{month}
{day}

Sporteszközpályázat - Eredményhirdetés

A Decathlontól, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság közreműködésével, négy darab ping-pong asztalt kapott szövetségünk, melyeket egy felhívás keretein belül oktatási intézmények között osztunk ki. 



Mivel az asztalok önmagukban, megfelelő felszerelés nélkül nem használhatók, így szövetségünk minden asztalhoz biztosít hálót, két pár ütőt és 200 darab labdát.

A garnitúrákból egyet hallássérült diákokat nevelő, egyet mozgássérült diákokat nevelő, kettőt pedig tanulásban/értelmileg akadályozott diákokat nevelő oktatási intézmények kapnak. 

A felhívásra 55 oktatási intézmény jelentkezett, így nem volt egyszerű dolgunk a választásnál. A következő négy oktatási intézmény részesül most támogatásban:

Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája:
Az intézményben asztalitenisz edzői papírral rendelkező testnevelő tanít. Az iskolai sportcsarnoknak van egy aulája és osztályterme, ahol a mindennapos testnevelés csoportbontása során asztaliteniszezhetnek a gyerekek órai és tömegsport órai keretek között, tanórai alkalmanként 15-20 fővel. Testnevelés óránként kb. 30-an várják hogy játszhassanak pár percet, mert az iskolában három párhuzamos óra folyik egy időben. A tehetségesekkel tovább foglalkoznak, városi és a megyei diákolimpián, amatőr városi versenyeken vesznek részt. Eddigi legjobb eredményeik városi 1. és 2. illetve megyei 2. és 3. hely. Két, nagyon elhasznált állapotban lévő ping-pong asztaluk van, egyik törött pattanófelületű. 

Sátoraljaújhelyi Piarista Tanoda:
A Piarista Rendház az EFOP 3.3.1 pályázat keretében működteti tanodáját, ahova 30, leginkább hátrányos helyzetű és SNI-s általános iskolás gyermek jár minden hétköznap délután és minden szombat délelőtt a város iskoláiból. A tanodában a tanulás mellett értékes szabadidő eltöltést is tanulnak. Ennek része az egyéb közösségi és fejlesztő játékok mellett a sport és a mozgás is. Ping-pong asztal jelenleg nincs, de fontos felkészítő hellyé válhat a tanoda, hiszen a diákok a tanórákon kívül és hétvégén is lehetőséget kaphatnak a sportolásra.

Addetur Baptista Gimnázium, Szakgimnázium és Szakiskola:
Az Addetur Baptista Gimnázium, Szakgimnázium és Szakiskola a Mozgássérültek Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK) mellett található a Budapest II. kerület Marczibányi tér 3. szám alatt. Az épületek között az átjárás közvetlen, a folyosókon keresztül a MEREK-ben élő diákok át tudnak menni az iskola területére. Így nemcsak fizikailag, hanem „emberileg” is össze van kötve a két intézmény. A mindennapos kapcsolat óhatatlan, s ez adott esetben a szabadidő eltöltésére is vonatkozik. A MEREK-ben működik Mozgássérültek Állami Intézete Sportegyesület (MÁI), mellyel szoros kapcsolatot ápol az iskola, s nem egy diákja sportol az egyesület keretein belül. 
A MÁI 1992-ben kezdte meg működését asztalitenisz szakosztály létrehozásával. Felismerték, hogy az asztalitenisz olyan sportág, melyet mozgássérült vagy más fogyatékkal élő emberek is tudnak űzni. Mára az asztalitenisz mellett a bocciát is űzhetik az egyesület tagjai. 
Az Addetur Baptista Gimnázium, Szakgimnázium és Szakiskola az országban egyedülálló, mind tanulói összetételét, mind integrációról alkotott elképzelését tekintve: alapításának célja az volt, hogy legyen egy középiskola a nem integrálható mozgássérült és egyéb fogyatékkal élő tanulók számára. Az elmúlt évek során, szakmai tapasztalatainkból és a társadalmi igényekből alakult az intézmény a jelenlegi formájúvá. Mivel a szakemberek és a tudás rendelkezésre áll, az intézményben integráltan nevelnek és oktatnak sajátos nevelési igényű (látás-, hallássérült, autisztikus, tanulásban akadályozott, problémás szociális háttérből érkező, pszichés zavarokkal küzdő, betegségük miatt máshol nem tanítható stb.) diákokat. A tanárok minden náluk tanuló diák ellátására alkalmasak (konduktor, logopédus, tiflopedagógus stb.). 
A diákok számára a mozgás a mindennapok integráns része, de nemcsak a fogyatékkal élők fejlesztési céllal történő napi mozgásterápiája, gyógytornája, hanem a sport mint örömforrás. Jelenleg két asztalitenisz asztal áll rendelkezésre, melyeknek a kihasználtsága nagy, hiszen nemcsak a MÁI Egyesület tagjai veszik igénybe, hanem a diákok is. Sokszor előfordul, hogy a két asztal kevésnek bizonyul. Nemcsak a mindennapokban, hanem egy-egy verseny esetén is, ugyanis rendszeresen szerveznek házi bajnokságokat.

Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola Akkreditált Kiváló és Európai Tehetségpont:
Az intézményben tanulók heti 1 órás asztalitenisz felkészítésben vesznek részt, a Kecskeméti Spartacus Egyesület oktatója tartja az órákat. Az első évfolyamos tanulók már közel 10 éve kerülnek bele ebbe a rendszerbe, azonban az iskolában nincs jelenleg pingpong asztal. A Spartacus Egyesülettel, mint tehetségponttal, együttműködési megállapodás keretében közösen vesznek részt tehetséggondozó programokban.  Akkreditált Kiváló és Európai Tehetségpont iskola, kiemelkedő eredményekkel a sport terén. Tavaly az iskola 2. helyezést ért el az Országos Diákolimpián, a 2016-os évi eredmények alapján pedig ország általános iskolái közül az Arany János Általános Iskola nyerte meg az Országos Diákolimpiát. A diákolimpiás összesített eredmények között az asztalitenisz terén elért szép eredmények is benne vannak. Az iskola tanulói 4 alkalommal vettek részt a világjátékokon, elsősorban röplabda terén, de egy ízben az asztalitenisz sportág is szerepet kapott. Az iskola 800 tanulója közül jelenleg  300 tanuló vesz részt folyamatos asztalitenisz oktatásban.

Köszönjük minden pályázónak, hogy jelentkezett a felhívásra. A rengeteg visszajelzés alapján további sporteszközök beszerzésén dolgozunk, hogy még több oktatási intézmény munkáját tudjuk segíteni a sport területén.

Az eszközök átadására március elején kerül sor.