{month}
{day}

LÉLEKMOZGATÓ program önkormányzatoknakLÉLEKMOZGATÓ PROGRAM ÖNKORMÁNYZATOKNAK


Tisztelt Polgármester Asszony, Tisztelt Polgármester Úr!


A Magyar Országgyűlés döntése alapján 2018. február 22-én ünnepelhettük először a Magyar Parasport Napját.

A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége szervezésében, az elmúlt években szakmai programok és protokolláris események mellett az ország összes köznevelési intézményét (óvodáját, iskoláját) megszólítottuk LÉLEKMOZGATÓ névre keresztelt programunkkal, arra kérve az intézményvezetőket, pedagógusokat, hogy február 22-én érzékenyítő, interaktív osztályfőnöki órát, rendhagyó testnevelés órát, játékos sportfoglalkozást tartva emlékezzenek meg a magyar parasportolókról, a magyar parasportról. A megvalósítást különböző szakmai anyagokkal, segédletekkel támogattuk.

Tavaly már több, mint 500 intézmény csatlakozott a felhívásunkhoz. A hozzánk eljuttatott visszajelzések mind arról tanúskodtak, hogy nagyszerű dolgot hoztunk létre az intézményvezetőkkel, pedagógusokkal, diákokkal közösen.  A LÉLEK VALÓBAN MEGMOZDULT, így a szándék, az akarat, az elszántság, a céltudatosság és az érzelmek feltörtek, a testet mozgásra, cselekvésre késztették. A program bebizonyította, ahhoz, hogy a lélek mozduljon, megismerés, tapasztalás, megértés, befogadás, azonosulás szükséges.

A Lélekmozgató program a köznevelési intézményekben sikeresen működik és bízunk benne, hogy évről évre csak nőni fog a bekapcsolódó óvodák, iskolák száma.

Mivel idén a Magyar Parasport Napja szombatra esik, egyértelműen adódik a lehetőség, hogy a gyerekeken, fiatalokon túl nyissunk a nagyobb nyilvánosság, a felnőtt lakosság felé is, így idén nem csak a köznevelési intézményeket hívjuk együttműködésre, hanem az ország összes településének, városvezetésének szól felhívásunk, arra kérve Önöket, hogy emlékezzenek meg kerületi, települési szinten is a Magyar Parasport Napjáról, hogy minél szélesebb körhöz eljusson fő üzenetünk: „Fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, vesztesnek lenni.”

Együttműködésre biztatjuk a köznevelési intézményeket és az önkormányzatokat, ahol csak lehetséges, dolgozzanak össze és valósítsanak meg közösen Lélekmozgató programot, minél szélesebb rétegeket elérve. A továbbiakban pedig javaslatokkal, ötletekkel is segítjük a megvalósítást. 


LETÖLTHETŐ FELHÍVÁS ÖNKORMÁNYZATOKNAK


FELHÍVÁS ÖNKORMÁNYZATOKNAK

 

 

A Magyar Paralimpia Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége arra kéri az  önkormányzatokat csatlakozzanak a Lélekmozgató névre elkeresztelt programunkhoz!

 

Milyen módon csatlakozhat az Önök önkormányzata LÉLEKMOZGATÓ programunkhoz?

 

Természetesen teljesen szabadon választott, bármilyen programmal, mely a Magyar Parasport Napjához, illetve a fogyatékosok világához kapcsolódik, de az alábbiakban javaslatokat is teszünk Önöknek.

 

A Lélekmozgató programhoz csatlakozó önkormányzatok a www.fodisz.hu honlapon tudják magukat regisztrálni a megvalósítandó program rövid leírásával 2020. február 22-ig.  


REGISZTRÁCIÓ ÖNKORMÁNYZATOKNAKA program lebonyolítása után, a regisztrált önkormányzatok beküldött programbeszámolóikkal elnyerhetik a LEGAKTÍVABB MPN2020 TELEPÜLÉS címet!

A helyi média által készített videó-anyagokkal pedig a szerkesztőségek tudnak pályázni videópályázatunkon, a nyertes anyag stábját 50.000 Ft értékű DECATHLON ajándékkártyával díjazzuk.

LÉLEKMOZGATÓ VIDEÓPÁLYÁZAT SZERKESZTŐSÉGEKNEKA csatlakozó önkormányzatok programját folyamatosan közzétesszük a FODISZ által létrehozott Lélekmozgató Facebook oldalon: https://www.facebook.com/lelekmozgato/ Kérjük, Önök is „lájkolják” oldalunkat.

 

A Magyar Parasport Napján arra biztatjuk az önkormányzatokat, hogy programmegvalósítás kapcsán működjenek együtt a helyi sportszervezetekkel, fogyatékosügyi és civil szervezetekkel, a köznevelési intézményekkel, hogy a magyar parasport, a magyar parasportolók ügye, valóban közös üggyé válhasson.

