{month}
{day}

FODISZ – Együtt a pályán! a Be Active Night-on

A szeptember 28-i Be Active Night-on számos sportegyesület, sportszövetség kitelepülése mellett a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) is képviseltette magát sportági aktivitásaival! Az Európai Sporthét keretében megvalósuló sporteseményen a FODISZ – "Együtt a pályán!" sportprogramján, a különböző parasportok, mozgásformák, mind a fogyatékossággal élők, mind az épek számára díjmentesen kipróbálhatóak voltak!

A Tüskecsarnokban 17.00 és 23.00 óra között a látogatók testközelből ismerhették meg a vak asztaliteniszt, a vak judo-t, a vak labdarúgást, a csörgőlabdát és a para boccia-t!  


A megjelent parasportágakról:


Vak asztalitenisz - ahol a fül és a test pingpongozik

Képzeld el, hogy pingpongozol.  Most képzeld el, hogy úgy pingpongozol, hogy be van csukva a szemed! Csak a füled van segítségedre abban, hogy megítéld, honnan, milyen gyorsan jön a labda, nem látod a saját kezed, tehát tudatában kell lenned a tested működésének, a mozdulataidnak, az ütésed erősségének és csukott szemmel kell „belőnöd”, hogy az ütésed után a labda hova fog érkezni az ellenfél térfelén. Ugye nem is olyan könnyű…, talán még elképzelni sem! Szeptember 28-án a látogatók az Együtt a pályán! program keretében megismerhették a speciális ping-pong asztal sajátosságait és természetesen ki is próbálhatták a játékot.


Vak judo – az energiák küzdősportja

A küzdősportoknál fontos a szemkontaktus, már az ellenfél „feltérképezésénél” is, de akkor is, amikor a másik pillanatnyi lelki állapotát, erőnlétét, elszántságát próbálod megítélni. Fontos, hogy lásd a másik arcát, szemrebbenését, mozdulatait, pláne a judónál, ahol a jó időzítésnek, a jókor elindított támadásnak döntő szerepe van.  No, a vak judónál, mindezek a plusz információk nem állnak rendelkezésedre! Csak az energiákat, a másik lélegzetét, mozdulatait érzékelheted! Test-test elleni küzdelem, ahol az erő, az energiák és a taktika száll harcba egymással! Az érdeklődők nagy figyelemmel kísérték a bemutató mérkőzéseket és próbáltak ki egy-egy mozdulatot.


Vak labdarúgás – ahol a lábad nem lát

Focizni mindenki tud! Vagy így, vagy úgy, de tud! De mi a helyzet, ha a játékosnak szemtakaró van az arcán és nem látja, honnan jön a labda, kinek kellene passzolnia és hol a kapu?  Vajon így is mindenki tud játszani?  A rendezvényen a látogatók szakavatott segítséggel ismerhették meg a speciális szabályokat, a játék mentet és, hogy mire kell figyelni, mi ad segítséget, ahhoz, hogy célba találjon az ember vagy, hogy pontosan passzoljon. Nem árulunk el nagy titkot: a hallásnak és a koncentrációnak kiemelt jelentősége volt a játékban!


Csörgőlabda – a beszélő labda

A csörgőlabda a látássérültek speciális labdajátéka. A vakfocival ellentétben itt a labdát nem rúgják, hanem gurítják, mindenkin szemtakaró van kivéve a kapuson. Aki még nem látott csörgőlabda meccset, annak meglepetés lehet, hogy milyen gyors és izgalmas a játék, a szurkolók csendben, lélegzetvisszafojtva figyelnek, egy-egy gól után tör ki csak a zúgó örömzsivaj. A hallásnak és a gyors reflexnek kiemelkedő szerepe van ebben a sportágban, hiszen a labda által kiadott csörgő hang szinte az egyetlen támpont annak megítélésében, hogy honnan-hová gurul a labda. Nagyon izgalmas sportág! Hétvégén sokan kipróbálták a Be Active Night eseményen.


Para boccia – a finom mozdulatok játéka

A boccia olyan paralimpiai golyósportág, amelyet nagyon súlyos mozgássérültek, illetve halmozottan sérült sportolók is tudnak játszanak, de a sportág kipróbálása az épek számára is ugyanolyan élvezetes lehet. A játékot lehet egyéniben, párosban vagy csapatban is játszani. A játékhoz 6 piros és 6 kék bőrlabda szükséges, a cél, hogy a pályára kigurított fehér célgolyóhoz minél közelebb gurítsa a játékos saját labdáját.

Ha elsőre valaki azt gondolta volna, hogy ez igazán könnyű dolog, annak a gyakorlatban kipróbált játék, lehet, hogy meglepetést okozott, hiszen ennél a sportágnál a koncentrációnak és a finom, átgondolt mozdulatoknak igazán nagy jelentősége volt!


A FODISZ és együttműködő partnerei által szervezett Együtt a pályán! program sokaknak adott érdekes tapasztalást és különleges sportélményt a Be Active Night eseményen, legyen szó akár fogyatékossággal élőkről, akár ép embertársainkról.


Köszönjük a Magyar Szabadidősport Szövetségnek a meghívást, a FODISZ munkatársainak és együttműködő partnereinknek pedig a megvalósítást!


FODISZ – Több, mint sport! 


Galéria