Fogyatékosok Országos Diák-,
Verseny- és Szabadidősport Szövetsége
Hagyományteremtő Testnevelő Pikniket rendezett a FODISZ!


Hagyományteremtő Testnevelő Pikniket rendezett a FODISZ!

 Első alkalommal került megrendezésre a FODISZ Testnevelő Piknik napok, 2013. október 18.-20. között Zánkán az Új Nemzedék Központban, amelynek célja, hogy a FODISZ megyei, budapesti tagszervezeteiben dolgozó testnevelő tanárok, edzők minden évben egy alkalommal találkozzanak, közelebbről ismerjék meg egymást, a felvetődő szakmai kérdésekre testközelből kapjanak választ a FODISZ vezetőktől. Ennek jegyében készült a hétvégi program.

Pénteken a délutáni érkezést követően az esti programban, egy illusztris vendég, Benedek Tibor 3 szoros olimpiai bajnok, 2 szeres világbajnok, világkupa győztes, 2 szeres világ liga bajnok, Európa bajnok, Ifjúsági Európa bajnok, 6 szoros magyar, 6 szoros olasz bajnokkal, a világbajnok  magyar vízilabda válogatott szövetségi kapitányával kötetlen beszélgetés keretében ismerkedtek a pikniken résztvevők.


Benedek Tibor nyitottsága, a neki feltett kérdésekre adott őszinte, közvetlen válaszaival minden jelenlévőt lenyűgözött. A beszélgetést követően a vele készült sok-sok közös fotók méltán lesznek relikviái mindazoknak, akikkel azok készültek.

 

Szombatra is színes vegyes program lett tervezve. Stílszerűen, a sportolást tanítóknak kellett megmozgatniuk magukat a reggelit követő ülő röplabda és csörgőlabda játékokban.

 


A délelőtti programok részei voltak azok a szakmai előadások, amelyben elsőként Nagy József a MOB koordinátora tartott bemutatójában a jelenlegi fogyatékos sportokat, a szövetségek helyzetét ismertette.

 

A második előadásban Kovács Brigitta a Paralimpiai Bizottság nevében a korábbi pályázatok pénzügyi elszámolásával kapcsolatos aktuális helyzetről tájékoztatott mindenkit.

 

Ezt követően Dornbach Ildikó Kölyök Atlétikáról tartott előadásában a sportszakemberek számára érdekes újdonságokat mutatott meg a programról. FODISZ és a MASZ szakmai együttműködésének első konkrét eseménye ez az előadás. A Kölyök Atlétikai szakmai programhoz való kapcsolódással, annak fogyatékkal élők sportjába való integrációjával folytatódik az együttműködés.

 


A negyedik előadásban aktuális mindennapi problémák megoldásával kapcsolatos, izgalmas, érdekes tartalommal, Mediációval jelent meg Mihalcsikné Borsos Erika (FÉS).  A viták, problémák kezelése, annak főbb vonulatai, résztvevői mind az iskolában, mind a magánéletben már a hétköznapok megoldandó feladatává vált mindenki számára. Az előadás megmutatta, hogy a problémák kezeléséhez meg kell tanulni másik nézőpontból is megvizsgálni a kérdéseket, a probléma tárgyát, egyben azt is, hogy mediációs feladat ellátásához kellően felkészült szakemberre van szükség.


A délelőtti utolsó előadásban Tóth László FODISZ elnökség tagja mutatta be az új FODISZ weboldalt, és VESPA sportolói és versenyadatbázis fejlesztés állapotát.  A weboldal napra kész aktualizált tartalmához kért minden megyében megrendezett versenyről versenykiírást, fotót, eredményt.

 

A délutáni programban a zánkai kaland parkkal ismerkedhettek meg a piknik résztvevői.

 


A vacsorát követően a FODISZ vezetése, Szabó László elnök értékelte az I. Testnevelő Pikniket, illetve a következő évi versenyekkel kapcsolatosan feltett kérdésekre válaszoltak a FODISZ elnökség szakmai vezetői. Szabó László megköszönte mind a megyei szövetségek vezetőinek, mind a testnevelő tanároknak, edzőknek az áldozatos munkáját, köszönetét fejezte ki az FODISZ elnökség tagjainak az eddig munkáért, amellyel a megújult FODISZ láthatóan jó irányba halad, és küldetését a tőle elvárható szakmai hozzá értéssel, odafigyeléssel, partnerekkel való együttműködéssel végzi.

 

 

Az I. Testnevelő Piknik értékelésében elhangzott a lényeg:

Az első után jön a második, amelyet a mostani tapasztalatok alapján még jobban fogunk tudni megszervezni, hogy minél több szakembert tudjuk egy kellemes hétvégére összehozni az ország minden pontjából!


Tóth László