{month}
{day}

500 m-es táv, több mint 500 résztvevő, 10. születésnap, 10 bajnok

A szív, a sport és a hétköznapok bajnokai egy mezőnyben futottak a FODISZ Esélyegyenlőségi Futamon, a SPAR Budapest Maraton® Fesztivál keretében. 

Az idén 10. éves Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) már 5. alkalommal vett részt a SPAR Budapest Maraton® Fesztiválon, 2018. október 6-án, szombaton.

A FODISZ és a Budapest Sportiroda az eseményen 500 m-es külön futam keretein belül biztosított lehetőséget a fogyatékossággal élő gyermekeknek, hogy ép társaikhoz hasonlóan átélhessék a versenyzés örömeit, izgalmait, hogy részesei lehessenek a futófesztiválnak, éremmel a nyakukban célba érkezve. 

A FODISZ Esélyegyenlőségi Futam 500 méteres távján, minden eddigi létszámrekordot megdöntve, több mint 500-an állnak rajthoz, köztük látás-, hallássérült, értelmükben vagy mozgásukban akadályozott, szervátültetett vagy éppen szívbeteg gyermekek.

A szervezők természetesen nem csak fogyatékossággal élők jelentkezését várták, hanem azokét is, akik szolidaritást vállalnak, akik fontosnak tartják kiállni a fogyatékossággal élők mellett, erősítve, elősegítve a társadalmi integráció megvalósulását, segítve a fogyatékossággal élő résztvevőket a futásban.

 

A futamhoz idén csatlakoztak  „A szív bajnokai” - szívbeteg kisgyermekek és hozzátartozóik -,  Beck Monika, Magyarország Szív Futónagykövete irányításával, és ahogy minden évben, most is rajthoz álltak a Suhanj! Alapítvány, a Mozgásjavító DSE, a Pető Intézet és a Pető DSE, a Csalogány DSE, a TRAPPANCS Egyesület és a LÁSS Egyesület fiataljai, valamint számos köznevelési intézmény csapata az ország minden tájáról, budapesti intézmények mellett, többek között Szolnokról, Gyöngyösről, Hatvanból, Nyíregyházáról vagy Hódmezővásárhelyről.

A fogyatékossággal élők iránti szolidaritásukat kifejezve rajthoz álltak az Egyenlő Bánásmód Hatósága munkatársai, valamint a Pesti Magyar Színház kollégái is. A színházból indult a futamon Juhász Tamás, látássérült zenész, aki a Pesti Magyar Színházban gitáron játszik több musicalban is,  Takács Erika, jelnyelvi tolmács, aki számos színházi előadást akadálymentesített már a siketek és nagyothallóknak és Tóth Cecília, társadalmi felelősségvállalási referens, audionarrátor is.

 

„Hab volt a FODISZ 10. születésnapi tortáján”, hogy 10 neves sportoló is csatlakozott a mezőnyhöz! A FODISZ Esélyegyenlőségi Futamon ott volt Lengyel Zsófia látássérült parasportoló, Boronkay Péter, kétszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok paratriatlonista és Suba Róbert paralimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok kajakozó.

„A szív bajnokai” hívására a gyerekeket kísérte Drávucz Rita, világ- és Európa-bajnok vízilabdázónő, Kisteleki Dóra, válogatott vízilabdázónő, egy egész kajak-kenu különítmény: Szabó Szilvia, örökös bajnok, kajakos, Havasi Levente Gergely kajakos,Csontos Zsolt Márk, magyar bajnok kajakozó, Kulifai Tamás, világbajnok, olimpiai ezüstérmes kajakozó, az atlétika sportág képviseletében pedig: Kiss Dániel, Európa-bajnoki bronzérmes gátfutó.

 

Egy megható pillanatnak is tanúi lehettek a résztvevők: Lukoviczki Réka (RobotGirl), aki 4 évvel ezelőtt egy baleset miatt lett mozgássérült, a verseny előtti héten Bécsben kapta meg a futólábát, mellyel életében először az október 6-i, FODISZ Esélyegyenlőségi Futamon futott!


A FODISZ Esélyegyenlőségi Futam résztvevői a FODISZ sátor előtt gyülekeztek 9.00 órától és a Zumba Centrumnak köszönhetően egy közös zenés, zumbás bemelegítés után sétáltak át közösen a 10.15 órás rajthoz.

A verseny helyszíne idén új volt, nem az 56-osok tere, hanem XI. kerületben a Pázmány Péter sétány volt, de az időjárás mellett, az új helyszín is jelesre vizsgázott.

A futam résztvevői csupa-mosollyal az arcukon és éremmel a nyakukban tértek vissza a FODISZ sátrához, ahol frissítőt, uzsonnát kaptak és a SMILE Palacsinta Kft. felajánlásának köszönhetően meggyes palacsintának is örülhettek.

Elmondhatjuk: a szív, a sport és a hétköznapok bajnokai egy mezőnyben futottak a FODISZ Esélyegyenlőségi Futamon!

Jó volt együtt, igazi élményprogram volt! Jövőre a szervezők ismét várnak minden érdeklődőt, futót, segítőt, támogatót!   


FODISZ - Több, mint sport!


Szöveg: Koós-Lukács Tímea, FODISZ kommunikációs igazgató

Fotó: Popovics Ádám



Galéria