Fogyatékosok Országos Diák-,
Verseny- és Szabadidősport Szövetsége
Nagy sikere volt az első alkalommal megrendezésre kerülő FODISZ SPORT TÉRnek, mely a Nem Adom Fel 4. Rehab Critical Mass társrendezvényeként valósult meg.


Nagy sikere volt az első alkalommal megrendezésre kerülő FODISZ SPORT TÉRnek, mely a Nem Adom Fel 4. Rehab Critical Mass társrendezvényeként valósult meg. 

A Szent István térre telepített sportprogramokkal, aktivitásokkal a FODISZ-nak több célja volt: egyrészt megmutatni, hogy milyen széles sportági kínálatból választhatnak a valamilyen sérültséggel élők, másrészt arra biztatni őket, hogy merjék megmutatni magukat, merjenek egy lépést tenni a sport felé, mely számukra új „ablakokat nyit a világra”, harmadrészt pedig az ép társadalomnak felmutatni, azt a fantasztikus értéket, melyet ők képviselnek, magukban hordoznak és példaként állítani őket mindannyiunk elé. 
A szervezők nagy örömére - a Magyar Paralimpiai Bizottság együttműködésének is köszönhetően - sok sportoló is a FODISZ SPORT TÉR vendége volt ép és parasportolók egyaránt, többek között Szekeres Pál olimpiai bronzérmes, háromszoros paralimpiai bajnok vívó, Suba Róbert, paralimpiai ezüstérmes kajakozó, Hajmási Éva, paralimpiai bronzérmes vívó, Boronkay Péter világbajnok paratriatlonista, Bovier György kerekesszékes teniszező, Simon Dániel mozgássérült junior szkander világbajnok, Voján István és Szilágyi Sámuel, a magyar látássérült sakkválogatott tagjai, a DVTK játékos-különítménye: focisták, jégkorongosok és kerekesszékes kosarasok, valamint a Puskás Akadémia labdarugói. 


A sérültek által bemutatott sportágakon sok ép látogató ámult el: mire képesek a fogyatékkal élőknek mondott társaik! Vakon focizni, sakkozni, boxolni? Kerekesszékben teniszezni, kosarazni, karatézni? Mozgássérültként evezni, ülőröpizni, vívni? Fogyatékkal élőként szkanderezni vagy boccia-zni, zumbázni? MINDEN LEHETSÉGES! 


A rendezvény után elmondhatjuk, hogy máshoz is hozzátett a FODISZ, Sport Tér programjával: a Bazilika előtt rengeteg turista is megfordult, mosolyogva, barátsággal, szeretettel szemlélték, hogy a fogyatékkal élők és ép társaik mennyire természetesen vannak jelen itt Budapest szívében, mennyire magától értetődőnek tűnik, hogy együtt sportolnak. Vitathatatlanul image-építő hatású, hogy itt Magyarországon ezt a befogadást, természetes együttélést tapasztalhatták meg a külföldiek. Milyen jó lenne, ha nem csak egy-egy alkalommal, hanem a hétköznapokban, minden pillanatban ezt a természetes együttélést tapasztalhatnánk meg mi magyarok, fogyatékkal élők és épek, amikor a fogyatékosság, csupán egy adat, egy jellemző, mint a hajszín vagy a lábméret. És mind a környezetünk, mind az emberek így kezelnék, egyszerű adatként, amiben semmi különösség nincs és önmagában nem is érdem, csupán egy adat, az „adatnak” megfelelő lehetőség-teremtés, bánásmód kívánalmával, csupán annyira, mint hogy egy cipőboltban akkora cipőt kapunk, mint a lábméretünk, szóval semmi különös… Ezért vannak ilyen rendezvények, hogy előmozdítsuk ezt a folyamatot…

Köszönet mindenkinek, aki segítette a FODISZ Sport Tér létrejöttét, köszönet a sportágaknak, a sportolóknak, az önkénteseknek és a támogatóknak: a Magyar Paralimpiai Bizottságnak, a Football Factornak, a Sziget Kft-nek, a Pizza Forte Kft.-nek és a SMILE SÜTI/Kovács és Szalay Sütő- és Édesipari Kft.-nek.

Fotó: Kalocsai Kinga