{month}
{day}

Történelmi siker a Látássérültek IX. Sakk Csapatvilágbajnokságán

Büszkén mondhatjuk, hogy a magyarok ott vannak a látássérültek sakkvilágának élvonalában!

 

Június 27. és július 8. rendezték meg Észak-Macedóniában, Ohridban a Látássérültek IX. Sakk Csapatvilágbajnokságát, ahol a 6 fős magyar sakkválogatott az ötödik helyen végezve, minden idők legjobb eredményét érte el.

Öt évvel ezelőtt éppen Ochridban, a Látássérültek Sakkolimpiáján a 18. helyen végzett a magyar csapat. Néhány nemzetközi szereplést beiktatva, 2021. évi Világbajnokságon a 9. helyezést érte el válogatottunk. Ma elmondhatjuk, hogy látássérültek sakkvilágában ott vagyunk a legjobbak között, a ranglista szerint az 5. helyen!

 

Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) és a Magyar Sakkszövetség delegálásában kiutazott magyar látássérült sakkválogatott hat játékosa (táblasorrendben): Zámbó Zoltán István, FIDE mester, Györkös Lajos, nemzetközi mester, Kovács Apolló, mesterjelölt, Szilágyi SámuelVoján István, valamint a csapat legifjabb tagja, a 14 éves, Vilics Hanna volt. 

Edzőként Popovics Ádám, nemzetközi mester és szövetségi edző vett részt a világbajnokságon. A játékosedzők Varga ZoltánMészáros András, Ruck Tamás és Horváth József voltak.

A nemzetközi versenyen Toponári Gábor, a FODISZ ügyvezető elnöke és Kapás Róbert, a Magyar Sakkszövetség főtitkára is részt vett.

 

A végső helyezéseket eldöntő fordulók első napján - 8. forduló - a magyar csapatot meglátogatta dr. Dux László, hazánk macedóniai nagykövete és felesége. Akik részesei és szurkolói lettek az Izrael elleni mérkőzés első izgalmas perceinek. Ezt követően pedig alkalom nyílt egy hosszabb beszélgetésben szót váltani - a látássérültek sakk sportján keresztül -, a hazai parasport és a FODISZ helyzetéről, eredményeiről, nehézségeiről, távlati lehetőségeiről.

                                                             

A nagyszerű csapatteljesítmény mellett, a táblák szerinti egyéni eredmények is kiválóak lettek. Kovács Apolló a 3. táblán 5 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség eredményekkel a 4. legjobb játékosa a világbajnokságnak. A 4. táblán Voján István 3 győzelemmel 1 verseséggel jelzett eredménye is kiemelkedő. A csapat újonca, a 14 éves Vilics Hanna veretlenül, 1 győzelemmel és 2 döntetlennel járult hozzá a sikerhez. A világbajnokságon való részvétel biztosan segítette Hanna felkészülését is, hiszen rá még komoly feladat vár a jövő hét elején kezdődő franciaországi Ifjúsági és Női Világbajnokságon.

Természetesen a többi versenyzőnk is mindent megtett azért, hogy ez a kitűnő eredmény megszülethessen!

Büszkén mondhatjuk, hogy a magyarok ott vannak a látássérültek sakkvilágának élvonalában.

 

 

Versennyel kapcsolatban nyilatkozó személy:

Toponári Gábor, FODISZ ügyvezető elnök, tel.: +36-70/370-4732

 

Híranyag a világbajnokságról, napi bontásban, képekkel:

https://fodisz.hu/hirek/Latasserultek_IX_Sakk_Csapatvilagbajnoksaga.html

  



Galéria