


Csontos Piroskáról: Piroska, becenevén Piró, az országos diákolimpiai versenyeinek ez idáig legeredményesebb atlétája, összesen 12 országos diákolimpiai aranyéremre lehet büszke. Tehetsége, sportszeretete, akarata világjátékok, Európa-bajnokságok dobogóinak legmagasabb fokáig, paralimpiai döntőkig repítette. Pirót sokan segítették sportpályafutása során, de talán legközelebb Papp Elemér tanár úr áll hozzá, aki „pólyás” kora óta a mai napig segíti, támogatja, pótapaként vigyázza útját.


Biacsi Bernadettről és Biacsi Ilonáról, röviden az „ikrekről”: az első zánkai országos atlétikai döntők siker sportolói. Középtávon verhetetlenek voltak. Tehetségükhöz példamutató akarat, szerénység és kitartás párosult. No meg kellett egy kiváló testnevelő kolléganő, Josztné Vass Sarolta (alias SACI) jó szeme, szakmai tudása és pedagógia érzéke. Az „Ikrek” mára paralimpiai érmesek, világ és Európa-bajnokok.


Az ünnepségen elismerést kapott Papp Elemér, Csontos Piroska nevelőedzője és Josztné Vass Sarolta az ikrek nevelőedzője is.


SPORTSZÖVETSÉG, SPORTEGYESÜLET, SPORTSZERVEZET kategóriák
Ezekben a kategóriákban olyan szervezetek kaphatják meg az elismerést, amelyek tevékenységükkel, szakmai munkájukkal nagyban hozzájárultak a fogyatékossággal élő fiatalok és felnőttek sporton keresztüli egészségmegőrzéséhez. Rendszeres sportaktivitás biztosításával lehetőséget teremtenek a sportolásra, testmozgásra a fogyatékossággal élők számára, valamint a sport általi integrációra.


SPORTSZÖVETSÉG kategória

Díjazott: Magyar Úszó Szövetség


A Magyar Úszó Szövetség mindig fontos szereplője volt a magyar paraúszásnak. Az úszás sportág ma a parasport egyik legsikeresebb szakága és a „FODISZ-sportágak” között is kiemelt szerepe van. A Magyar Úszó Szövetség egyesületei befogadóak, kiváló szakemberekkel segítik mind az ifjúsági, mind a felnőtt sportolókat. A múlt sikerei mellett fontos számukra, a paraúszás jövője, az egyesületeikben készülő sportolók nemzetközi sikere.


SPORTEGYESÜLET kategória

Díjazott: Pető Sportegyesület


2010 szeptemberében egy rövid, de számukra „világot megrengető” cikk jelent meg a Pető Intézet honlapján. Megalakult a Pető Sport Egyesület.” A Pető Intézet mozgássérült diákjainak, neveltjeinek alkottak egy sportolást segítő, a mozgássérültek sportját támogató szervezetet. Céljuk, hogy az egészséges és sportértékű testmozgást rendszeressé tegyék diákjaiknak, és elindítsák őket az általuk támogatott versenysportokban, paralimpiai sportágakban. Ötletgazdag, folyamatosan újító sportegyesület. Számtalan sportolót indítottal el a siker felé, ugyanakkor a mindennapok egészségmegőrzése terén is eredményesek.


SPORTSZERVEZET kategória

Díjazott: Suhanj! Alapítvány


A Suhanj! Alapítvány önmagát, tevékenységét így foglalja össze:
„Közhasznú szervezet: megosztjuk a mozgás örömét sérült és fogyatékkal élő társainkkal.
Integratív sportklub: mozgásukban korlátozottak és épek együtt sportolnak.
Mozgalom: elkötelezett önkéntesek és amatőr sportolók nyitott közössége.
Adománygyűjtő alapítvány: rendszeres edzéslehetőséget biztosítunk mozgás- és látássérülteknek több sportágban.”
S mindezt professzionálisan, emberien, őszintén, példaértékűen teszik. 
Szlogenjük: „A mozgás öröme mindenkié!” - és ők mindent meg is tesznek ezért, szívvel, lélekkel!


SPORTSZAKMAI kategória 
A Sportszakmai kategóriában a FODISZ olyan személyt díjaz, aki tudományos, sportszakmai munkájával elősegítette, segíti a fogyatékossággal élők sportjának, szabadidősportjának fejlődését.


Díjazott: Nagy József


PÉLDAKÉP kategória

A Példakép kategóriában a FODISZ olyan fogyatékosságban érintett személyeket díjaz, akik kiemelkedő sportteljesítményük mellett, médiaszereplésükkel, aktív közéleti jelenlétükkel is rendkívül sokat tesznek a fogyatékossággal élők elismeréséért, érdekérvényesítéséért, a szemléletformálásért. Példaként állíthatók mind a fogyatékossággal élők, mind pedig ép embertársaink számára.


Díjazottak: Illés Fanni és Boronkay Péter


Illés Fanniról: „Sokáig azt gondoltam, hogy azért születtem lábak nélkül és összenőtt ujjakkal, hogy olimpiai bajnok legyek, de most már tudom, azért vagyok itt, hogy kapocs lehessek a fogyatékossággal élő és a „tipikus” emberek között. Csatorna vagyok az információ és az elfogadás számára.
Szeretném folytatni az úszást és nőni a kihívásokkal, a társadalmi felelősségvállalás szemléletében pedig képviselni a fogyatékossággal élő személyeket és formálni a társadalmi tájékozottságot és hozzáállást.” – vallja magáról Fanni. 
Illés Fanni parasportolói karrierje során volt már második és harmadik legjobb a világranglistán, az Európa-bajnokság négyszeres bronzérmese és olimpiai ötödik helyezett. Több, mint nyolcvanszoros Magyar Bajnok. Legfrissebb eredményei a 2017-ben, Mexikóban megrendezett világbajnokságon szerzett bronzérme és 2018-ban a Dublini Európa-bajnokságon 100 méteres mellúszásban nyert aranyérme.


Boronkay Péterről: Péter 6-7 évesen kezdett úszni, később vízilabdázott, majd visszatért az úszáshoz. 2004 óta foglalkozik triatlonnal. A Szegedi Tudományegyetemen diplomázott Szociális munka szakon, majd visszatért Kecskemétre dolgozni egy speciális iskola család- és utógondozójaként, ahol középsúlyos és halmozottan súlyos értelmi fogyatékos gyermekekkel foglalkozik. Az utóbbi években kategóriájának kétszeres világ-, és négyszeres Európa-bajnoka lett, Magyarországon többször is az ép sportolókkal együtt készül és versenyez, jelenleg ő az ország nemzetközileg legelismertebb paratriatlonistája. Filozófiája: „Kell, hogy örömöt találj a szenvedésben".


TÁMOGATÓ kategória
A Támogató kategóriában a FODISZ olyan vállalkozást díjaz, amely tevékenységével, szakmai, humánerőforrásbeli, tárgyi és pénzügyi támogatásával hozzájárul a fogyatékossággal élők verseny- és szabadidősport feltételrendszerének fejlesztéséhez, biztosításához. A díj odaítélésénél fontos szempont, hogy a cég szemlélete, attitűdje, a fogyatékossággal élőkhöz való hozzáállása példaértékű legyen, mely követendő mintát adhat más vállalkozások számára is.


Díjazott: Decathlon Magyarország


A Decathlon Magyarország hitvallása: „SPORT ÖRÖME ÉS JÓTÉKONY HATÁSA MINDENKI SZÁMÁRA ELÉRHETŐ, azok számára is, akik fizikai, mentális, vagy anyagi nehézségekkel küzdenek.” A Decathlon tevékenységének középpontjában a sport áll, ezzel kapcsolatban rendelkeznek szaktudással és ezáltal szeretnének segíteni, civil szervezeteknek, kezdeményezéseknek is. A Decathlon Magyarországnál személyes tapasztalatunk, hogy ez nem csak szlogenként van így, valóban belső késztetés a munkatársak sportos hozzáállása és nyitottsága a fogyatékossággal élők, a hátrányos helyzetű társadalmi réteg irányába. Célul tűzték, hogy egyre több áruházukban alkalmazzanak megváltozott munkaképességű, a sport iránt elkötelezett embereket, fiatalokat, csapattaggá téve őket, lehetőséget adva számukra egy teljesebb életre.


PARTNERVÁROS kategória


Ezt a díjat olyan város kaphatja, aki fogyatékosbarát attitűdjével, várospolitikájával, integrált rendezvényeivel, befogadó hozzáállásával, együttműködésével példaként állhat más városok előtt.


Díjazott: Baja városa


Baja városáról sokaknak talán a bajai halászlé, a Sugovica, Gemenc vagy Jelky András neve ugrik be először, de a FODISZ munkatársainak az is, hogy Vereczkei Zsolt itt készülhetett fel három paralimpiai győzelmére, vagy a Bajai EGYMI diákjai a sydny-i Paralimpiára és a Világjátékokra. A város több mint fél évtizede támogatja a Speciális Szakiskolák Országos Sporttalálkozójának megtartását, biztosítja a verseny sportinfrastruktúráját. A mindennapokban is harmonikus és tartalmas, segítő és támogató az együttműködés a város, az intézmény és annak diákjai között.


