{month}
{day}

European Youth Games for the Disabled - Európai Ifjúsági Játékok Fogyatékkal élőknek magyar csapat-részvétellel




Magyar részvétellel kezdődött meg június 7-én a VI. European Youth Games for the Disabled Brnóban.

A 10-26 éves korosztályú fiatalok asztalitenisz, atlétika, boccia, golf és úszás sportágakban mérhetik össze erejüket. Az esemény magyarországi partnere a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ). A szövetség vállalta a magyar csapat összeállításának, utazásának, részvételének koordinálását. A szervezőkkel történt egyeztetés alapján a FODISZ 27 versenyzőt és 10 kísérőt delegálhatott az eseményre, az alábbiak szerint:

- Atlétika: 7 versenyző (látássérült, hallássérült, értelmi fogyatékos) Versenyszámok: 50, 100, 200, 400, 800 méteres futás (kerekesszékkel is), távolugrás, helyből távolugrás, kislabda hajítás, súlylökés.  

- Asztalitenisz: 6 egyéni versenyző (mozgássérült, hallássérült, értelmi fogyatékos) 

- Boccia: 6 versenyző (mozgássérült) Kategória: BC1-4. 

- Úszás:  8 versenyző (mozgássérült, látássérült, hallássérült, értelmi fogyatékos) Versenyszámok: 25, 50 és 100 méter: mellúszás, hátúszás, front crawl.

A mozgássérült fiatalokat a Pető SE és a Mozgásjavító DSE választotta ki, a látássérülteket a Gyengénlátók DSE, a hallássérült és értelmi fogyatékos diákokat a FODISZ.

A rendezvényen kiegészítő programjaként a résztvevők többek között kerekesszékes kosárlabda, kerekesszékes rugby, floorball, hand bike bemutatót is megnézhetnek.

Az esemény célja, hogy sportolási lehetőséget és kulturális programokat biztosítson a fogyatékkal élő fiatalok számára a társadalmi inklúzió jegyében, valamint hogy erősítse a nemzetközi sportkapcsolatokat a valamilyen sérültségben érintettek között.

A magyar csapat kiutazásához a kisbuszokat a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Paralimpiai Bizottság Köztestület és a Magyar Kézilabda Szövetség biztosította. Nagyon köszönjük az együttműködést, támogatást! 

A rendezvényről készült fotók megtekinthetők a következő linken. Emil open