{month}
{day}

FODISZ-os sportolók az Európai Ifjúsági Parajátékokon


Európai Ifjúsági Parajátékok / European Para Youth Games

2022. június 27. – július 4. 

 

 

 

2022 júniusában a legjobb ifjúsági európai parasportolók Pajulahtiba, Finnországba gyűlnek össze, hogy megküzdjenek az EPYG bajnoki címekért!

 

Az Európai Ifjúsági Parajátékok a fogyatékkal élő sportolók számára szervezett nemzetközi, több sportágat felölelő verseny, amely a legmagasabb szintű sportolói kiválóságot, a paralimpiai értékeket és a sokszínűséget tükrözi. Az ifjúsági regionális program célja, hogy izgalmas és inspiráló eseményeket biztosítson, valamint, hogy segítse a paralimpiai mozgalom fejlődését és a fiatalabb sportolókat a paralimpiai sportolásra ösztönözze, hogy versenyszerű kiválóságot érjenek el, miközben a nézők szórakoztatásával is szórakoztatják őket.

A játékokra sokan úgy tekintenek, mint az egyik első lépésre az új sportolók számára a profi sportolói karrier felé vezető úton, és nem meglepő, hogy az EYPG-ben részt vevő sportolók jelentős része más nemzetközi eseményeken képviseli hazáját.

A viszonylag új parasportolók és a paralimpiai mozgalom már befutott, feltörekvő csillagainak ez a kombinációja teszi az EYPG-ket izgalmas versenynek a versenyzők és a nézők számára egyaránt.

Az EPYG 2022 sportágai: az atlétika, az úszás, a boccia, az asztalitenisz, a goalball, a kerekesszékes kosárlabda, a judo, az ülő röplabda és a showdown. Az ülő röplabda új sportág a 2019-es EPYG-hez képest.


VERSENYTÖRTÉNET

 

Az EPYG első és második eseményének 2011-ben és 2012-ben a csehországi Brno adott otthont. A versenyt 2015-ben a horvátországi Varazdinban rendezték meg, ahol 22 ország 223 sportolója vett részt az eseményen négy sportágban. 2017-ben az olaszországi Liguria adott otthont neki, ahol 26 ország több mint 500 sportolója vett részt nyolc sportágban. 2019-ben a finnországi Pajulahti adott otthont a versenynek, és most a játékok visszatérnek Finnországba, mivel ismét a finnországi Pajulahti-ban kerül megrendezésre 2022. június 27. és július 4. között (*a Covid-19 miatt 2021-ről elhalasztva). Ezúttal 9 sportágban versenyeznek a sportolók.

 

A várakozások szerint 2022-ben az összes résztvevő száma 800 fölé emelkedik, a résztvevő országok száma több mint 25 lesz, és több mint 500 sportoló verseng majd egymással. A 2019-es - szintén Pajulahtiban rendezett - EPYG-n 600 résztvevő volt, ebből 350 sportoló. 

A MAGYAR RÉSZTVEVŐK

 

A Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) delegálásában Magyarországot az alábbi sportolók képviselik a 2022. évi Európai Ifjúsági Parajátékokon:


Kis Ramón, atlétika

Pente Kevin, atlétika

 

Kolompár Adrián, asztalitenisz

Szabó Krisztián, asztalitenisz


Grünfelder Bence, úszás


  PENTE KEVIN BEMUTATKOZÓ OLDALA           KOLOMPÁR ADRIÁN BEMUTATKOZÓ OLDALA


 


   KIS RAMÓN BEMUTATKOZÓ OLDALA  SZABÓ KRISZTIÁN BEMUTATKOZÓ OLDALA

  


GRÜNFELDER BENCE BEMUTATKOZÓ OLDALA


A SZERVEZETRŐL


A Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége 2008. március 8-án jött létre. Célja: a köznevelési és a középfokú intézményekben tanuló, fogyatékkal élő diákok számára széleskörű lehetőség biztosítása a tanórán kívüli mozgás és sport területén, mely kiegészült - nem csak a diákok, hanem a felnőttek - szabadidősportba történő bekapcsolásával, 2019-től pedig a versenysport is működési területté vált, a FODISZ által létrehozott származtatott önálló jogi szervezetként működő, Fogyatékosok Magyarországi Versenysport Szövetségén (FOVESZ) keresztül.

 

A Versenysport Szövetség küldetése olyan tehetséges fogyatékos fiatalok megtalálása, támogatása, akik a FODISZ diáksport rendszeréből kinőve a versenysport területén szeretnék kibontakoztatni tehetségüket.

FODISZ Tehetségtámogató Programját létrehozva, egy alapot különít el, melyből a fiatal tehetséges fogyatékos sportolók versenyekre való felkészülését, sportpályára állításukat, versenyekre kijutásukat kívánja támogatni, finanszírozni. A FODISZ a célzott, egyszeri támogatások mellett, a fogyatékos fiatalok sport-életpálya modellhez ösztöndíjprogramot is elindít.
Segítse Ön is a fiatal tehetségeket, parasportolókat! 

MINDEN TÁMOGATÁS SZÁMÍT!

 

Támogatói felhívás, tájékoztató


Ahová az adományokat várjuk:

FODISZ Tehetségtámogató Program bankszámlaszám: 

FODISZ – OTP Bank 11784009-22230092TÁMOGATÓI ÜGYBEN KAPCSOLATI SZEMÉLY: 

Toponári Gábor, FODISZ ügyvezető elnök 

Tel.: 06-70/370-4732 

E-mail: ugyvezetoelnok@fodisz.hu