MÉDIA-PRODUKCIÓ és MÉDIA kategóriákba olyan műsorok, médiumok, médiacsatornák kaphatnak elismerést, amelyek példaértékűen sokat tesznek a fogyatékossággal élő emberek megismertetéséért, elfogadtatásáért, a fogyatékossággal élők és értékeinek megjelenítéséért a médiában, valamint hírközléseikkel, beszámolóikkal a FODISZ tevékenységét is támogatták, támogatják.


MÉDIAPRODUKCIÓ kategória

Díjazott: Esély Magazin


„Ma Magyarországon legalább hatszázezer embernek tartósan együtt kell élnie fogyatékosságával. Az Esély, az M1 hetente jelentkező magazinja azonban nemcsak hozzájuk szól, hanem mindazokhoz, akiket érdekel, hogyan lehet sérültként is teljes életet élni.” – mondják magukról.
Riportjaikkal nagyon érzékenyen nyúlnak a témához, nagy lélekkel és finomsággal mutatják be a fogyatékossággal élők világát, a sérült emberek nehézségeit, küzdelmét, ugyanakkor céltudatosságukat, kibontakozásukat, az épeket is sokszor ámulatba ejtő értékeiket. Több ilyen műsort kívánunk Magyarországnak!


MÉDIA kategória

Díjazott: ECHO TV

Az ECHO TV-t azért választotta a FODISZ elnöksége díjazottai közé, mert a többi hazai média számára is példaértékűen, mind híradós anyagaiban, mind magazin-műsoraiban kiemelten foglalkozik a fogyatékossággal élőkkel, mindennapjaikkal, problémáikkal és az őket érintő társadalom-politikai kérdésekkel. A televíziós csatornán fontos helyet kapott a fogyatékossággal élők sportolási lehetőségeinek valamint a parasportolók eredményeinek, sikereinek bemutatása.


Gratulálunk a díjazottaknak! Köszönjük munkájukat!


Az est folyamán a vendégek szórakoztatásáról Gájer Bálint swing énekes és két kiváló zenésztársa Horváth Márk (gitár) és Juhász András (szaxofon) gondoskodott.


A vacsora helyszínén egy kiállítást is megtekinthettek a vendégek. Melynek apropóját a következők adták.  A Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ), Tata Város Önkormányzata, a Humanitas SE és a Collegium Pannonicum Alapítvány, közös szervezésében 2017 májusában valósult meg Tatán, az I. Szabó Szonja ParaKépzőművészeti Biennálé.  A kiállítás célja az volt, hogy megmutassa a fogyatékkal élők körében rejtőzködő tehetségeket, elismerést adjon nekik és példát, értékeket mutasson fel az ép társadalom számára.

A bármilyen sérültségi területen érintett fogyatékkal élők számára meghirdetett, országos, képzőművészeti pályázatra 68 alkotótól, 133 alkotás érkezett be, melyekből az előzsűrizést követően, 40 kép került kiválasztásra a kiállításon való megjelenésre.

A FODISZ által lebonyolított kiállítás SZABÓ SZONJA emlékére jött létre.

Szabó Szonja, a 2016-ban, 38 évesen elhunyt, súlyosan mozgássérült tatai képzőművész saját stílust teremtve alkotott. Tagja volt a Szájjal és Lábbal Festők Nemzetközi Szervezetének. Gyermekként több hazai és nemzetközi díjat nyert. 2013-ban Komárom-Esztergom Megye Príma Díjasa lett. Alapítója és aktív játékosa volt a Tatabányai Humanitás SE Boccia Szakosztályának. Több dobogós helyezése mellett 2011-ben Magyar Bajnok volt.  A szervezők a névnapjához közeli rendezvénnyel kívántak emléket állítani Szonja mindannyiunk számára példaértékű életének.

Az előzetes terveknek megfelelően, 2019-ben ismét meghirdetésre kerül a kiállítás.

Az I. Szabó Szonja ParaKépzőművészeti Biennálé művészei között a FODISZ felhívást tett közzé, jótékonysági célú alkotás-felajánlásra. A „FODISZ 10” Jubileumi Vacsoraesten e felajánlásokat tekinthették meg vendégeink.

A FODISZ 10. születésnapja apropóján a 10 alkotásra 2018. 10. 10-étől, 1 hónapon keresztül lehet licitálni online módon, a FODISZ Facebook oldalán.

Kezdő kikiáltási ár, alkotásonként: 10 000 Ft. Licitlépcső minimum 1000 Ft.

A jótékonysági aukcióból befolyt összegek az alkotók által megjelölt vagy lakókörnyezetükben lévő, fogyatékossággal élő emberekkel foglalkozó civil szervezeteket fogják támogatni.

 

FODISZ – Több, mint sport!


Fotó: Popovics Ádám

Galéria