{month}
{day}

Középmezőnyben a magyar látássérült sakkválogatott a macedóinai Sakkolimpián

Középmezőnyben a magyar látássérült sakkválogatott

Kétharmadánál tart a XV. Látássérültek Sakkolimpiája a macedóniai Ohridban, a 9 fordulós, 4 táblás, svájci rendszerű csapatversenyen a 6. kör után a 13. helyet foglaljuk el a 27 csapatos mezőnyben. Az élmezőnyben orosz-ukrán-lengyel körbeverés után hármas holtverseny alakult ki, másodlagos pontszámítással jelenleg Ororszország vezet.

A verseny elején az ukránoktól elszenvedett vereség, az olaszokkal játszott döntetlen és a hollandok legyőzése után a második harmadban először Dél-Afrikával csapott össze a magyar válogatott, és sikerült is 3:1 arányban győzedelmeskedünk. A csapatból Szilágyi Sámuel, Rév Miklós és Voján István is nyerni tudott.

Ezzel felzárkóztunk közvetlenül az élmezőny mögé, és ahogy az ilyenkor törvényszerű, egy igen nehéz ellenfelet kaptunk, de a kiváló erőkből álló Németország ellen is sikerült a tisztes helytállás, Szilágyi Sámuel és Rév Miklós is döntetlent ért el, így a germánok csak 3:1 arányban kerekedtek fölénk.

Ezután egy jól megérdemelt szabadnap következett az összes csapat számára, amikor is hajóval bejártuk az Ohridi tavat, és ellátogattunk a St. Naum kolostorba.

A 6. fordulóban Szlovéniával került össze a magyar csapat, és bár az értékszámok alapján nem mi voltunk a meccs esélyesei, a játszmák alapján benne volt a játékban a csapatgyőzelem is, de Almádi Balázs győzelmével, Szilágyi Sámuel és Voján István döntetlenjével fokozott izgalmak után végül 2:2-es döntetlent könyvelhettünk el szomszédaink ellen.

Az utolsó harmadba ma délután lépünk, a 7. kiemelt Montenegróval játszunk, ahol az első táblán 100%-os teljesítménnyel álló nemzetközi mester játszik, és a többiek is igen erős játékosok, tehát nem lesz könnyű dolga válogatottunknak. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy a játékosok mindent megtesznek a győzelemért, hiszen az eddigi jó szereplésnek köszönhetően új cél lebeg a csapat előtt. Az IBCA tegnapi konferenciáján ugyanis bejelentette, hogy az olimpia első 16 csapata kvalifikálja magát a jövő évi csapat világbajnokságra, amelynek Bulgária ad otthont.