{month}
{day}

Országos Atlétika Diákolimpia Döntő Nyíregyházán

Országos Atlétika Diákolimpia Döntő Nyíregyházán, tanulásban akadályozott, hallássérült és látássérült diákokkal.



A május 19-20. közötti sporteseményen közel 600 sportoló és felkészítő pedagógus vett részt. Színvonalas versenyek, izgalmas és megható pillanatok jellemezték a két napot, amely a gyerekeknek nem csak a versengésről, küzdelemről szólt, hanem a számos nekik biztosított közösségi és kulturális programnak köszönhetően, rengeteg élménnyel gazdagodva térhettek haza, hiszen FODISZ – Több mint sport!

A Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fogyatékos Sportolók Szövetsége által megrendezett esemény fővédnöke Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megye Jogú Város Polgármestere volt.



Pénteken, az ünnepélyes megnyitón Dr. Kovács Ferenc polgármester és Szabó László, a FODISZ elnöke köszöntötte a megyénként felsorakozó versenyzőket, kísérőtanáraikat és a megjelent vendégeket.

Dr. Kovács Ferenc: „Önkormányzatunk kiemelt figyelmet fordít az utánpótlás nevelés és a diáksport támogatására, s ez magában foglalja a sérült és fogyatékkal élő fiatalok sportolásához szükséges feltételek biztosítását, fejlesztését is. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fogyatékos Sportolók Szövetsége által szervezett Fogyatékosok Sportnapjának minden évben, immár hagyományosan otthont adunk a Városi Stadionban, diákolimpiai versenyeik szervezését és egyéb szabadidős tevékenységeiket is támogatjuk. Nyíregyháza a sportban is „többet ad”, hiszen a sportinfrastruktúra fejlesztése mellett a mindenki számára elérhető szabadidős és tömegsport támogatására is nagy gondot fordítunk. Tesszük ezt azért, mert a rendszeres sport is többet ad a testi erőnléttől és az edzettségtől. Megtanít a koncentrációra, a küzdelemre, a kitartásra, a csapatszellemre… a siker, vagy a kudarc megélésére. De a sport „többet ad” a szurkolóknak, a családtagoknak és a barátoknak is, hiszen a sportolói sikerekre ők is nagyon büszkék.”



A megnyitót követően Együttműködési megállapodás aláírására is sor került, mely deklarálta, hogy a fogyatékossági területtel érintett bármely témában - legyen az sport, rendezvények, fejlesztések -, a felek stratégiai és szakmai partnerként tekintenek egymásra, kikérik egymás véleményét és minden lehetséges fórumon együttműködnek.

Szabó László, a FODISZ elnöke: „Az elmúlt években Zánkán fogadta a FODISZ a tehetséges és ügyes gyerekeket az országos atlétikai döntőn. Az idei versenynek Nyíregyháza ad otthont, és az új helyszínnel kicsit üzen szövetségünk. Üzenni szeretnénk, hogy látjuk mennyi a feladat, ezért azt is tudjuk, hogyha országszerte partnerségeket hozunk létre, akkor nagyobb eséllyel jutunk el mindenkihez, aki a sporton keresztül szeretne fejlődni, kikapcsolódni, vagy éppen karriert csinálni. Hálásak vagyunk azért, hogy a folyamatosan fejleszteni képes Nyíregyháza városa örömmel fogadta a FODISZ felvetését a jövőbeni közös együttműködésre vonatkozóan. Fontos ez a szövetség számára, hiszen egyre több a kihívás és a feladat, amelyeket csak elkötelezett partnerekkel együtt van lehetőségünk minőségi, és a gyermekeket kiszolgáló módon elvégezni. Az idei országos atlétikai döntő tehát azért is lesz különleges, mert Nyíregyháza városával több program elemet is közösen terveztünk meg, és hajtunk végre, és nagy a bizodalmam abban, hogy ez az együttműködés hosszú távon teszi lehetővé ez eredményes közös munkát.”


Pénteken a III. korcsoportos TANAK-os és hallássérült gyermekek versengtek az atlétikai versenyszámokban, az eredményhirdetések folyamatosan zajlottak, az ezen a napon nem versenyző gyerekeknek pedig lehetőségük volt a Nyíregyházi Állatkertet meglátogatni, este pedig mindenkinek részt vehetett Nyíregyháza Kossuth terén a Superstereo és a Kállay Saunders Band koncertjén.




A Diákolimpián résztvevő atléták a szombati Városi Futónapba is bekapcsolódtak. A 9 órától rajtoló 2700 méteres Családi futamban sok FODISZ-os fiatal is elindult, Szabó László, a FODISZ elnöke - példát mutatva a gyerekeknek – szintén teljesítette a távot.

9.45 órakor startolt a Félmaraton, a váltóban a FODISZ Menedzsment csapata is megméretette magát. Csapattagok: Tarnóczy Tamás, Baranya megyei testnevelő, Kerekes Béla, a budapesti Diákolimpiai Versenyeket lebonyolító Benedek SE elnöke, Laoues Nóra, a FODISZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei versenyigazgatója, Csokai Csaba, testnevelő Szolnok megyéből.  


A FODISZ Esélyegyenlőségi Váltót is indított, ezzel is felhívva a megjelentek figyelmét arra, hogy a fogyatékkal élők ugyanúgy rajthoz állhatnak egy ilyen eseményen és ugyanúgy teljesíteni tudják a távot, mint ép társaik. Csapattagok: Csonka Ferenc, látássérült, a Fehérbot SE elnöke, kísérője: Sarinay Zoltán EMMI osztályvezető, Alexander Lyzanets, a Mozgásszervi Fogyatékkal-élők  Sportszervezeteinek Ukrán Szövetségének Kárpát-aljai Szervezetének elnöke, Jónás Márió, tanulásban akadályozott nyírbátori diák és Alexa Mihály, hallássérült nyíregyházi diák.

Azok a FODISZ-os sportolók, akik a Városi Futáson nem indultak, lelkesen buzdították a kialakított szurkolói pontokon a versenyzőket.

Nyíregyháza főterén, a felállított nagyszínpadon került sor  a TANAK III. korcsoportban legeredményesebb megyei csapatok és egyéni sportolók kupáinak átadására.




A gyerekek a városi rendezvény számos elő-gyereknapi játékos programjába bekapcsolódhattak, mint például a cukorágyú, ugrálóvár, 4D karika, játszóház, melyet igazán nagyon élveztek, e mellett pedig az Állatkert meglátogatására is folyamatosan lehetőségük volt.


A Városi Stadionban 15 órától folytatódtak a korosztályos versenyek, minden kategóriában és folyamatosak voltak a lezajlott versenyszámok eredményhirdetései is. Semmi sem zavarhatta meg a kitűnő hangulatú versengést, még a Nyíregyházára lecsapó hatalmas vihar is tiszteletben tartotta a sporteseményt és a Városi Stadiont kikerülte.A szombati nap Záróbulival végződött, melyre a Club Hoollywoodban került sor, igazán felszabadult, vidám záróakkordot adva a kétnapos nyíregyházi eseménynek.

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett az esemény szervezésében, előkészítésében, lebonyolításában. Köszönjük a pedagógusok egész éves munkáját, mely nélkül a résztvevő diákok nem mutathatták volna meg tehetségüket szövetségünk legnagyobb rendezvényén. Továbbá köszönjük Nyíregyháza városának a szeretetteljes vendéglátását és hogy bekapcsolódhattunk a Városnapi programsorozatba. Köszönjük a támogatást az Michelinnek, az Electroluxnak, és a Nyíregyházi Állatkertnek!

Ebbe a városba biztosan visszatérünk!