{month}
{day}

Június 2-án ismét MERI Sportnap

M E G H Í V Ó


A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége,

az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a

Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége

2018. június 2-án (szombaton) 10.00 órától

megrendezi a IX. MERI sportnapot.

Köszöntőt mond:

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke,

dr. Cserháti Péter, az OORI főigazgatója,

Urr Anita, az MPB főtitkára.

Kiss Csaba, a MEOSZ, a Korlátok nélkül c. projekt tapasztalati szakértője egy kommunikátor program segítségével szól arésztvevőkhöz, buzdítva a sport szeretetére.

Helyszín:

Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, Főépület

Budapest, XII. kerület, Szanatórium u. 19.

A MERI sportnap a mozgáskorlátozott emberek sportágválasztója, az egyetlen olyan esemény az országban, ahol szinte az összes, mozgássérültek által űzhető sportot ki lehet próbálni egy helyen, egy időben, szakmai segítséggel. A rendezvényen 28 sportág mutatkozik be, melyek közül a legtöbbet ki is lehet próbálni, így többek között a rögbit, kerekesszékes kosárlabdát, vívást, teniszt, asztaliteniszt, íjászatot, lövészetet, bocciát, ülőröplabdát.

2018-ban több új sportág is bemutatkozik; lesz darts, kerekesszékes kézilabda valamint kerekesszékes bodybuilder bemutató.

A rendezvény nóvuma, hogy a MEOSZ bemutatja azokat az infokommunikációs akadálymentesítést segítő eszközöket, melyek a súlyosan mozgássérült emberek számára is megnyitják az utat az önrendelkezés irányába biztosítva azt az önálló, aktív életet, melyet például a sportolás is jelent. A rendezvényen Nádas Pál dedikálja „Árnyékban született csillagok. Paralimpiatörténeti tanulmányok” című kétkötetes művét, Nagy Bendegúz Lóránd pedig, Bendegúz, a kerekesszékes világjáró című könyvét.

A IX. MERI Sportnap házigazdája, Dani Gyöngyi többszörös paralimpiai ezüst- és bronzérmes vívó volt.  A rendezvényen részt vett Krajnyák Zsuzsanna többszörös paralimpiai ezüst-és bronzérmes világbajnok vívó,Hajmási Éva paralimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok vívó, Farkas László paralimpikon teniszező, Gurisatti Gyula sportlövő paralimpikon, Szabó János világ és Európa-bajnok erőemelő, Sztanó György junior világbajnok,Mezei Katalin EB ezüstérmes paralimpikon erőemelő valamint Csonka András paralimpiai ezüstérmes és Pálos Péter paralimpiai bajnok asztaliteniszező.

A rendezvényen Nemcsik Zsolt olimpiai ezüstérmes vívó, a kerekesszékes vívók szövetségi kapitánya barátságos asszót vív Osváth Richárd kerekesszékes paralimpiai ezüstérmes vívóval.

A kerekesszékes kosárlabdások barátságos meccset játszanak a Czene Attila olimpiai bajnok úszó vezette csapat tagjaival.

A rendezvényt a Magyar TáncSport Szakszövetség Parasport Táncválogatott előadása zárja.

A IX. MERI rendezvénynek helyt adó Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet idén ünnepli 100 éves jubileumát. A  jelenlegi Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet helyén és részben annak ma is meglévő épületeiben 100 éve 1918. május 1-jén nyílt meg a József Főherceg Tüdőbeteg Katonák Otthona. Az OORI erre az alkalomra állandó kiállítást hozott létre, melyen bemutatja évszázados történetével kapcsolatos dokumentumokat, tárgyakat, illetve azokat a relikviákat is, amelyek a rehabilitáció csíráit, fejlődését és magyarországi történetét méltón tükrözik. A kiállítás a rendezvény alatt megtekinthető.


A IX. MERI Sportnap támogatói: HELL ENERGY Magyarország Kft, Rex-San, Mikrosat Kft., Budapesti Közlekedési Központ.


RÉSZLETES PROGRAM


A szervezőkről

Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ)

A MEOSZ a mozgássérült emberek hazai érdekképviseleti szervezete, közel százhatvan ezer fős aktív tagságával egyben az egyik legrégebbi és legnagyobb civil szervezet Magyarországon. 1981-ben alakult, tagjai a mozgássérült emberek által létrehozott egyesületek, így a MEOSZ már az egész országban jelen van. Egyesületeinknek minden mozgássérült ember tagja lehet, de a mozgássérült gyermekeket nevelő szülőket is várjuk a közösségünkbe. Pártfogóként a hozzátartozók, szimpatizánsok, ügyünk támogatói is csatlakozhatnak Szövetségünkhöz. A MEOSZ célja a mozgáskorlátozott emberek családjaik érdekvédelme a mozgáskorlátozottságból eredő sajátos érdekek feltárása, megfogalmazása, képviselete és érvényesítése révén. Célunk a környezetben lévő akadályok beazonosítása és lebontása az érintettek teljes körű társadalmi részvétele és befogadása érdekében.

