{month}
{day}

Fogyatékosügyi pódiumbeszélgetést szervezett a Civilút Alapítvány

Fogyatékosügyi pódiumbeszélgetést szervezett a Civilút Alapítvány 2023. június 14-én, "Kapocs nap" néven az Aranytíz Kultúrházban.

A rendezvény elsődleges célja egy olyan párbeszéd megteremtése, amely nem az igazságokról, sokkal inkább a perspektívákról szól. Legyünk magunk a kommunikációs kapcsok ebben a fontos szerepvállalásban! - fogalmazta meg a Civilút.


A programot Gulyás Andrea, a Civilút Alapítvány sajtószóvivője nyitotta meg, valamint köszöntötte a résztvevőket.

"Szemléletváltás, szemléletformálás, egymáshoz kapcsolódás, információ megosztás" - fogalmazta meg szavaival a szakmai nap központi lényegét. Ezt követően Civilút Alapítvány közelmúltban elért sikereit, aktivitásait, valamint jövőbeli céljait Ruttkay Réka kuratóriumi elnök ismertette, melyek közül néhány akciót említünk:


- "A hősök nem születnek" podcast sorozat indul, amely bemutatja a fogyatékossággal élő, valamint a fogyatékosokat segítő hétköznapi hősöket interaktív és érdekes módon.


- Rendhagyó Spotify zenei válogatást készítettek, amelyben fogyatékossággal élő művészek adnak elő. Ezzel a listával hívják fel a figyelmet "az emberre a zene mögött".


- 2023. július 1-én startol a Varázsceruza jótékonysági rajzeszköz-adománygyűjtő, egyben tehetségkutató és tehetséggondozó program Pásztor Annával és az Anna And The Barbies együttessel, a #hagyj nyomot a világban! címszó alatt.


- Ép gyerekekkel ismertetnének meg mélyebben legalább egy fogyatékossági ágat tanulmányaik során, hogy a nagybetűs életbe lépve már rendelkezzenek magasabb fokú érzékenységgel fogyatékkal élő társaik felé.


A kerekasztal beszélgetést a "Mennyi idős kortól, és meddig lehet szemléletformálással hatni a gyerekek értékrendjére? Mikor és mi-minden hatására alakulnak ki bennük az előítéletek?" témával nyitották meg, amelyen Toponári Gábor, a FODISZ ügyvezető elnöke is felszólalt.


Beszélgetők:


- Kővári Edit, elnök, Autisták Országos Szövetsége

- Dr. Perlusz Andrea, főiskolai tanár, ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar

- Toponári Gábor, ügyvezető elnök, Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége

- Bognár Rozita, CSR Leader, Decathlon Magyarország


Toponári Gábor a közös sportolás, valamint a közös sportprogramok jelentőségét taglalta. E gondolatébresztő mentén, a szakemberek megegyeztek abban, hogy a közös felnövekedés vagy szabadidőtöltés, azaz a személyes tapasztalatszerzés a legjobb módszer az épek érzékenyítésére, a közös együttélés kimunkálására.


A fogyatékkal élők felé az érzékenység elsődlegesen a családban alakul ki. Ehhez olyan szervezeti, vállalati projektek is szükségesek, amit a szülők és gyerekeik látogathatnak, majd beszélgethetnek róluk otthonaikban.


Bognár Rozita ennek kapcsán említette a Decathlon által indított CSR kezdeményezéseket, mint például a megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatása.


Dr. Perlusz Andrea elmondása alapján a gyerekekben a tipikus, atipikus minták 3 éves korig alakulnak ki. Ennek kapcsán a családban használt kifejezéseknek kulcs szerepe van. Az angol nyelvben például elterjedt a "people first" kifejezés, amely tudatosan nem a fogyatékosságuk alapján nevezi meg a személyeket.


Kővári Edit tapasztalatait osztotta meg autista és ép gyermekek nevelésével kapcsolatban. Aktivistája a “Lehet autista a padtársam” kezdeményezésnek, amely autista és ép gyerekek közös tanulását, fejlődését tartja szem előtt. Kiemelte, hogy a közös élmények, az együtt töltött idő, a valódi megismerés felbecsülhetetlen érték.


A rendezvény további programja volt:


Mi számít igazán? Ha nagy célcsoportot célzunk meg, kell-e választani értékteremtés és elgondolkodtatás között? Kell-e kompromisszumokat kötnünk, ha nagy számban szeretnénk embereket megszólítani?


Beszélgetők:

- Csetneki Csilla, elnök, Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

- Regős Judit, elnök, Szülők Háza Alapítvány

- Várkonyi Attila, zenész, rádiós és televíziós műsorvezető, szakkommentátor, szerkesztő, médiaszemélyiség


Valódi értékteremtés: működik a márkaépítés és termékfejlesztés, mint eszköz a fogyatékosügyben? Hogyan lehet jól építeni?


Beszélgetők:

- Buday Kollárik Tímea, ügyvezető igazgató, Menedzserek Országos Szövetsége, A®TYPICAL Nude by Nubu alapítója

- Kovács Henrietta, ügyvezető igazgató, AutisticArt Alapítvány

- Szabó László, ügyvezető igazgató, Musical Neked Kft.

- Karvai Sándor, látássérült influenszer


CSR-tevékenység: felelősségvállalás vagy kommunikációs eszköz? Megváltozott munkaképességűek piaci integrációja? Hol érnek össze az információk?


Beszélgetők:

- Schmitt Petra, fenntarthatósági menedzser, Budapest 2023 Nonprofit Zrt.

- Faragóné Juhász Andrea, fogyatékosságügyi referens, Belügyminisztérium

- Ungvári Mihályné, elnök, Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete

- Takács Zoltán, társtulajdonos, Bake my Day


Hogyan lehet személyes történeteken keresztül nagy ügyeket szolgálni? A személyes történetekből hogyan válhat aztán csoportérdek?


Beszélgetők:

- Lengyel Zsófia, elnök, Mindenki Képes Egyesület; látássérült parasportoló

- Tóth Krisztina, SMA-beteg Zente édesanyja, a Zente SMA 1 Tiny Hero - Stronger than SMA blog szerzője

- Drávucz Rita, alapító, WonderFlora & CMT Alapítvány

- Berente Judit, elnök, Magyar Szervátültetettek Szövetsége


Mennyire szempont a munkaerő toborzásban a fogyatékossággal élők integrációja? Hol kezdődik a társadalmi felelősségvállalás szempontjának szemléletformálása?


Beszélgetők:

- Szabó Dezső, vezérigazgató, DreamJobs

- Csizi Péter, szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár, Belügyminisztérium

Pethő Anikó, ügyvezető igazgató, Aarenson Consulting Személyzeti Tanácsadó Kft.

- Pordán Ákos, elnök, Kézenfogva Alapítvány


A Kapocs nap sikeresen zajlott, amelyen tekintélyes szakemberek, valamint a fogyatékosságügyi területen érintettek ismerhették meg egymás kiváló gondolatait.