{month}
{day}

LÉLEKMOZGATÓ program óvodáknak, iskoláknak
LÉLEKMOZGATÓ ÓVODAI, ISKOLAI PROGRAM 


Tisztelt Intézményvezető Asszony, Tisztelt Intézményvezető Úr!

 

A Magyar Országgyűlés döntése alapján 2018 óta, idén harmadik alkalommal ünnepelhetjük meg a Magyar Parasport Napját február 22-én. A parasportok és a parasportolók megünneplésére készülve ismét együttműködésre, megemlékezésre hívjuk az ország összes köznevelési intézményét LÉLEKMOZGATÓ programunkkal.

Tavaly már több, mint 500 intézmény csatlakozott a felhívásunkhoz és rendezett február 22-én érzékenyítő, interaktív osztályfőnöki órát, rendhagyó testnevelés órát vagy játékos sportfoglalkozást.

A hozzánk eljuttatott visszajelzések, levelek, beszámolók, fotók, videók mind arról tanúskodtak, hogy nagyszerű dolgot hoztunk létre Önökkel, intézményvezetőkkel, pedagógusokkal, diákokkal közösen.  A LÉLEK VALÓBAN MEGMOZDULT, így a szándék, az akarat, az elszántság, a céltudatosság és az érzelmek feltörtek, a testet mozgásra, cselekvésre késztették. A program bebizonyította, ahhoz, hogy a lélek mozduljon, megismerés, tapasztalás, megértés, befogadás, azonosulás szükséges. Köszönet érte minden együttműködő partnernek, pedagógusnak!


Mivel idén a Magyar Parasport Napja szombatra esik, így a köznevelési intézményeknek február 21-én, pénteken  (illetve szabadon választhatóan előző tanítási napokon is) vagy február 22-én, szombaton van lehetőségük (akár családi napként – bevonva a szülőket) megtartani Lélekmozgató programjukat! A szombati napra is tekintettel, idén újdonság, hogy nem csak a köznevelési intézményeket szólítjuk meg, hanem az ország összes településének, városvezetésének elküldjük felhívásunkat: emlékezzenek meg kerületi, települési szinten is a Magyar Parasport Napjáról, hogy ne csak a gyermekekhez, fiatalokhoz, hanem a szülőkhöz, a felnőtt lakossághoz is eljusson fő üzenetünk: „Fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, vesztesnek lenni.” Így idén együttműködésre biztatjuk a köznevelési intézményeket és az önkormányzatokat, ahol csak lehetséges, dolgozzanak össze és valósítsanak meg közösen Lélekmozgató programot, minél szélesebb rétegeket elérve.


A Magyar Paralimpia Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége nevében arra kérjük az ország összes köznevelési intézményét: csatlakozzon a Lélekmozgató névre elkeresztelt programunkhoz!

Az alábbiakban rengeteg információval, útmutatással segítjük a megvalósítást, ha további kérdése lenne, kérjük a koordinator@fodisz.hu e-mail címre küldje el levelét!


LETÖLTHETŐ FELHÍVÁS KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKNEK


Milyen módon csatlakozhat az Önök intézménye LÉLEKMOZGATÓ programunkhoz?

Természetesen teljesen szabadon választott, bármilyen programmal, mely a Magyar Parasport Napjához, illetve a fogyatékosok világához kapcsolódik, de az alábbiakban javaslatokat is teszünk Önöknek.

A Lélekmozgató programhoz csatlakozó köznevelési intézmények a www.fodisz.hu honlapon tudják magukat REGISZTRÁLNI a megvalósítandó program rövid leírásával 2020. február 22-ig.

REGISZTRÁCIÓS LINK KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKNEK


FONTOS!
A regisztrált intézmények között DECATHLON ajándékkártyákat sorsolunk ki, valamint a regisztrált intézmények tudnak részt venni a lezajlott eseményt követően pályázatainkon eseménybeszámolóikkal és - ÚJDONSÁG! videópályázataikkal, melyek közül a legkreatívabbakat, legkiemelkedőbbeket további 50.000 Ft, illetve 100.000 Ft értékű DECATHLON ajándékkártyákkal díjazunk, összesen 2.000.000 Ft összértékben. (2020. február 22-ét követően minden regisztrált intézmény a regisztrációs e-mail címére elküldve, kap egy egyéni linket, ahol pályázati anyagát feltöltheti.)

A PÁLYÁZATOKKAL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK ITT TÖLTHETŐK LE

A csatlakozó óvodák, iskolák programját folyamatosan közzétesszük a FODISZ által létrehozott Lélekmozgató Facebook oldalon: https://www.facebook.com/lelekmozgato/

A Facebook oldalon további ötletekkel, adatokkal, inspirációkkal, javaslatokkal segítjük a köznevelési intézmények munkáját, kérjük Önök is „lájkolják” oldalunkat.

Ötletek, javaslatok a Magyar Parasport Napjához ISKOLÁKNAK:


1. Lélekmozgató testnevelés óra keretében (szabadon választott, hogy milyen időtartamban, milyen létszámot bevonva) a diákok próbálják ki az alábbi parasportágakat:

-  boccia

-  csörgőlabda

-  floorball

-  kerekesszékes kosárlabda

-  padlóhoki

-  parafekvenyomás

-  ülőröplabda

-  vakfoci

-  vakfutás segítővel.


A fenti sportágakról az alábbi linken játék és eszközleírás tölthető le, mely segíti a játékos sportfeladatok megvalósítását.


MPN2020 LÉLEKMOZGATÓ SPORTÁGI LEÍRÁSOK - SEGÉDLET


Természetesen nem mind a kilenc sportágat kell bevonni a programba, a helyszínen gördülékenyen megoldható, a testnevelő, illetve a pedagógus kollégák számára legszimpatikusabb sportág(ak)at lehet kiválasztani, de a fenti sportágaktól teljesen eltérő mozgásformákat, sportágakat is be lehet kapcsolni a tematikus foglalkozásba!

ÚJDONSÁG, hogy két igazán érdekes, inkluzív sportágat is beemeltünk a programba, ezek a: baskin és a tchoukball, mely sportágakról szintén készítettünk letölthető szakmai segédanyagot a pedagógusok számára.


BASKIN - INKLUZÍV SPORTÁGI SEGÉDLET


TCHOUKBALL - INKLUZÍV SPORTÁGI SEGÉDLET2. Lélekmozgató osztályfőnöki óra


Szabadon választott, hogy milyen időtartamban, milyen keretek között és milyen létszámot bevonva tartják meg az intézmények a Lélekmozgató osztályfőnöki órát.  Az alábbi linken egy javasolt óravázlatot tudnak letölteni a pedagógusok. 


LÉLEKMOZGATÓ OSZTÁLYFŐNÖKI ÓRA SEGÉDLET, ÓRAVÁZLAT


A Lélekmozgató osztályfőnöki óra megtartásához segítségül kínáljuk az iskoláknak az eddigi eseményeken elérhetővé tett két dokumentumfilm 35 percesre megvágott anyagát, valamint egy új kisfilmet és további videós anyagokat. 


- „A csodafedezet - Vitéz Halassy Olivér” című dokumentumfilm a kétszeres olimpiai bajnok, amputált lábú úszó és vízilabdázó életét mutatja be. A film most azért is különösen aktuális, hiszen a Magyar Parasport Napjának dátumválasztása nem véletlen, 1970. február 22-én alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja (HOSC) a Mozgásjavító Intézmény falai között, a HOSC idén ünnepli 50. születésnapját.


A FILM IDE KATTINTVA TÖLTHETŐ LE


- „A lehetetlen határánmagyar parasportolók” című dokumentumfilm 5 sikeres parasportoló életén keresztül mutatja be a hazai parasport fejlődésének történetét, valamint azt, hogy mit jelent az élsport a fogyatékkal élők számára.


A FILM IDE KATTINTVA TÖLTHETŐ LE


- A „LECSÓ” című (12 perces) kisfilm egy kerekesszékbe kényszerülő fiatal sportolóról szóló történet, amely a fogyatékkal élők mindennapi nehézségeit mutatja be. A téma iránt érzékenyítő kisfilm 12 elismerést kapott különböző nemzetközi fesztiválokon.

A FILM IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL


- A Lélekmozgató osztályfőnöki órákat további - a parasporthoz, a fogyatékkal élők világához kapcsolódó - ajánlott filmek, videók linkjeivel is segítjük. 


AJÁNLOTT VIDEÓK LINKJEI PARASPORTOLÓKRÓL 3. Közönségtalálkozó - fogyatékkal élő sportolók meghívása az iskolába.

4. Bármilyen fogyatékosokkal foglalkozó sportszervezet meghívása az iskolába.

5. Érzékenyítő program megtartása az iskolában.

6. Játékos, érzékenyítő sorverseny megtartása az iskolában.

7. Rajzverseny az iskolában.

8. Plakátrajzoló verseny az iskolában.

9. Esszépályázat az iskolában a fogyatékosságról.

10.  „Büszkeségeink” – helyi, kerületi/városi/megyei parasportolókról vagy parasportról tablókiállítás


11.  Integrált séta megtartása akár több iskola kooperációjában.


12.  Integrált futóverseny megtartása akár több iskola kooperációjában.


+ A kisiskolás korosztálynak sok szeretettel ajánljuk Bartos Erika érzékenyítő meséit és rajzait a Lélekmozgató foglalkozásokhoz!

(Részletek lentebb.)Ötletek, javaslatok a Magyar Parasport Napjához ÓVODÁKNAK:


Az óvodáknak az előző években megvalósult Lélekmozgató programok elemeiből összeállítottunk egy segédletet, mely letölthető (pdf.) formában az alábbiakban.


LÉLEKMOZGATÓ ÓVODAI SEGÉDLET


Természetesen itt is igaz, hogy az óvodapedagógusok ötletei alapján teljesen szabadon kialakítható a Magyar Parasport Napja programmenete.

A programhoz javasolt mesekönyv: Bartos Erika: Őrangyal. A könyv meséi a speciális igényű gyerekek mindennapjairól szólnak, az ő útjukon keresztül pedig az elfogadásról, az együttélésről.

A 4 mesét tartalmazó Őrangyal mesekönyv, Örömtánc című meséjét - Bartos Erika hozzájárulásával -, ingyenesen hozzáférhetővé tesszük a www.fodisz.hu oldalon.


BARTOS ERIKA: ÖRÖMTÁNC C. MESÉJE (A LETÖLTÉSI LEHETŐSÉG HATÁRIDEJE LEJÁRT!)


Bartos Erika az Őrangyal kötet meséit illusztráló 5 színezhető rajzát is elérhetővé tesszük a programban résztvevő óvodák számára. A színezők kiválóan használhatók az érzékenyítő foglalkozáson akár mesehallgatás közben. 


1. SZÍNEZHETŐ RAJZ - Bartos Erika: Örömtánc c. mese illusztráció (A LETÖLTÉSI LEHETŐSÉG HATÁRIDEJE LEJÁRT!)

2. SZÍNEZHETŐ RAJZ - Bartos Erika: Őrangyal c. mese illusztráció (A LETÖLTÉSI LEHETŐSÉG HATÁRIDEJE LEJÁRT!)

3. SZÍNEZHETŐ RAJZ - Bartos Erika: Őrangyal c. mese illusztráció (A LETÖLTÉSI LEHETŐSÉG HATÁRIDEJE LEJÁRT!)

4. SZÍNEZHETŐ RAJZ - Bartos Erika: Holnap c. mese illusztráció (A LETÖLTÉSI LEHETŐSÉG HATÁRIDEJE LEJÁRT!)

5. SZÍNEZHETŐ RAJZ - Bartos Erika: Testvér c. mese illusztráció (A LETÖLTÉSI LEHETŐSÉG HATÁRIDEJE LEJÁRT!)ÚJDONSÁG, hogy Bartos Erika nagylelkű felajánlásának köszönhetően újabb 2 mesét, a Holdbogár és Holdhinta című meséket is ingyenesen letölthetik a Lélekmozgató programba beregisztrált intézmények. Mindkét történet a Bogyó és Babóca sorozatból való, a Holdhinta teljesen új, sehol sem jelent még meg, egy előkészületben levő új könyvben szerepel majd.


BARTOS ERIKA: HOLDBOGÁR C. MESÉJE (A LETÖLTÉSI LEHETŐSÉG HATÁRIDEJE LEJÁRT!)


BARTOS ERIKA: HOLDHINTA C. MESÉJE (A LETÖLTÉSI LEHETŐSÉG HATÁRIDEJE LEJÁRT!)


A meséket és az 5 színezhető rajzot 2020. február 21-ig lehet letölteni.Bármilyen további kérdésben a koordinator@fodisz.hu e-mail címen állunk szíves rendelkezésükre.


Az elmúlt években sokat dolgoztunk a fogyatékkal élő emberek hazai társadalmi elfogadásának erősítéséért. Az eddigi közös programjaink, a parasportolók sikereinek bemutatása is segítették az integrációt, de van még mit tennünk! Bízunk benne, hogy Ön is partnerünk lesz ebben a nemes feladatban!


Letölthető MPN2020 Lélekmozgató logók (több formátumban) az alábbi linkre kattintva érhetők el. 

MPN2020 Lélekmozgató logó
KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEK REGISZTRÁCIÓJA IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!