{month}
{day}

Nagy sikert aratott a FODISZ „Te is meglépheted!” programja

Nagy sikert aratott a FODISZ „Te is meglépheted!” programja a Világsakkfesztiválon, melynek keretében a látás- és hallássérültek sakkvilágával lehetett megismerkedni és természetesen a játékra is lehetőség volt a speciális táblákon.

 

2019. október 12-én, a Világsakkfesztivál/Global Chess Festival keretében a Budai Várban, a Magyar Nemzeti Galéria emeletén, a Polgár Sakk Alapítvány és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) szervezésében különböző integrációs programok várták az érdeklődőket. A „Te is meglépheted!” elnevezésű program célja, hogy a sakknapra ellátogató gyermekek és felnőttek megismerjék a látás- és hallássérültek sakkozását, speciális helyzetüket és eszközeiket, a fogyatékossággal élők pedig megismerjék a sakksportban rejlő lehetőségeket, hogy ezen keresztül szellemi és mentális képességeiket fejlesszék és sportbaráti kapcsolatokat alakítsanak ki látó sporttársakkal, és akár felfedezhessünk fiatal látás-, hallás- és mozgássérült sakktehetségeket is a nap során.

Köszönjük az ismételt lehetőséget Polgár Juditnak, hiszen idén is nagyon sikeresen jelenhettünk meg a rendezvényen, nem csak a hazai, hanem a nemzetközi látogatók figyelmét is felhívva látás- és hallássérültek sakkjátékára.

 

Ahogy említettük a programon testközelből lehetett megismerkedni a fogyatékos sakkozással, látássérült sakktáblák segítségével. Ebben a látogatók segítségére volt Sinka Csaba, Nemes György és Almádi Balázs, valamint Mészáros András nemzetközi mester, aki érdekes sakkmező felismerő játékot is bemutatott a résztvevőknek, valamint jelnyelvi nyílt sakkedzést is tartott, Matuska Miklós jeltolmács közreműködésével.

 

A táblákon folyamatosan zajlottak a játékok, a vakksakk kipróbálása nem csak a gyerekeknek, hanem a felnőtt látogatóknak is nagy élményt adott! Az élvezetes próbajátékokat a Vakoda fiatal, nagyon lelkes, látássérült játékosai tették igazán hitelessé és jó hangulatúvá! Nagy köszönet jár érte Benedek Richárdnak, aki elhozta és segítette a fiatalokat a nap során.  

 

A nap egyik legérdekesebb momentuma volt a „Vaksakk-parti” Varga Zoltán, nemzetközi nagymester és Czebe Attila, nemzetközi nagymester részvételével. A két nagymester a táblának háttal vakon játszott, a lépéseket látássérült játékosok tették meg, valamint a játék egy demonstrációs táblán is mindenki számára következő volt. Az izgalmas összecsapást Mészáros András nemzetközi nagymester és Kapás Róbert a Magyar Sakkszövetség főtitkára segítette.

 

A FODISZ " Te is meglépheted!" programját természetesen Szabó László, a FODISZ és a Magyar Sakkszövetség elnöke és Polgár Judit, a GlobalChessFestival főszervezője is meglátogatta.

 

A FODISZ-os betétprogramot Kapás Róbert, a Magyar Sakkszövetség főtitkára (a FODISZ volt országos versenyigazgatója) koordinálta, állította össze, a nap háziasszonya Koós-Lukács Tímea, a FODISZ, kommunikációs igazgatója volt.

 

Igazán értékes, a megismerést és ezáltal az elfogadást elősegítő, nagyon sokaknak maradandó élményt adó napon vagyunk túl!

 

Köszönjük mindenkinek a részvételt, a Világsakkfesztivál szervezőinek pedig a megjelenés lehetőségét!  

 

FODISZ – Több, mint sport! 

Galéria