{month}
{day}

Vak futás a Margitszigeten

A kiemelt jelentőségű esemény kapcsán neves sportolók, közéleti személyiségek és önkéntes fiatalok futnak látássérült társaikkal 2015. október 22-én, csütörtökön 16.00 órai kezdettel a margitszigeti atlétikai pályán.

A rendezvényen részt vesz néhány ismert sportoló és közéleti személyiség: Miklósa Erika opera-énekesnő, Kiss Lenke olimpikon kosárlabdázó /a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének mentora/, Sváby András újságíró, Wladár Sándor olimpia bajnok úszó.

A rendezvény fel kívánja hívni a figyelmet a BLINDTRACK projekt jelentőségére, az abban rejlő lehetőségekre. Az informatikai alapú fejlesztés révén több ország kutatói adják a szaktudásukat egy olyan technológia megvalósításához, amely a vak és gyengénlátó embereket egy, a testükre erősített öv rezgéseivel segíti a biztonságos futásban. A készülék része egy navigációs rendszer, amely a futópályán lévő összes sportoló helyéről jelen idejű, pontos jelzéseket ad. Világviszonylatban az első ilyen speciálisan felszerelt futópálya telepítését Budapestre tervezik, az elképzelés szerint ennek a Margitsziget ad majd helyet.

A sportnap a figyelem középpontjába kívánja állítani a vak futók igényét és a számukra adható segítségnyújtás fontosságát is. Egyszersmind biztató üzenetet kíván közvetíteni a látássérült futó-társadalom felé, hogy közülük is minél többen kipróbálják és megtapasztalhassák a futás nyújtotta szabadság lehetőségét és örömét.

A futóprogram során a résztvevők a Margitszigeti Atlétikai Centrum rekortánján futnak, a gyakorlottabbak a margitszigeti futókörön is szaladnak majd.

Program:

15:45 – 16:00: Vendégek és sportolók érkezése, fogadása a létesítmény Előterében
16:00 – 16:05: A megjelentek köszöntése és a vendégek bemutatása
16:05 – 16:10: A VakFutás rendezvény megnyitása, Miklósa Erika opera-énekesnő
16:10 – 16:15: A Blindtrack projekt ismertetése, Molnár Zoltán BSK igazgató
16:15 – 16:45: Bemelegítés, vezeti Vajda Zsuzsa MAC elnökségi tag
16:45 – 17:00: Látássérültek futása az atlétikai pályán kísérők segítségével
17:00 – 18.00: Szabad futás az atlétikai pályán és a futókörön, látássérültek sportbemutatója

A rendezvény szervezéséhez felkért együttműködő szakmai partnerek: Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ), Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete (LÁSS), Fogyatékosok Országos Diák-és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ), „Informatika a látássérültekért" Alapítvány, Suhanj! Alapítvány, Ateknea Solutions.

A rendezvény időtartama alatt az Előtérben ásványvíz és pogácsa fogyasztható, a résztvevők emlékbe trikót kapnak. A szervezők szeretettel várnak a rendezvényre minden érdeklődőt és sportolni vágyót!

Találkozunk tehát október 22-én 16 órakor a Margitszigeti Atlétikai Centrumban.