{month}
{day}

Online parasport órák a digitális oktatásban



FELHÍVÁS OKTATÁSI INTÉZMÉNYEKNEK

 

NO para ! para ON – online parasport órák

 

 

Tisztelt Intézményvezető! Tisztelt Pedagógus!

 

Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) 2020 tavaszán indította el NO para ! para ON elnevezésű programját, mellyel a járvány miatt bevezetett digitális oktatást kívánja segíteni. A kezdeményezés értékes, hasznos tudásanyag átadását teszi lehetővé a parasportról és a fogyatékosok sportvilágáról online formában. Eddig közel 1000 résztvevővel, több mint 30 órát tartottunk meg az ország különböző oktatási intézményei számára.

 

Mivel a program tavaly tavasszal nagy sikert aratott az iskolákban, így a járvány második hullámában, 2020 decemberétől tovább folytatódott. Azokban az oktatási intézményekben, ahol digitális oktatás zajlik, az online parasport órán a diákok, pedagógusok egyénileg jelentkezhetnek be otthonukból, ahol normál oktatási rendben tartják meg az órákat az iskolák, ott az osztályteremből bejelentkezve - az online videós kapcsolatot a terembe kivetítve - lehetnek részesei a diákok a parasport órának.

 

A 45 perces online órán a diákok előadást hallgatnak meg a parasportról, a paralimpiák történetéről, paralimpikonokról, a fogyatékosok sportvilágáról Szabó László, az MPB és a FODISZ elnökének prezentálásában, majd egy parasportoló, paralimpikon elmeséli saját személyes történetét és, hogy mit jelent számára a sport, a paralimpia. A diákok természetesen kérdezhetnek is a vendégelőadóktól. 

 

A programban résztvevő parasportoló vendégek: Becsey János, kétszeres paralimpiai bajnok úszó, Bíró Norbert, Európa-bajnok és paralimpiai bronzérmes látássérült judoka, Boronkay Péter, világ- és Európa-bajnok paratriatlonista, Engelhardt Katalin, paralimpiai bajnok, világbajnok, kétszeres Európa-bajnok paraúszó, Ekler Luca, világ- és Európa-bajnok paraatléta, Illés Fanni, világ- és Európa-bajnok paraúszó, Kiss Péter Pál, világ- és Európa-bajnok parakajakos, Lengyel Zsófi, világbajnoki bronzérmes, látássérült paratriatlonista, Lévay Petra, Európa-bajnok paratriatlonista, Száraz Evelin, világbajnoki bronzérmes paraúszó, Szvitacs Alexa, Európa-bajnok para-asztaliteniszező.

Az óra végén a frissen megszerzett tudásról rögtön számot is adhatnak a diákok egy tematikus online teszt kitöltésével, elismerésként pedig digitális oklevelet kapnak a szervezőktől.

Meggyőződésünk, hogy az órákon olyan tudást, ismeretet adunk át a fiataloknak, amellyel közelebb visszük őket a fogyatékos emberek, különösen a sportolók világához és megmutatjuk, hogy miért igaz a szlogenünk: fogyatékosnak lenni nem azt jelenti, vesztesnek lenni!


Egy pedagógus visszajelzése az online parasport óráról:

„Nagyon köszönjük a szervezést, a kollégákkal az előadást követően még fél órát beszélgettünk a parasportról, patasportolókról és magáról az előadás profizmusáról. Az iskolai oktatásunkban is lépni kell és az általatok alkalmazott hármas tagolást alkalmazni: előadás-visszakérdezés-értékelés egy órán belül.

Az igazgató asszonyunknak már beszámoltam az eseményről, nagy örömmel fogadta és a jövőben is támogatja az együttműködésünket.
Még egyszer köszönetemet szeretném kifejezni Szabó László úrnak a nagyszerű előadásért!”


Egy online parasport órán résztvevő tanuló beszámolója:

„Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy egy ilyen, nem mindennapi online előadáson részt vehettem. Meglepetés volt számomra, hogy ilyen neves előadókat láthattam a képernyőn.

A rendkívüli helyzet ellenére könnyen és rugalmasan sikerült csatlakozni az online előadáshoz. A megfelelő technikai feltételek biztosították számomra azt, hogy mindvégig jelen tudjak lenni egy ilyen kiváló digitális rendezvényen.

Örültem, hogy a résztvevők nagyon barátságosan és kedvesen próbálták elmondani nekünk, hogy min mentek keresztül és hogyan jutottak el egy ilyen nagyszerű szintre. Én azt gondolom, hogy manapság nagy szükség van arra, hogy a fogyatékkal élők megosszák velünk mindennapi problémájukat, nehézségeiket, amelyek nekünk nem jelentenének problémát, ezért elképzelhetetlen számunkra. Érdekes volt számomra az, hogy ők nem nehézségként élik meg a mindennapi gondjaikat, amelyek a fogyatékosságukból adódik, hanem ezt tekintik természetesnek. Ez nagy hatással volt rám, mert belegondoltam abba, hogy én, az ő mindennapi életükben hogyan tudnám ilyen gördülékenyen venni az akadályokat. És most már úgy érzem, hogy az életemben előforduló nehézségek eltörpülnek az ő mindennapi megpróbáltatásaik mellett. Csodálkozva hallgattam, hogy milyen kitartással rendelkeznek és így milyen fantasztikus olimpiai eredményeket értek el. Úgy gondolom, hogy ezt mi is megirigyelhetnénk. Most már tudom, hogy szinte a kilátástalanságból kell egy folyamatos és kitartó edzés és felkészülés során, nemzetközi versenyeken kiválóan szerepelni. Sőt olimpián részt venni és nyerni.

Ebből nem csak én, de osztálytársaim és iskolatársaim is meríthetnek erőt, mert szerintem megéri a kitartó küzdelem, hogy kiváló eredményeket érjünk el.

Köszönettel tartozok az iskolámnak, hogy részt vehettem ezen az online foglalkozáson és ilyen, nem mindennapi élményekkel gazdagodhattam. Bízom abban, hogy azok a diákok, akik szintén részt vettek az előadáson hasonló élményeket szereztek.”

 


A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége várja azoknak az intézményeknek a jelentkezését, akik szívesen részt vennének a NO para ! para ON online parasport órán.

Jelentkezés: Koós-Lukács Tímea, FODISZ kommunikációs igazgató, e-mail: kommunikacio@fodisz.hu

 

Sok szeretettel hívjuk fel szíves figyelmüket továbbá, hogy 2021. február 22-én (hétfőn), idén negyedik alkalommal ünnepeljük meg a Magyar Parasport Napját. A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége a parasportok és a parasportolók megünneplésére készülve ismét együttműködésre, megemlékezésre hívja az ország összes oktatási intézményét LÉLEKMOZGATÓ programjával.

Az iskolákban megvalósuló lélekmozgatást számos digitális segédlettel támogatjuk. Nagy öröm lenne számunkra, ha az Önök intézménye is csatlakozna az eseményhez.


A Lélekmozgató programról további információ, regisztrációs lehetőség az alábbi linken található:

Magyar Parasport Napja - LÉLEKMOZGATÓ PROGRAM

 

Bízunk benne, hogy a digitális oktatást segítő online parasport óra programunkat, valamint a Magyar Parasport Napja kapcsán útjára indított Lélekmozgató programunkat Önök is értékesnek tartják és intézményük is csatlakozik kezdeményezéseinkhez! 




BEHARANGOZÓ VIDEÓ - NO PARA ! PARA ON - online parasport óra: