{month}
{day}

Győztesek Napja / Winners' Day = interaktív, integrált, különleges, tematikus testnevelés óra

WINNERS' DAY = INTERAKTÍV, INTEGRÁLT, KÜLÖNLEGES, TEMATIKUS TESTNEVELÉS ÓRA..., talán ezekkel a szavakkal magyarázható meg legjobban ez a nap. Fogyatékkal élő gyerekek sportolhattak itt együtt ép társaikkal és ismerhették meg az angolszász sportokat testközelből. Látványos sportági bemutatókon keresztül az elméletet és a látványt "szívhatták magukba" a látogatók, majd az egyes állomásokon már kézbe is vehették a sporteszközöket és a játékos feladatokon keresztül gyakorlati élményeket is szerezhettek, zárásként pedig a sportági totón tesztelhették tudásukat, vajon jól figyeltek-e és jól rögzítették-e magukban az elhangzottakat. Különleges érzékenyítő programként is felfogható a rendezvény, ahol a sérült gyermekek, az ép látogatók és a sportági képviselők egyaránt érzékenyítve távozhattak, befogadóbbá, nyitottabbá válva a másikra. Az esemény elnevezéséhez hűen, valóban mindenki győztes lehetett ezen a napon!

 



A Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) WINNER'S DAY elnevezésű, integrált – angolszász sportágakat bemutató - szabadidősport rendezvényére, 2017. június 2-án került sor, a Budapesten, az ELTE XI. kerület Mérnök utcai Sporttelepén.

Az esemény célja az volt, hogy épek és fogyatékkal élők együtt sportoljanak és ismerkedjenek meg angolszász sportokkal (amerikai foci, cheerleading, darts, gyeplabda, ligarögbi, krikett, minigolf, szkander). A rendezvényre a belépés ingyenes volt.

A délelőtt folyamán az ország minden tájáról érkeztek csoportok olyan oktatási intézményekből, ahol vagy integrált vagy szegregált módon, valamilyen sérültségben érintett gyerekeket is oktatnak. Az iskolák között verseny is zajlott, hiszen a játékos feladatokat legjobban teljesítők és a legnagyobb létszámban érkezők között 50 000 Ft értékű DECATHLON sporteszköz-vásárlási utalványok kerültek kiosztásra. Az esemény fővédnöke: Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest Főváros főpolgármester-helyettese, az esemény védnöke: Iain Lindsay OBE, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete volt. Nagykövet úr személyesen is megjelent a rendezvényen és a szervezőket, látogatókat is lenyűgözve, aktívan bekapcsolódott a krikett játékába.



Az ünnepélyes megnyitón Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete, az esemény védnöke szólalt fel elsőként és fejezte ki örömét, hogy az angolszász sportágakat népszerűsítő integrált rendezvény részese lehet, és sok közös sportélményt kívánt a fiataloknak. Ezt követően Dr. Gömör Iván, az ELTE SPORT Kft. ügyvezetője köszöntötte a résztvevőket és kínálta fel továbbiakban is együttműködését a FODISZ rendezvényei számára.  A megnyitó vendégeként Kovács Krisztina, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem fogyatékosügyi koordinátora is megjelent, aki szintén üdvözölte az integrált sportesemény ötletét és felhívta a figyelmet az ELTE-n kínált, fogyatékkal élő gyermekek számára is elérhető sportlehetőségekre is. Zárszóként pedig Toponári Gábor, a FODISZ ügyvezető elnöke kívánt jó sportolást, versengést a gyerekeknek, kívánva, hogy ez a nap is – a FODISZ szlogenjének megfelelően - legyen „több mint sport!” a résztvevők számára.



A megnyitót követően közös bemelegítésre került sor „amerikai focis” módra, hiszen Miakich Gábor, a Budapest Wolves utánpótlás-edzője irányította a megmozdulást. Megható, szívet melengető látvány volt, ahogy épek és fogyatékkal élők egyszerre, vidáman hajtották végre a játékos gyakorlatokat és a pálya két széléről befelé haladva, középen összepacsizva váltottak térfelet. Az eseménynek ez a része is emblematikusan mutatta a sport integrációs erejét.





A bemelegítést krikett, ligarögbi, amerikai foci, gyeplabda majd cheerleader bemutató követte, párhuzamosan pedig a sporthelyszíneken mindenki kipróbálhatta a sportágakat és részt vehetett a játékos feladatokban.

A rendezvény szakmai partnerei: Budapest Wolves, Budapest Wolves Cheerleader csapata, Magyar Darts Szövetség, Magyar Ligarögbi Szövetség Nonprofit Kft., Magyar Krikett Szövetség, Magyar Szkander Szövetség, Főnix SE.

A rendezvény támogatója: Budapest Főváros Önkormányzata.