Fogyatékosok Országos Diák-,
Verseny- és Szabadidősport Szövetsége
Több mint 200 gyerek teljesítette a Tüskevár Túrát

„Kerestem az utat,….  a patakot …. a nádast, a cserszagú erdőt… és közben- megtaláltam Hazámat.”

Fekete István

A Miskolci Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény 2015. március 24.-én rendezte meg a 15. Tüskevár Túrát.


Az intézmény három iskola összeolvadásával jött létre. A Tüskevár Általános iskola 2007-ben csatlakozott tagintézményként. Minden iskola megtartotta egyediségét és színesítette az egységet. A Tüskevár Általános Iskola nevét a Tüskevár Túra is őrzi. Melynek megálmodója az iskola egykori igazgatónője, Kovácsné Károly Andrea volt.

A hagyománnyá vált immáron 15. alkalommal megrendezett Tüskevár Túrán már több száz óvodás és iskolás ismerhette meg a Bükk hegység és a természetjárás szépségeit.


Idén már nem csak Miskolcról és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkeztek speciális nevelési igényű és ép tanulók. Lengyelország és Szlovákia is egy – egy csapattal képviseltette magát. 

A túra előkészítését a Tüskevár Tagiskola tantestülete már januárban megkezdte. A lebonyolítás során segítséget nyújtottak az intézmény más dolgozói is.

A helyszínt idén is Miskolci Állatkert és Kultúrpark biztosította.


Három különböző nehézségű túra útvonalat jelöltek ki a szervezők. A legkisebb gyermekek a Vadaspark területén sétálva ismerkedtek az állatokkal, itt három állomáson játékos feladatok megoldása során adtak számot ismereteikről. Az első állomás a vizek világáról, a második a baromfiudvar lakóiról szólt, a harmadikon a ragadozó állatokkal kapcsolatos feladatokat oldották meg.

 A Majális park területén került kijelölésre a második útvonal, amelyen szintén három állomást alakítottak ki, itt ügyességi feladatokat oldottak meg a gyerekek.


A felső tagozatos és ép tanulók a Forrásvölgyi Erdei Tanösvényt járták végig, melynek során az erdőgazdálkodással ismerkedtek meg. A Forrásvölgyben a Király kút –forrásnál bemutatót tartottak nekik a vizek élővilágából. Második állomás a Kecskelyuk barlang volt, ahol bátorságukról és történelmi ismereteikről adtak számot a túra résztvevői.

Idén 32 csapat, több mint kétszáz gyermekkel járta végig a Tüskevár Túrát. Mindannyian kellemes élményekkel tértek haza.

A túra az Emberi Erőforrás Minisztériuma, a Magyar Olimpiai Bizottság, a FODISZ és Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával került megrendezésre.