{month}
{day}

Magyar csapat az I. Fogyatékosok Sakkcsapat Világbajnokságán


A Schachfestival Dresden szervezésében 2018. október 14-21. között kerül megrendezésre az I. Fogyatékosok Sakkcsapat Világbajnoksága, Drezdában, melyre három sérülésspecifikumból (hallás-, látás- és mozgássérült) várnak versenyzőket a szervezők.    

A német szervezők az egyéni Világbajnokságot 2013 óta, három alkalommal rendezték meg, ennek sikerén felbuzdulva idén először csapatversenyt hirdettek meg.

Az esemény 7 fordulós svájci rendszerben kerül lebonyolításra. A fogyatékosok nemzetközi sakkszövetségeinek (ICSC, IPCA, IBCA) tagszervezetei delegálnak a nemzeti csapatba játékosokat. Magyarországot a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetség szervezésében, a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatásával, három látás- és két hallássérült játékos képviseli.

A csapat a tavalyi egyéni Világbajnokságon a hallássérülteknél bronzérmet szerzett Máté Balázs nélkül utazik. A Látássérültek Sakkolimpiáján 2017-ben, Macedóniában 18. helyet elérő magyar csapat tagjai közül Rév Miklós, Voján István és Szilágyi Sámuel vesz részt, a hallássérülteket egyrészről Kajtár Dóra képviseli, másrészről idén - hosszú idő után először - ifjúsági játékost is köszönthetünk a csapatban, Cseke Viktória hallássérült játékos személyében. A csapat kapitánya Popovics Ádám nemzetközi mester lesz.

Ez a speciális világbajnokság egy igen figyelemreméltó kezdeményezés, mivel más sportágakban szinte lehetetlen lenne, ám a sakkban is komoly kihívásokat jelent, ha egy vak egy sikettel egymás ellen küzd. A német szervezők azonban fel vannak készülve ezekre a nemes feladatokra, és rengeteg segítővel, az integrációt elősegítő sportszerű keretek között zajlanak majd a nem mindennapi küzdelmek.