Fogyatékosok Országos Diák-,
Verseny- és Szabadidősport Szövetsége
Sajtótájékoztató-FODISZ Országos Ifjúsági és Diák Olimpiáról
                             
Sajtótájékoztató - FODISZ Országos Ifjúsági és Diák Olimpiáról


„Azzal segítünk a legtöbbet a fogyatékkal élő diákokon, ha élethelyzetüket, problémáikat nyilvánossá tesszük. Ha így teszünk, akkor hihetünk abban, hogy a többségi társadalom megérti és segíteni fogja, hogy alaptörvényből fakadó jogukkal, a sportolás, a mozgás jogával minél több fogyatékkal élő diák élhessen” – mondta Szabó László, a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének (FODISZ) elnöke a szövetség mai sajtótájékoztatóján. Május 23-27 között a Zánkai Új Nemzedék Központban rendezi a FODISZ Országos Ifjúsági és Diák Olimpiáját, mintegy 800 fogyatékkal élő fiatal részvételével. 

A fiatalok labdarúgás, atlétika, kézilabda és strandröplabda sportágakban versenyeznek majd, a döntőket a különböző sérültségi és korcsoportokban szombaton rendezik. Juhász Roland, 76-szoros válogatott labdarúgó a sajtótájékoztatón elmondta: ”boldogan vállaltam, hogy segítsek azon, hogy minél több fiatal, a fogyatékkal élő fiatalok is sportolni, akár focizni, akár más sportágat űzni kezdhessen. Az én életem, pályafutásom a sport szeretetéről szól, jó lenne, ha minél több fiatal életében ez visszaköszönne. A FODISZ törekvése, a labdarúgás és más sportágak népszerűsítése a fiatalok körében az egész magyar sporton segíthet.”Szekeres Pál, az EMMI helyettes államtitkára biztosította a FODISZ-t arról, hogy a kormány késze 
áll segíteni minden olyan programban, amely egyre több fogyatékos fiatalt von be a sport versenyrendszereibe. „Soha nem felejtem el, amikor egy fogyi diákolimpiákon olyan gyerekekkel találkoztam, akik hosszú idő után először a versenyen kaptak rendesen napi háromszor enni, érem lógott a nyakukban, boldogság volt az arcukon. Ez mindennél többet ér.” Kis Márton, a Magyar Krikett Szövetség elnöke, amely szövetséggel a FODISZ stratégia együttműködési megállapodást köt, elmondta, hogy a szövetség május 27-án, vasárnap délelőtt bemutatót tart a fogyatékos diákokkal, mely során a magyar krikett válogatott tagjai mutatják be a sportágat a diákoknak. 

Toponáry Gábor, a FODISZ ügyvezető elnöke a zánkai rendezvény részletes programját ismertette, kiemelve, hogy a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara Sportélettani Tanszékével együttműködésben az eseményen próbajelleggel, tapasztalatgyűjtés céljából megkezdődik a fogyatékkal élő diákok fizikai állapotfelmérése. Szabó László elmondta, hogy a magyar közoktatásban mintegy 80.000 fogyatékkal élő diák tanul, a FODISZ jelenleg közülük mintegy 8500-at von be versenyrendszerébe. „Minden diákot és testnevelőjét meg kívánjuk szólítani. Nem nyugszunk, míg minden fogyatékkal élő diák számára nem biztosíthatjuk a sportolás lehetőségét.”

FODISZ