{month}
{day}

A Magyar Parasport Napja a tatai Diákotthonban

Iskolánk ebben az évben is csatlakozott a Magyar Parasport Nap „Lélekmozgató„ programhoz.

A napot iskolagyűléssel kezdtük, ahol Számné Maurer Hajnalka Intézményvezető Asszony beszélt  tanulóinkhoz  a nap fontosságáról, a fogyatékkal élő embertársaink megsegítéséről, életéről, a befogadásról.

Kiemelte a fogyatékkal élő sportolók magas szintű munkáját, a Magyar Parasport sportbéli eredményeit. Intézményvezető Asszony zárszóként köszöntötte iskolánk azon tanulóit, akik a 2019-es tanévben országos Diákolimpia versenyen 1-3. helyezést értek el.

Az iskolagyűlés a program megismertetésével folytatódott.

A szakiskolai tanulók közösen tekintették meg a  „Lecsó „  című dokumentumfilmet, valamint az ajánlott rövid parasportolókat bemutató kisfilmekből 3 dokumentum filmet.

Az általános iskolai tanulók az osztályokban, kiscsoportokban tették ugyanezt.

Az iskola területén 5 helyszínt alakítottunk ki a parasportágak kipróbálása céljából:

  • csörgőlabda
  • padlóhoki
  • boccia
  • kerekes székes ügyességi akadálypálya
  • padlóhoki

Az osztályok időrend alapján látogatták meg a helyszíneket és töltöttek el egy kis időt.

Tanulóink nagy lelkesedéssel próbálták ki a parasport játékokat. Nagy kihívást jelentett mindenkinek a csörgőlabda és a kerekesszékes pálya. Fiataljaink talán itt értették meg egjobban mit jelent fogyatékossággal élni, a másságot elfogadni, érzékenynek lenni a vak emberek fogyatékossága iránt. Mit jelent az, hogy más érzékszerve vagyunk kényszerülve hagyatkozni a feladat teljesítéséhez.

A kerekesszékes akadálypálya láttán azt hitték ez egy egyszerű feladat lesz, de rövid idő alatt belátták, hogy a pálya leküzdése szokatlan és sok esetben nehéz feladat volt.

Nagyon sikeres volt a padlóhoki játék. Tanulóinkat igazi öltözetbe, /sisak, kesztyű, védőöltözet/ ruháztuk fel és így játszották a mérkőzéseket.

A boccia játék nem volt ismeretlen számukra, hiszen testnevelés órákon előszeretettel játsszák tanulóink.

A nap végeztével csupa jó és kedves visszajelzéseket kaptunk tanulóinktól, kollégáktól, hogy több ilyen programra lenne szükség a szemléletformálás jegyében. Úgy gondoljuk, hogy ha már azt elértük, hogy a fogyatékkal élő embertársainkat megbecsüljük, segítségükre legyünk, a sportjukban segítő szándékkal lépjünk fel, már tettünk valamit.

Köszönjük a lehetőséget, a segítséget a Lélekmozgató nap megvalósításához.


Tata, 2020.február 21.


                        Számné Maurer Hajnalka                                                Árva János

                            intézményvezető                                                         testnevelő

Galéria