{month}
{day}

MPN2019 - Lélekmozgató óvodai, iskolai program

LÉLEKMOZGATÓ ÓVODAI, ISKOLAI PROGRAM 


F E L H Í V Á S 


Tisztelt Intézményvezető Asszony, Tisztelt Intézményvezető Úr!


A Magyar Országgyűlés döntése alapján 2018. február 22-én először ünnepelhettük meg a Magyar Parasport Napját. Idén, 2019-ben ismételten a parasportok és a parasportolók megünneplésére készülünk: együttműködésre, megemlékezésre hívjuk az ország összes köznevelési intézményét.

Kimondhatatlan öröm számunkra, hogy tavaly, az első alkalommal több, mint 400 intézmény csatlakozott a LÉLEKMOZGATÓ nevet viselő programunkhoz és rendezett február 22-én érzékenyítő, interaktív osztályfőnöki órát, rendhagyó testnevelés órát, valamint számos óvoda is bekapcsolódott a programba, játékos sportfoglalkozást tartva.

A hozzánk eljuttatott visszajelzések, levelek, beszámolók, fotók, videók mind arról tanúskodtak, hogy nagyszerű dolgot hoztunk létre Önökkel, intézményvezetőkkel, pedagógusokkal, diákokkal közösen.  A LÉLEK VALÓBAN MEGMOZDULT, így a szándék, az akarat, az elszántság, a céltudatosság és az érzelmek feltörtek, a testet mozgásra, cselekvésre késztették. A program bebizonyította, ahhoz, hogy a lélek mozduljon, megismerés, tapasztalás, megértés, befogadás, azonosulás szükséges. Köszönet érte minden együttműködő partnernek, pedagógusnak!

A tavalyi évben beérkező javaslatokat figyelembe véve, 2019. február 22-én, nem csak az általános és középiskolás gyermekeket szeretnénk bevonni, hanem minél szélesebb körben az óvodás korosztályt is, szakmai anyagokkal segítve az intézményeket abban, hogy a Magyar Parasport Napján programokat szervezzenek.

A 2019-es esztendő Magyar Parasport Napja alkalmából együttműködésre, megemlékezésre hívjuk az összes magyarországi köznevelési intézményt, óvodát, így az Önök intézményét is!

A Magyar Paralimpia Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségének elnökeként, munkatársaim és minden hazai fogyatékos sportoló nevében arra kérem, hogy az Ön által vezetett intézmény csatlakozzon a Lélekmozgató névre elkeresztelt programunkhoz!


LETÖLTHETŐ FELHÍVÁS KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKNEK


Milyen módon csatlakozhat az Önök intézménye „Lélekmozgató” programunkhoz?


Természetesen teljesen szabadon választott, bármilyen programmal, mely a Magyar Parasport Napjához, illetve a fogyatékosok világához kapcsolódik, de az alábbiakban javaslatokat is teszünk Önöknek. Az első két ponthoz szakmai segítséget is nyújtunk.

A „Lélekmozgató” programhoz csatlakozó köznevelési intézmények a www.fodisz.hu honlapon tudják magukat regisztrálni az iskolában megvalósítandó program rövid leírásával 2019. február 21-ig.

A csatlakozó óvodák, iskolák programját folyamatosan közzétesszük a FODISZ által létrehozott Lélekmozgató Facebook oldalon: https://www.facebook.com/lelekmozgato

A Facebook oldalon folyamatosan segítjük ötletekkel, adatokkal, inspirációkkal, javaslatokkal a köznevelési intézmények munkáját, kérjük Önök is „lájkolják” oldalunkat.


Ötletek, javaslatok a Magyar Parasport Napjához ISKOLÁKNAK:


1. LÉLEKMOZGATÓ TESTNEVELÉS ÓRA keretében (szabadon választott, hogy milyen időtartamban, milyen létszámot bevonva) a diákok próbálják ki az alábbi parasportágakat:

-  boccia

-  csörgőlabda

-  floorball

-  kerekesszékes kosárlabda

-  padlóhoki

-  parafekvenyomás

-  ülőröplabda

-  vakfoci

-  vakfutás segítővel.

A fenti sportágakról játék és eszközleírás tölthető le, mely segíti a játékos sportfeladatok megvalósítását.


LÉLEKMOZGATÓ TESTNEVELÉS ÓRÁHOZ SPORTSZAKMAI SEGÉDLET


Természetesen nem mind a kilenc sportágat kell bevonni a programba, a helyszínen gördülékenyen megoldható, a testnevelő, illetve a pedagógus kollégák számára legszimpatikusabb sportág(ak)at lehet kiválasztani, de a fenti sportágaktól teljesen eltérő mozgásformákat, sportágakat is be lehet kapcsolni a tematikus foglalkozásba!


2. LÉLEKMOZGATÓ OSZTÁLYFŐNÖKI ÓRA

Szabadon választott, hogy milyen időtartamban, milyen keretek között és milyen létszámot bevonva. Ehhez segítségül kínáljuk az iskoláknak A csodafedezet - Vitéz Halassy Olivér című dokumentumfilmet, mely kétszeres olimpiai bajnok, amputált lábú úszó- és vízilabdázó életét mutatja be. „A film nem csak a vízilabdás közegnek szól, hanem minden sportszeretőnek. Tisztelet a „nagy öregek előtt" és példa a fiatalok számára, hiszen Halassy élete a bizonyíték, hogy nem a szavak és a külsőségek, hanem a kitartó munkával elért minőség számít” – nyilatkozta a film kapcsán Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a film producere.


A film megnézése után a diákok megbeszélhetik tanáraikkal, hogy miképpen végezhetjük el mi, magyarok mindannyian közösen a „szellemi akadálymentesítést”.  

A dokumentumfilm 35 perces változata az alábbi linkről tölthető le:

https://www.dropbox.com/s/0358r7qnwjmp6mz/A%20csodafedezet_35p_enged%C3%A9llyel.wmv?dl=0

 

A Lélekmozgató osztályfőnöki órához elkészített javasolt óravázlat az alábbiakban már letölthető.


LÉLEKMOZGATÓ OSZTÁLYFŐNÖKI ÓRAVÁZLAT


3. Közönségtalálkozó - fogyatékkal élő sportolók meghívása az iskolába

4. Bármilyen fogyatékosokkal foglalkozó sportszervezet meghívása az iskolába

5. Érzékenyítő program megtartása az iskolában

6. Játékos, érzékenyítő sorverseny megtartása az iskolában

7. Rajzverseny az iskolában

8. Plakátrajzoló verseny az iskolában

9. Esszépályázat az iskolában a fogyatékosságról

10. „Büszkeségeink” – helyi, kerületi/városi/megyei parasportolókról vagy parasportról tablókiállítás

11. Integrált séta megtartása akár több iskola kooperációjában.

12. Integrált futóverseny megtartása akár több iskola kooperációjában.


Ötletek, javaslatok a Magyar Parasport Napjához ÓVODÁKNAK:


Az óvodákban már 2018-ban megvalósult Lélekmozgató programok elemeiből összeállítottunk egy segédletet, mely az alábbiakban letölthető.


 LÉLEKMOZGATÓ ÓVODAI TEMATIKUS SEGÉDANYAG


Természetesen itt is igaz, hogy az óvodapedagógusok ötletei alapján teljesen szabadon kialakítható a Magyar Parasport Napja programmenete.

A programhoz javasolt mesekönyv: Bartos Erika: Őrangyal című mesekönyve.

A könyv meséi a speciális igényű gyerekek mindennapjairól szólnak, az ő útjukon keresztül pedig az elfogadásról, az együttélésről.

A mesekönyv kiválóan használható a Magyar Parasport Napja óvodai foglalkozás bevezetéseként, vagy akár önálló érzékenyítő mese-programként.

A 4 mesét tartalmazó Őrangyal mesekönyv Örömtánc című meséjét Bartos Erika hozzájárulásának köszönhetően, ingyenesen hozzáférhetővé teszünk oldalunkon. Bartos Erika 5 db színezhető rajzot is hozzáférhetővé tesz a programon résztvevő óvodák számára.  A színezők nagyszerűen használhatók az óvodai érzékenyítő foglalkozáson akár mesehallgatás közben.

A mese és az 5 színezhető rajz 2019. február 21-ig tölthető le.


BARTOS ERIKA: ÖRÖMTÁNC C. MESÉJE

1. SZÍNEZHETŐ RAJZ - Bartos Erika: Örömtánc c. mese illusztráció

2. SZÍNEZHETŐ RAJZ - Bartos Erika: Őrangyal c. mese illusztráció

3. SZÍNEZHETŐ RAJZ - Bartos Erika: Őrangyal c. mese illusztráció

4. SZÍNEZHETŐ RAJZ - Bartos Erika: Holnap c. mese illusztráció 

5. SZÍNEZHETŐ RAJZ - Bartos Erika: Testvér c. mese illusztráció 


Bármilyen további kérdésben az iroda@fodisz.hu e-mail címen állunk szíves rendelkezésükre.


Az elmúlt években a fogyatékos emberek befogadása és saját határaikon, korlátaikon túllépő parasportolók elismerése nagyot lépett előre hazánkban, de van még mit tennünk! A szemléletformálást a gyerekeknél kell kezdenünk! Bízunk benne, hogy Ön is partnerünk lesz ebben a nemes feladatban!


Együttműködését kérve és megköszönve, őszinte tisztelettel:


Szabó László

a Magyar Paralimpiai Bizottság és 

a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségének 

elnökeA REGISZTRÁCIÓS LEHETŐSÉG 2019. FEBRUÁR 21-ÉN LEZÁRULT! 

Köznevelési intézmény neve
A megadott név túl rövid, a hossza 4 - 200 között lehet!
A név nem kezdődhet szóköz karakterrel!
Cím
A cím megadása kötelező!
Weboldal
Kapcsolattartó neve
A név nem lehet hosszabb 200 karakternél
Kapcsolattartó telefon
A telefonszám túl hosszú!
Regisztrációs email cím
Az email cím megadása kötelező!
Az email cím hibás!
Ha a kapcsolattartó és a regisztrációs email cím megegyezik, üresen hagyhatja a következő mezőt.
Kapcsolattartó email címe
Az email cím túl hosszú
Regisztrációmmal hozzájárulok, hogy a regisztrált köznevelési intézmény Magyar Parasport Napja alkalmából megrendezendő programja nyilvánossá váljon a média és a MPN2019 kommunikációs felületei (honlap, facebook) oldal számára.