 

Ötletek, javaslatok a Magyar Parasport Napjához ÖNKORMÁNYZATOKNAK

 

1. Lélekmozgató sportprogramok.

Javasoljuk az alábbi parasportágak kipróbálásának megszervezését:

-  boccia

-  csörgőlabda

-  floorball

-  kerekesszékes kosárlabda

-  padlóhoki

-  parafekvenyomás

-  ülőröplabda

-  vakfoci

-  vakfutás segítővel.

 

Természetesen nem mind a kilenc sportágat kell bevonni a programba, a helyszínen gördülékenyen megoldható, legszimpatikusabb sportág(ak)at lehet kiválasztani, de a fenti sportágaktól teljesen eltérő mozgásformákat, sportágakat is be lehet kapcsolni a programba. 


A fenti sportágakról játék és eszközleírás tölthető le, mely segíti a játékos sportfeladatok megvalósítását.


MPN2020 LÉLEKMOZGATÓ SPORTÁGI LEÍRÁSOK - SEGÉDLET
Inkluzív sportágak

Két igazán érdekes, inkluzív sportágat is beemeltünk a programba, ezek a: baskin és a tchoukball, mely sportágakról szintén készítettünk letölthető szakmai segédanyagot a programot megszervezők számára.


BASKIN - INKLUZÍV SPORTÁGI SEGÉDLET


TCHOUKBALL - INKLUZÍV SPORTÁGI SEGÉDLET


2. Lélekmozgató érzékenyítő beszélgetés filmvetítéssel

A Lélekmozgató érzékenyítő beszélgetésekhez segítségül kínáljuk az alábbi filmeket:


- „A csodafedezet - Vitéz Halassy Olivér” című dokumentumfilm a kétszeres olimpiai bajnok, amputált lábú úszó és vízilabdázó életét mutatja be. A film most azért is különösen aktuális, hiszen a Magyar Parasport Napjának dátumválasztása nem véletlen, 1970. február 22-én alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja (HOSC) a Mozgásjavító Intézmény falai között, a HOSC idén ünnepli 50. születésnapját.


A FILM IDE KATTINTVA TÖLTHETŐ LE


- „A lehetetlen határán – magyar parasportolók” című dokumentumfilm 5 sikeres parasportoló életén keresztül mutatja be a hazai parasport fejlődésének történetét, valamint azt, hogy mit jelent az élsport a fogyatékkal élők számára.


A FILM IDE KATTINTVA TÖLTHETŐ LE


- A „LECSÓ” című (12 perces) kisfilm egy kerekesszékbe kényszerülő fiatal sportolóról szóló történet, amely a fogyatékkal élők mindennapi nehézségeit mutatja be. A téma iránt érzékenyítő kisfilm 12 elismerést kapott különböző nemzetközi fesztiválokon.

A FILM IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL


- A Lélekmozgató érzékenyítő beszélgetéseket további - a parasporthoz, a fogyatékkal élők világához kapcsolódó - ajánlott filmek, videók linkjeivel is segítjük. 


AJÁNLOTT VIDEÓK LINKJEI PARASPORTOLÓKRÓL 3. Közönségtalálkozó - fogyatékkal élő sportolók meghívása, közös beszélgetés.

 

4. Érzékenyítő programok megszervezése helyi civil szervezetek, fogyatékosügyi szervezetek bevonásával.

 

5. Integrált séta megtartása, bevonva a helyi sportszervezeteket, civil, illetve fogyatékosügyi szervezeteket, köznevelési intézményeket.

 

6. Integrált futóverseny megtartása bevonva a helyi sportszervezeteket, civil, illetve fogyatékosügyi szervezeteket, köznevelési intézményeket.

 

7. Játékos, érzékenyítő sorverseny megszervezése a helyi sportszervezetek, fogyatékosügyi szervezetek, köznevelési intézmények bevonásával.

 

8. Frekventált, lakosság által látogatott központi helyszínre elvinni a témát szombaton valamilyen formában (akár az érzékenyítés, akár a sport felől megközelítve).

 

9. Rajz vagy plakátrajzoló verseny meghirdetése a témában a kerületben, településen.


10. „Büszkeségeink” – helyi, kerületi/városi/megyei parasportolókról vagy parasportról tablókiállítás.

 


Az elmúlt években sokat dolgoztunk a fogyatékkal élő emberek hazai társadalmi elfogadásának erősítéséért. Az eddigi közös programjaink, a parasportolók sikereinek bemutatása is segítették az integrációt, de van még mit tennünk! Bízunk benne, hogy Ön is partnerünk lesz ebben a nemes feladatban!


Bármilyen további kérdésben a koordinator@fodisz.hu e-mail címen állunk szíves rendelkezésükre.


Letölthető MPN2020 Lélekmozgató logók (több formátumban) az alábbi linkre kattintva érhetők el. 

MPN2020 Lélekmozgató logóREGISZTRÁCIÓS OLDAL ÖNKORMÁNYZATOK RÉSZÉRE IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL