{month}
{day}

FODISZ-os sportolók nemzetközi versenyporondokon

A Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) színeiben tehetséges fogyatékossággal élő sportolóink számos nemzetközi versenyen mérettették és méretik meg magukat a nyáron. Csak sorjáznak a sportversenyek: Európai Ifjúsági Parajátékok (European Para Youth Games) Finnországban, Látássérültek IX. Sakk Csapatvilágbajnoksága Macedóniában, Frame Running Kupa Dániában, Látássérültek Ifjúsági és Női Sakkvilágbajnoksága Franciaországban.

Európai Ifjúsági Parajátékok (European Para Youth Games)

2022. június 27. – július 4. között a legjobb ifjúsági európai parasportolók Pajulahtiba, Finnországba gyűltek össze, hogy megküzdjenek az EPYG bajnoki címekért! Nagy büszkeség, hogy a FODISZ által delegált Pente Kevin 2 versenyszámban is érmet szerzett. Távolugrásban T20 kategóriában 1. helyezést ért el, valamint 400 m futásban T20 kategóriában is elsőként ért célba, a T38 kategóriával összesített eredményben 2. helyezettként állhatott dobogóra.
Kis Ramón, aki súlylökőként indult az F20-as kategóriában, az Európai Ifjúsági Parajátékokon, megnyerte saját korosztályának versenyét, így az éremátadó ünnepségen neki zengett a magyar Himnusz.
Az asztaliteniszezőink – Kolompár Adrián és Szabó Krisztián - is tisztességgel helytálltak, de ők sajnos nem tudtak érmet szerezni a versenyen. Grünfelder Bence viszont 100 m pillangóban harmadik helyezettként állhatott dobogóra.
A Magyar Paralimpiai Bizottság által delegált, Payer Kata 200 m vegyesen ötödikként végzett, Molnár Liliána pedig 100 m gyorson hetedik helyezettként zárta a versenyt.
Boccia sportágban, Gigácz Gergő kitartó játékának köszönhetően ezüstéremmel koronázta a versenyt.
Az elmúlt időszak kitartó munkája megcáfolhatatlanul megmutatkozott.
Így a magyar csapat 2 bronz, 2 ezüst és 2 arany éremmel térhet haza az Európai Ifjúsági ParaJátékokról.
 

Látássérültek IX. Sakk Csapatvilágbajnoksága
Június 27. és július 8. rendezték meg Észak-Macedóniában, Ohridban a Látássérültek IX. Sakk Csapatvilágbajnokságát, ahol a 6 fős magyar sakkválogatott az ötödik helyen végezve, minden idők legjobb eredményét érte el.
Öt évvel ezelőtt éppen Ochridban, a Látássérültek Sakkolimpiáján a 18. helyen végzett a magyar csapat. Néhány nemzetközi szereplést beiktatva, 2021. évi Világbajnokságon a 9. helyezést érte el válogatottunk. Ma elmondhatjuk, hogy látássérültek sakkvilágában ott vagyunk a legjobbak között, a ranglista szerint az 5. helyen!
A Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) és a Magyar Sakkszövetség delegálásában kiutazott magyar látássérült sakkválogatott hat játékosa (táblasorrendben): Zámbó Zoltán István, FIDE mester, Györkös Lajos, nemzetközi mester, Kovács Apolló, mesterjelölt, Szilágyi Sámuel, Voján István, valamint a csapat legifjabb tagja, a 14 éves, Vilics Hanna volt.
A nagyszerű csapatteljesítmény mellett, a táblák szerinti egyéni eredmények is kiválóak lettek. Kovács Apolló a 3. táblán 5 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség eredményekkel a 4. legjobb játékosa a világbajnokságnak. A 4. táblán Voján István 3 győzelemmel 1 verseséggel jelzett eredménye is kiemelkedő. A csapat újonca, a 14 éves Vilics Hanna veretlenül, 1 győzelemmel és 2 döntetlennel járult hozzá a sikerhez. A világbajnokságon való részvétel biztosan segítette Hanna felkészülését is, hiszen rá még komoly feladat vár a jövő hét elején kezdődő franciaországi Ifjúsági és Női Világbajnokságon.
Természetesen a többi versenyzőnk is mindent megtett azért, hogy ez a kitűnő eredmény megszülethessen!
Büszkén mondhatjuk, hogy a magyarok ott vannak a látássérültek sakkvilágának élvonalában.


