{month}
{day}

Magyar fiatal sporttehetségek a 25. Frame Running Kupán

Dániában 2022. július 10-17. között zajlik a 25. Frame Running Kupa, mely a sportág legrangosabb nemzetközi versenye. Nagy öröm számunkra, hogy hazánkat a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) színeiben négy tehetséges fiatal is képviseli. A FODISZ Versenysport Szövetsége atlétika szakág Frame Running csapatának versenyre kiutazó tagjai: Bán Diána Vanda (Pető Sport Egyesület), Chis Gábor Márk (Pető Sport Egyesület), Deák Réka (Kaposvári Atlétika Club) Laklia Benadett (Pető Sport Egyesület)A magyar csapat edzői, kísérői: Domokos Zsolt, Benkő Klára Mónika, Völgyi Rita, Laklia József és Chis Gábor.

 

De mi is az a frame running, azaz futóbicikli?

A futóbicikli igazából, egy tricikli, elől egy, hátul két kerékkel. A mozgássérült sportoló a kerekek között lévő nyergen ül. Az elején lévő kerék kormány segítségével elfordítható, és így lehet irányítani. Pedálok nincsenek, ehelyett a versenyző a talajon futva lábbal löki előre magát a futóbiciklivel. Az egyensúlyozás nem okoz problémát ezzel a szerkezettel.

A sportágat Dániában 1991-ben fejlesztettek ki mozgássérült sportolók számára. Innen jutott el a világ számos országába, mint például Amerikába, Ausztráliába, Hollandiába, Portugáliába, Nagy-Britanniába, Lengyelországba és pár éve Magyarországra is, a Pető Intézetbe, ahol rendszeres edzések zajlanak.

Kifejezetten cerebrális parézissal élők számára rendeznek világversenyeket ebben a sportágban. Kiváló eszköz a térdízület kilazítására, nyújtására. Szinte egyedülálló tulajdonsága a futóbiciklinek a mozgássérültek szívének erősítése, mert a futóbicikli hajtás közben dinamikusan mozognak.

A frame running térdhódítását mi sem jelzi jobban, minthogy az IPC tervezi felvenni a paralimpiai sportágak közé.

 

A FODISZ azzal, hogy Versenysport Szövetsége létrehozta Frame Running Szakágát, bővíteni kívánja a mozgáskorlátozott fiatalok sportolási lehetőségeit és versenyeztetését.

Ennek első mérföldköve a koppenhágai 25. Frame Running Kupán való részvétel, ahol most a magyar csapatért szurkolhatunk.

 

Az első két nap eseményei Dániában:

A magyar csapat számára az első nap izgalmasan telt. A biciklik összeszerelése után a Dánok által irányított edzéseken vettek részt versenyzőink délelőtt és délután is. A Team megbeszélés és étkezés után, közösségi program részesei is lehettek a sportolók.

A második nap igazán sűrűre sikeredett, Bernadett egészségügyi gondok miatt sajnos nem tudott edzeni, a csapattagok „helyette is dolgoztak”. Megtörtént a triciklik bevizsgálása, kategorizálás. A csapattagok izgatottan várják a folytatást!

 

Július 13. és 14. eseményei: 

A magyar versenyzők csütörtök délelőttje tegnap ismét edzésekkel telt és előtte egy defektes szerelői élménnyel, melyet sikeresen megoldottak. Délután a megnyitóünnepség volt záróakkord és egy nagyon megtisztelő, pénteki nagyköveti látogatás egyeztetése. A csapat megkapta a versenyek új időpontjait. Ma - július 14-én - délelőtt és délután is szurkolhatunk a sportolóinkért, mint ahogy pénteken is, de a szombat délelőtt is még a versenyzésé lesz.


FANTASZTIKUS GYŐZELEMEK AZ ELSŐ VERSENYNAPON!
25. Frame Running Kupa, Dánia
Július 14-én lezajlottak az első versenyek. Hatalmas öröm, hogy 100 méteren minden magyar versenyző bejutott a döntőbe! Óriási büszkeség, hogy Bán Diána Vanda 800 méteren U16-korosztályban aranyérmes lett! Kategóriájukban 800 méteren Bán Diána harmadik, Chis Gábor Márk második, Deák Réka pedig első lett!
Délután egy hatalmas vihar kettétörte a versenynapot és a 100 méteres döntőket elhalasztották.
Izgatottan várjuk a folytatást!

A második versenynap is sok vidám pillanatot okozott a magyar csapatnak, délelőtt a versenyzőket meglátogatta a dán nagykövet, éppen egy éremátadás idejében. Sikerek erre a napra is jutottak.
Bán Diána Vanda és Deák Réka aranyérmes, Laklia Benadett ezüstérmes, Chis Gábor Márk pedig bronzérmes lett versenyszámukban.

GRATULÁLUNK A NAGYSZERŰ EREDMÉNYEKHEZ!

Szurkoljunk együtt a magyar csapatért!

Galéria