2018-tól egyedülálló infokommunikációs akadálymentesítésbe kezdtünk, melynek révén 600 súlyosan mozgássérült ember számára is elérhetővé válnak azok az infokommunikációs eszközök és alkalmazások, amelyek lehetővé teszik az önrendelkező életvitelük előmozdítását.

A Szövetségnek komoly szerepe volt a mozgássérült emberek országos sportági versenyrendszerének kialakításában, a hazai paralimpiai mozgalom megalapításában, megerősítésében. A MEOSZ-ról bővebben a www.meosz.hu oldalon lehet tájékozódni. Érdemes követni a Facebook oldalunkat is: www.facebook.com/meosz.

Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI)

Intézetünk a szakma progresszív központjaként, csodálatos természeti környezetben valósítja meg a komplex orvosi rehabilitációt. Évente több ezer súlyos beteget, illetve sérültet ápolunk, gondozunk az ország egész területéről. Kilenc fekvőbeteg osztályunkon és a Nappali Kórházban összesen 418 ágyon fekvő, különböző károsodásokat (baleseti agy- illetve gerincvelő sérültek, amputáltak, stroke bénultak, stb.) elszenvedett betegeinkkel specializálódott szakembereink team formában foglalkoznak, melyben szervesen részt vesznek a külön terápiás részlegek is (sport-, hidro-, ergoterápia). A sporttal kapcsolatos rendezvények ideális helyszíne az OORI. Ezt a lehetőséget igénybe is veszik a sportolók. Rendszeresen kerül sor Intézetünk területén edzőtáborokra, barátságos mérkőzésekre, versenyekre. Intézetünk jó terepe az utánpótlás sportnak, hiszen a sportrendezvényeket látó betegeink, az Intézetben edző sportolókkal találkozva maguk is sportolni kezdhetnek. Intézetünk honlapja: www.rehabint.hu

Magyar Paralimpiai Bizottság

Hazánkban 1929-től származtatható a mozgáskorlátozottak sportja. Egészen az 1960-as, 70-es évekig mozgássérültnek lenni Magyarországon egyet jelentett a Persona Non Grata státusszal. Az egyéni próbálkozásokat követően Fejes András és Tauber Zoltán vezetésével a „Mozgásjavító” Általános Iskola és Diákotthon tanárai és diákjai 1970-ben megalakítják a Mozgáskorlátozottak Halassy Olivérről, a lábszáramputált kétszeres olimpiai bajnokról elnevezett Sportegyesületét (HOSC). Az első magyar paralimpiai érmeket szintén ők nyerték; Fejes András az első magyar paralimiai érmet, bronzérmet nyert atlétikában 1972-ben, Tauber Zoltán az első magyar aranyérmes paralimpikon, aki 1976-ban asztaliteniszben, Torontóban diadalmaskodott.

A hazai versenyrendszerű parasportot irányító szervezet, a Magyar Paralimpiai Bizottság 1997-ben alakult és felügyeli a hazai parasport mozgalmat. A rióiparalimpián 22 sportágban nevezhettek a világ parasportolói, 43 magyar sportoló összesen 12 sportágban 1 arany, 8 ezüst- és 9 bronzérmet nyert. A 2018-as téli paralimpiai játékokon 6 sportágban indulhatnak a nemzetek sportolói, 3 magyar sportoló 3 sportágban szerzett eddig kvótát, azaz indulási jogot.

A Magyar Paralimpiai Bizottság 2016-tól köztestületként a nem paralimpiai sportágak bevonásával a teljes hazai fogyatékos sportéletet fogja össze.

További információ: www.hparalimpia.hu /facebook: Magyar Paralimpiai Csapat, Magyar Paralimpiai Bizottság/ instagram: magyarparalimpiaicsapat

Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ)

A FODISZ szervezi és bonyolítja le a felmenő rendszerű Diákolimpiát, valamennyi sérülésspecifikum, így a mozgássérültek számára is. Az elmúlt években eredményesen működött együtt a Mozgásjavító Általános Iskolával és annak Diáksport Egyesületével a Mozgásjavító Kupa szervezésében, valamint a Mikolovits Veronika Evezős Ergométeres Emlékverseny is bekerült a FODISZ versenynaptárába. A FODISZ a hazai para boccia életbe is bekapcsolódott, tevékeny részt vállalt a Magyar Para Boccia Szövetség megalakulásában, valamint az országos bajnokságok szervezésében is. Emellett feltörekvő tehetségeknek lehetőséget biztosít a nemzetközi megjelenésre is, mivel 2015 óta a FODISZ delegálja az egyre nívósabb Tátra Kupára a magyar csapatot. Szabadidősport megmozdulásainkon (SPAR Maraton, Winners' Day stb.) rendszeresen vesznek részt mozgássérült gyermekek és felnőttek, egyre nagyobb létszámban. Idén egy eddig egyedülláló kezdeményezésként Képzőművészeti Kiállítást is szervezett a FODISZ fogyatékkal élő művészek alkotásaiból a 2016-ban elhunyt kiváló szájjalfestő művész, Szabó Szonja emlékére.