25. Frame Running Kupa

A július 10-17. között, Dániában zajló 25. Frame Running Kupa a sportág legrangosabb nemzetközi versenye. Nagy öröm számunkra, hogy hazánkat a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) színeiben négy tehetséges fiatal is képviseli. A FODISZ Versenysport Szövetsége atlétika szakág Frame Running csapatának versenyre kiutazó tagjai: Bán Diána Vanda (Pető Sport Egyesület), Chis Gábor Márk (Pető Sport Egyesület), Deák Réka (Kaposvári Atlétika Club) Laklia Benadett (Pető Sport Egyesület)

A magyar csapat edzői, kísérői: Domokos Zsolt, Benkő Klára Mónika, Völgyi Rita, Laklia József és Chis Gábor.

 

De mi is az a frame running, azaz futóbicikli?

A futóbicikli igazából, egy tricikli, elől egy, hátul két kerékkel. A mozgássérült sportoló a kerekek között lévő nyergen ül. Az elején lévő kerék kormány segítségével elfordítható, és így lehet irányítani. Pedálok nincsenek, ehelyett a versenyző a talajon futva lábbal löki előre magát a futóbiciklivel. Az egyensúlyozás nem okoz problémát ezzel a szerkezettel.

A sportágat Dániában 1991-ben fejlesztettek ki mozgássérült sportolók számára. Innen jutott el a világ számos országába, mint például Amerikába, Ausztráliába, Hollandiába, Portugáliába, Nagy-Britanniába, Lengyelországba és pár éve Magyarországra is, a Pető Intézetbe, ahol rendszeres edzések zajlanak.

Kifejezetten cerebrális parézissal élők számára rendeznek világversenyeket ebben a sportágban. Kiváló eszköz a térdízület kilazítására, nyújtására. Szinte egyedülálló tulajdonsága a futóbiciklinek a mozgássérültek szívének erősítése, mert a futóbicikli hajtás közben dinamikusan mozognak.

A frame running térdhódítását mi sem jelzi jobban, minthogy az IPC tervezi felvenni a paralimpiai sportágak közé.

 

A FODISZ azzal, hogy Versenysport Szövetsége létrehozta Frame Running Szakágát, bővíteni kívánja a mozgáskorlátozott fiatalok sportolási lehetőségeit és versenyeztetését.

Ennek első mérföldköve a koppenhágai 25. Frame Running Kupán való részvétel, ahol most a magyar csapatért szurkolhatunk.

 

Látássérültek Ifjúsági és Női Sakkvilágbajnoksága

Franciaországban, a július 10 és 17. közötti, Látássérültek Ifjúsági és Női Sakkvilágbajnokságán Magyarországot Vilics Hanna képviseli a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége, valamint a Magyar Sakkszövetség delegálásában. A Castelnaudary városában zajló versenyen Hanna az első három mérkőzése után még veretlen. A mezőny legfiatalabb résztvevőjeként ő a hatodik legerősebb játékos.

Az első fordulóban az indonéz ellenfél ellen a sötét szint kapta. A skandináv védelem egyik rendkívül kockázatos változatát választotta a világossal játszó indonéz hölgy. Hanna türelmesen hárította a fenyegetéseket és az ellenfél gyalog gyengeségeit a bástya végjátékban kihasználva győzelemmel kezdett. A második játéknapon két forduló várt a játékosokra. A feszített menetrend miatt sem készülni sem pihenni nem marad sok idő. A belga ellenfél váratlan védelmet választott, de pár lépés után érződött, hogy nem találta a figurák helyét, és Hanna hamar előnybe került. Az ellenfél elkeseredett támadását higgadtan hárítva a második győzelem is megszületett. A harmadik fordulóban a mezőny harmadik legerősebb fiatal lengyel játékosa következett sötéttel. Ismét a skandináv védelem került terítékre. Az agresszívan támadó lengyel játékosnak nem sikerült áttörnie Hanna védelmét és egy háromesélyes bonyolult állás alakult ki. Közel négy órás küzdelem után az időzavarban kitört a béke és a játszma döntetlennel zárult. Hanna következő ellenfele az ötös kiemelt másik fiatal lengyel játékos lesz.  Izgalommal várjuk a folytatást! 


FODISZ – Több, mint sport! 


A versenyekkel kapcsolatban nyilatkozó személy:

Toponári Gábor, FODISZ ügyvezető elnök, tel.: +36-70/370-4732, e-mail: ugyvezetoelnok@fodisz.hu

Galéria