Fogyatékosok Országos Diák-,
Verseny- és Szabadidősport Szövetsége
December 3. a fogyatékkal élők világnapja

Lentiben 150 fogyatékkal élő diák számára szervezett sportversennyel hívtuk fel a figyelmet a fogyatékkal élők, különösen a fogyatékkal élő diákok és fiatalok sportolására, közösségi tevékenységére.


A fogyatékkal élők előtt tisztelgő világnap alkalmából a FODISZ kiáltványt fogalmazott meg, melyet - egyetértést kérve - eljuttat minden hazai sportszervezethez és a fogyatékkal élők érdekképviseleti szervezeteihez.


Magyarország sportköltségvetésének minden huszadik forintja a fogyatékkal élők sportolását, egészségének megőrzését segítse!

A kiáltványt Szabó László, a FODISZ elnöke Lentiben hirdette meg:

"Magyarország olyan ország lesz, ahogyan azok felé fordul, akik a többségi társadalom segítségére, szolidaritására szorulnak. A helyzet pofonegyszerű: le kell mondanunk bizonyos dolgokról azok érdekében, akiknek az élete úgy alakult, hogy azt nem tudják teljes testi vagy szellemi épségben élni. Ha ezt megértjük és megtesszük, akkor olyan országban fogunk élni, ahol épnek és fogyatékosnak lenni semmilyen különbséget nem jelent. Itt az ideje, hogy a fogyatékkal élők sportolásának biztosítása kiszámítható és hosszútávon tervezhető alapokon nyugodjon.

A FODISZ támogatja és üdvözli, hogy a magyar költségvetés minden korábbinál több közösségi forrást, egyszerűbben szólva pénzt fordít a sportra. Szerintünk ez rendben van. Most az a kérésünk, hogy egy kicsit szervezzük át a dolgokat: a pénzből juttassunk többet a fogyatékkal élőknek. Hazánkban majdnem minden tizedik polgár valamilyen fogyatékossággal él. Nem túlzás tehát azt kérni, hogy minden huszadik költségvetési forint az ő sportolásukat szolgálja.  A FODISZ biztos abban, hogy felhívása széles körű támogatásra talál, így örömmel várja mind sportszervezetek, mind fogyatékosüggyel foglalkozó civil szervezetek, mind pedig magánszemélyek csatlakozását a kiáltványhoz.”

A kiáltványhoz bárki csatlakozhat.