{month}
{day}

Sajtótájékoztató Magyar Parasport Napja MPN2022 Lélekmozgató program



Bővül az idén öt éves Magyar Parasport Napjának

programpalettája


A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) sajtótájékoztatóján a február 22-i országos eseményekbe kaphattunk betekintést, valamint bemutatkozott Ekler Luca paralimpiai bajnok távolugró és Dr. Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó, nagykövet páros.

Korábbi hagyományoknak megfelelően, ezalkalommal is egy oktatási intézmény, a Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium biztosította a sajtótájékoztató helyszínét. Polgár Anikó, az intézmény vezetője elmondta, akár csak ebben az esztendőben, a diákjai minden évben örömmel próbálják ki magukat a parasportokban.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) kimagaslóan segíti, támogatja a fogyatékkosággal élő sportolók ügyét. Ennek is köszönhetően bővül a Magyar Parasport Napjának Lélekmozgató program kínálata. Az óvodások, általános iskolások gyermekek mellett bekapcsolódhatnak a felsőoktatás hallgatói. Száz Tibor, az EMMI főosztályvezetője kihangsúlyozta: „Fontos a társadalmi integráció, ennek pedig egyik alappilléré február 22.i eseménysorozat” – hozzátette, ez annak szakmai sikernek a része, amit a Magyar Paralimpiai Bizottság Köztestületként az elmúlt években több területen is elért.

„A lélekmozgató közös nevezője a sport, ez segít a széles körű integrációban” – emelte ki beszédében a FODISZ ügyvezető elnöke, Toponári Gábor. A program sikerességét jól tükrözi, hogy már 300 intézmény jelentkezett a szervezetnél.

„Mindenki számára erkölcsi feladat a fogyatékosággal élő emberek támogatása akár sportról, akár a mindennapi életről, tanulásról vagy munkavégzésről van szó. Fontos, hogy a felsőoktatásban elsajátított életformát vigyék magukkal a hallgatók a való életbe, melynek része az elfogadás.” – hangsúlyozta Prof. Dr. Mocsai Lajos, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke.

Az MPB minden évben két eredményes sportoló segítségével hirdetni meg a Magyar Parasport Napját. Ebben az évben nagykövetként Ekler Luca és Dr. Baji Balázs tölti be ezt a pozíciót. Paralimpiai bajnok távolugró megtisztelve érezte magát, amiért felkérték erre a feladatra, mindig nagy öröm számára, ha képviselheti a parasportolókat. Úgy tapasztalta, hogy már egyre jobban ismerik a fogyatékosság fogalmát és a fogyatékossággal élő sportolókat a hazai iskolákban is. A világbajnoki bronzérmes gátfutó, Baji Balázs beszédében felhívta a figyelmet a fogyatékosággal élő sportolókra: „a sport segítségével ugyanazon a nyelven tudunk beszélni, ebben a közegben mindenki ugyan azok a célok vezényelnek.”



Szabó László, az MPB elnöke és Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társaságának (MET) elnöke együttműködési megállapodást írt alá, mellyel a már négy éve működő Halassy Olivér Programban szereplő, fogyatékosággal élő sportolók edzőinek továbbképzését, szakmai támogatását kívánják segíteni. „Külön megtisztelő ez az együttműködés számomra” – indította gondolatát Molnár Zoltán – „hiszen 25 éve, a Magyar Paralimpiai Bizottság egyik alapító tagjaként lehetem jelen. Számomra mindig is kimagasló prioritás volt a parasportolókkal foglalkozó edzők képzése.”

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke megköszönte a MEFS és MET támogatását, valamint kiemelte, hálás azért, hogy a parasport napjának két nagykövetek gondolkozás nélkül vállalta a felkérést. „Hálás vagyok, ha a sportolók nem felejtik el, honnan jönnek. Ez Luca és Balázs esetében is így van, mivel büszkén vállalják mindazt az ügyet, amit a parasport mozgalom fejlesztéséért képviselünk.” A szervezet vezetője kifejezte büszkeségét, amiért ilyen sokan állnak meg a Magyar Parasport Napja mellé támogatóként, hiszen úgy gondolja, ennek is köszönhető a programban részt vevő intézmények számának növekedése.


A Magyar Paralimpiai Bizottság február 22-én, korábbi hagyományaihoz megfelelően, koszorúzással emlékezik meg az elhunyt paralimpiai bajnokokról az Olimpia Parkban, illetve nemzetközi konferenciát szervez a Parasport Fejlesztésének Lehetőségei címmel.

Letölthető sajtóanyag MPN2022 Lélekmozgató 


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK


A REGISZTRÁCIÓS lehetőség, valamint A Lélekmozgató program megvalósításhoz ötletek, javaslatok, segédletek ezen a linken érhetők el.


Regisztráció oktatási intézményeknek – www.fodisz.hu/mpn2022reg


Regisztráció önkormányzatok számára – www.fodisz.hu/MPN2022-onkormanyzat


Segédletek, filmanyagok, mesék, videók, sportágai leírások:

https://fodisz.hu/forms/Segedletek_MPN2022_LELEKMOZGATO_PROGRAM.html



Galéria