{month}
{day}

Első nap - I. Fogyatékosok Sakkcsapat Világbajnoksága

Hétfőn Drezdában megkezdődött az I. Fogyatékosok Sakkcsapat Világbajnoksága. A Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) szervezésében és az Magyar Paralimpiai Bizottság támogatásával kiutazott csapatunk a 7. helyre rangsorolva kezdte a küzdelmeket, az első fordulóban a 3. kiemelt lengyel csapattal kerültünk össze.

Az első táblán Szilágyi Sámuel Attila a megnyitásban eltévedt, és sajnos olyan állásba keveredett, ahol nem volt játéka, az ellenfél zavartalanul megvalósíthatta tervét. A másodikon Rév Miklós stabil játszmában remizett, ellenfele nem tudta meglepni jól felkészült látássérült játékosunkat a szicíliai védelemmel. A harmadik táblán Voján István játszmája hozta a legfordulatosabb küzdelmet, a nyitásbeli pontatlanságok ellenére az első nagy fordulat során nyerhettünk volna, majd mégis egy hátrányosabb végjátékra egyszerűsödött a helyzet, több fordulat után végül vereséggel zárult a játszma. A leghosszabb, legküzdelmesebb, 83 lépéses játszma az utolsó táblán zajlott, ahol Cseke Viktóriának, hallássérült ifjúsági játékosunknak sikerült felborítania a papírformát, és legyőzte több, mint 400 ÉLŐ ponttal erősebb ellenfelét. A nyitásbeli bonyodalmak után hátrányosabb helyzetből sikerült Vikinek a játszma végső szakaszában a teljes pontot hoznia, így csak kis arányú vereség lett a vége, ami a játszmákat felülvizsgálva könnyen lehetett volna győzelem is.

POL Deaf Poland 1946 - HUN Team Hungary 1808 2½ : 1½

1. Jerzy Strzelecki 2011 - Sámuel Attila Szilágyi 1905 1 : 0

2. Mariusz Cwiek 1974 - Miklós Rév 2009 ½ : ½

3. Jerzy Marczukiewicz 1929 - István Voján 1913 1 : 0

4. Maciej Szalko 1868 - Viktória Cseke 1405 0 : 1

A csapat most kezd belerázódni a játékba, ám a sorsolás fortélya miatt kedden szabadnapos (erőnyerő) a csapat, így szerdán folytathatjuk a küzdelmeket.


Galéria